Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 02/01/17

 

Κόφτης

Και όπως είχαμε γράψε εδώ και καιρό, την επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, του γνωστού «κόφτη» και για μετά το 2018 εξετάζει η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής. Και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι ο «διπλωματικός» τρόπος με τον οποίο θα λυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά το δημοσιονομικό. Και η ελληνική πλευρά δε θα ψηφίσει νέα μέτρα τώρα. Και η πλευρά των δανειστών θα έχει την ύπαρξη του μηχανισμού για να λυθεί το πρόβλημα των νέων μέτρων αν χρειαστούν, με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (από το 2018 και μετά) να παραμένει στο 3,5% μέχρι νεοτέρας.  

 
 
 

Ο στόχος για το 2017 …

Και να θυμίσουμε κάτι, γιατί όπως διαπιστώσουμε πολλοί είναι αυτοί που έχουν τα πράγματα κάπως μπερδεμένα. Ότι για φέτος ο στόχος του μνημονίου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι 3,5%, αλλά 1,75%. Και αν και σίγουρα ένας πιο δύσκολος στόχος από αυτόν του 2016 (0,5%), θεωρούμε ότι είναι ένας στόχος ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί, όπως δείχνει και η πορεία των στοιχειών την περσινή πλέον χρονιά, 2016.

Και στη βάση αυτή, είναι αρκετά πιθανόν μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, πιθανόν κάπου στα τέλη Φεβρουαρίου (όπως προσωπικά εκτιμάμε), η κυβέρνηση να έχει μια περίοδο περίπου 6-7 μηνών με ηρεμία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.  Και αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις και στην πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

 
 
 

Τζάκ – Ποτ για το ΤΑΙΠΕΔ

Και στο ρεπορτάζ τώρα, σε τζακ ποτ για το ΤΑΙΠΕΔ εξελίσσεται η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Η σχετική σύμβαση που τώρα βρίσκεται σε επίπεδο ανταλλαγής σχολίων, εφόσον ολοκληρωθεί, αναμένεται να «αναζωογονήσει» το σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση του αερολιμένα προτίθεται να καταβάλει για την 20ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, περίπου 1,75 δισ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 580 εκατ. θα καταβληθούν προκαταβολικά και τα υπόλοιπα περίπου 1,2 δισ. θα καταβληθούν σε ετήσια βάση ως αμοιβή επί των κερδών του αερολιμένα. Η ετήσια αμοιβή υπολογίζεται ως ποσοστό επί των καθαρών κερδών προ φόρων, το ύψος του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό.

 
 
 

Καρελίας

Και να συγχαρούμε την οικογένεια Καρέλια για την πολιτική των παροχών που ακολουθεί στους εργαζομένους της και φέτος. Και αυτό κόντρα σε αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις τους πηγαίνουν καλά, το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα “ρημάξουν” τους εργαζομένους. Ή άλλους επιχειρηματίες που όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Τόμσεν όταν ήταν υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος πριν από περίπου 3 χρόνια, ζητούσαν την κατάργηση του 13-14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (κάτι το οποίο θα είχε καταστρέψει τελείως την εγχώρια ζήτηση). Γιατί τα ρίχνουμε όλα στους κακούς ξένους, αλλά δυστυχώς για τη χώρα μας δεν είναι έτσι. 

 
 
 

Το 2017 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάμε καλύτερα …

Κλείνοντας και για να μην γκρινιάζουμε όλη την ώρα, θα λέγαμε ότι το 2017 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τα πράγματα στη χώρα να πάνε καλύτερα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά με κλείσιμο της αξιολόγησης και ακόμη και με κυβέρνηση Τσίπρα, υπάρχουν οι βάσεις για να πούμε ότι έχουμε δει τα χειρότερα, η κατάσταση να σταθεοποιηθεί και από εδώ και πέρα να δούμε κάπως καλύτερες ημέρες.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....