Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/01/18

 

 

Θα έχουμε νέες περιπέτειες το 2018 …. Αλλά ….

 

Καλή χρονιά σε όλους, με την ευχή μας για τη χώρα να είναι όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη Παρασκευή να αποφευχθεί μια νέα περίοδος πολιτικής ανευθυνότητας της κυβέρνησης, με παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και παροχολογία παντός τύπου, στην αναζήτηση ενός καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος. Είτε πάντως συμβεί κάτι τέτοιο είτε όχι και όπως και αν το δει κανείς είναι σίγουρο ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία δε θα πλήξουμε.

 

Η χώρα και η ελληνική κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης προς το τέλος Ιανουαρίου θα έχει μπροστά της μια περίοδο περίπου 5 μηνών (Φεβρουάριος – Ιούνιος) για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να "τρέχει" και θέματα όπως οι προϋποθέσεις εξόδου στις αγορές, τις σχέσεις της με το ΔΝΤ, τη ρύθμιση του χρέους, κ.ά.

 

Να σημειωθεί πάντως ότι αμέσως μετά τα αποτελέσματα της Eurostat στις 21 Απριλίου οι δανειστές θα αποφασίσουν αν το 2018 αλλά και το 2019 μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Και αν υπάρξουν διαφωνίες (με βάση και τα στοιχεία που θα έχουν βγει κατά τους πρώτους περίπου 5 μήνες του 2018) αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το στόχο του 3,5%, οι δανειστές θα ζητήσουν να ενεργοποιηθούν νωρίτερα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 – 2020.

Επίσης και όσο θα πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος (πάντα σε σχέση και με τη στάση του ΔΝΤ) και πάνω από όλα αν θα έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ή μετά το καλοκαίρι του 2018 όπου τυπικά λήγει το πρόγραμμα, θα πάμε στη λογική μιας πιστωτικής γραμμής στήριξης, κάτι το οποίο θυμίζουμε ότι ξορκίζει η κυβέρνηση.

Και σε σχέση με όλα τα παραπάνω, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση δε θα πάει σε εκλογές το β΄ εξάμηνο  του 2018, με πιθανότερο timing το φθινόπωρο ή αν έχουν στραβώσει τα πράγματα (σε σχέση με τα όσα γράψαμε παραπάνω) στις αρχές του καλοκαιριού και το Μάιο – Ιούνιο. Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε μια χρονιά και ειδικά ένα πρώτο εξάμηνο που έχει όλα τα παραπάνω, μόνο βαρετό δε μπορεί να είναι, με την ευχή μας να είναι να έχουμε ένα «happy end», με επίτευξη στόχων και τη χώρα να συνεχίσει να έχει μια καλή σχέση με τους δανειστές, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος καθαρά και μόνο λόγω του λαϊκισμού της κυβέρνησης να δείξει ότι συγκρούεται με την κυβέρνηση.

 
 
 


Στουρνάρας

Για ακόμη μια φορά αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξη του είπε ότι υπάρχουν 3 προϋποθέσεις για να συνεχίσει η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.   

Ειδικότερα είπε τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα:

Πρώτον, η αδιατάρακτη συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος. «Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν ομαλά και σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα οι μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, να νομοθετηθούν εγκαίρως και να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση και να γίνει επαρκής προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος», τόνισε.

 

Δεύτερον, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό κατά τον κ. Στουρνάρα θα καταστήσει δυνατή την πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και δευτερευόντως, θα διευκολύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Τρίτον, η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνάρτηση με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

 
 
 

 

Capital Controls

 

Προσωπικά πάντως όσον αφορά τα capital controls και ακόμη και αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά κατά τους επόμενους μήνες (σε σχέση με τις προκλήσεις και τα ανοιχτά ζητήματα που αναφέραμε παραπάνω), προσωπικά θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει πλήρης άρση των capital controls μέσα στο 2018. Μάλιστα πιθανόν η πλήρης άρση των capital controls να μη συμβεί ούτε μέχρι το τέλος του 2019, παρά τις όποιες μίνι χαλαρώσεις οι οποίες σίγουρα θα συμβούν εφόσον βέβαια πάντα τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Για την πλήρη άρση των capital controls, από το 2020 και βλέπουμε.

 
 
 


 

Θετική εξέλιξη αυτή

Και να αναφερθούμε και σε μια θετική εξέλιξη η οποία υπήρξε μέσα στο 2018. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Κάπα Research 1 από τα 10 δημοκοπικά ευρήματα του 2018 είναι ότι ύστερα από μια μακρά περίοδο εντάσεων και διχασμών γύρω από την ακολουθούμενη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να στρέφει το βλέμμα προς το μέλλον και να αναζητά το νέο μοντέλο ανάπτυξης εντός της ζώνης του Ευρώ με ταυτόχρονη τήρηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές. Την ίδια περίοδο, μετά και την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά η ανησυχία για Grexit. Και προσωπικά αυτό το τελευταίο το θεωρούμε ως ένα από τα πιο θετικά του 2017. Και αυτός πιστεύουμε πως ήταν ο βασικός λόγος που η ελληνική οικονομία δείχνει τους τελευταίους μήνες κάποια σημάδια ζωής.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....