Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/02/18

 

 

Αυτό το πράγμα ως χώρα είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε ..

 

Θα ξεκινήσουμε γκρινιάζοντας λίγο, όχι φυσικά ότι είναι η πρώτη φορά, με αφορμή μια επισήμανση η οποία υπάρχει στην τελευταία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής. Ειδικότερα σε αυτήν αναφέρεται: «Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς».

Και αυτή η φράση παρατηρήσαμε ότι σε κάποια blog σχολιάστηκε αρκετά από τους αναγνώστες. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Πόσο δύσκολο είναι πια ως χώρα και ως έλληνες να καταλάβουμε ότι είτε μια χώρα είναι σε μνημόνιο είτε όχι, υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και ότι η χώρα πρέπει να πετυχαίνει πλεονάσματα. Σίγουρα όχι 3,5% (αυτό είναι ένα πρόβλημα και σίγουρα πρέπει ο στόχος πρέπει να μειωθεί, στο 2% τουλάχιστον), αλλά πρέπει να έχει έστω μικρά πλεονάσματα. Αλλιώς προκοπή δεν υπάρχει. Αλλιώς και με ελλείμματα, μια χώρα οδηγείται στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα και για αυτό φθάσαμε να βιώνουμε μια κρίση 10 ετών. Να είμαστε ο πιο δυστυχισμένος λαός στον κόσμο (σύμφωνα με τελευταία έρευνα) και να έχουμε χάσει μέσα σε 10 χρόνια το 40% του πλούτου μας (μετά τη Βενεζουέλα – πάλι σύμφωνα με άλλη έρευνα).

Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό; Δυστυχώς όμως συνεχίζουμε να μην το καταλαβαίνουμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ως χώρα ότι με διορισμούς στο δημόσιο και το γνωστό κρατισμό και τη ρεμούλα, θα έλθει και πάλι η ανάπτυξη.

 

 
 
 

 

Πάμε τώρα στα θετικά

Και αφού γκρινιάξαμε για αρχή και σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει χθες για την γαλλική πρόταση, πάμε τώρα στα θετικά. Γιατί σε γενικές γραμμές έτσι θα χαρακτηρίζουμε τις τελευταίες αναφορές του Ντέκλαν Κοστέλο στην Κομισιόν. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικής με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ελληνικά Μνημόνια και το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτά, ο Κοστέλο έδειξε προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους ως μέτρου ελάφρυνσης ανάλογα με το ύψος της ανάπτυξης.

«Είναι εφικτό να έχουμε βιώσιμο χρέος, αλλά χρειάζονται κάποια επιπλέον μέτρα» δήλωσε, δείχνοντας πως οι δανειστές αναζητούν στο πλαίσιο της τεχνικής επεξεργασίας για την ελάφρυνση του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει «ένας μηχανισμός ελέγχου» που θα εμποδίζει την κυβέρνηση να χειραγωγεί την ανάπτυξη προκειμένου να πιέζει για να λαμβάνει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Και επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι βαθιά μέσα μας, πιστεύουμε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα είναι αρκετά καλύτερες από αυτές που λογικά περιμένουμε (με βάση αυτά που ξέρουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο). Φυσικά και με τους ευρωπαίους τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο εμείς παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.  

 
 
 

 

Κυβερνητική κρίση;

“Τρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Πυρά για παραιτήσεις, υπουργεία και FYROM” …  αυτός ήταν ένας από τους πολλούς τίτλους που έβλεπε κανείς σε websites την Πέμπτη.

Τώρα τι πιστεύουμε εμείς; Προσωπικά συνεχίζουμε σχεδόν να αποκλείουμε την όποια κυβερνητική κρίση στη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος και η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ χρησιμοποιήσει το «Μακεδονικό» ως δικαιολογία για να πάρει σε εκλογές, δεν το ξέρουμε.

Ωστόσο για αυτό καθ΄ αυτό το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων να αφήσουν κάποιοι τις καρέκλες, προσωπικά το αποκλείουμε.

 
 
 

 

Η μιζέρια θα κρατήσει χρόνια

Όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει, πιστεύουμε πως ως χώρα τα χειρότερα λογικά τα έχουμε δει. Ωστόσο για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, η μιζέρια ήλθε για να μείνει αρκετά χρόνια. Και στη βάση αυτού, σας παρουσιάζουμε απόσπασμα από το τελευταίο ρεπορτάζ, μερικά στοιχεία που τα λένε όλα για την κατάσταση που επικρατεί κατά μέσο όρο στα ελληνικά νοικοκυριά.

«Υπό το φόβο κατάσχεσης ή δέσμευσης της περιουσίας τους, βρίσκονται περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ελληνες οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άνω του ενός εκατομμυρίου που ήδη έχουν ζήσει τον εφιάλτη των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Η κατάσταση των νοικοκυριών είναι απελπιστική και αποδεικνύει ότι μπορεί τα μακροοικονομικά νούμερα να ευημερούν, η καθημερινότητα ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη κατέγραψαν ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, φτάνοντας σχεδόν τα 102 δισ. ευρώ, οι οφειλέτες αυξάνονται καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη τη δόση από τη ρύθμιση που έχουν κάνει.
Ούτε οι περίπου 500 κατασχέσεις κάθε ημέρα δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία των απλήρωτων οφειλών που αυξάνονται μήνα με το μήνα, διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος και απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την οικονομία».

 
 
 

 

«Κόπηκε» ο Αλέκος Φλαμπουράρης από την επένδυση του Ελληνικού

Και σε μερικές φήμες τώρα οι οποίες παρουσιάζουνε πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαµπουράρης, συντονιστής όλων των συναρµόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για την επένδυση στο Ελληνικό, δεν υπάρχει πια ως συνοµιλητής των εκπροσώπων των επενδυτών. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, άνθρωπος των επενδυτών ανέφερε ότι µιλάνε µε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για το καζίνο, µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη για τα περιβαλλοντικά …. Αλλά πλέον µε τον Φλαµπουράρη επαφές δεν έχουν, αφού φαίνεται ότι αυτός μετά από τα παράπονα των επενδυτών έχει απομακρυνθεί από το project.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....