Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 02/05/17

 

Χρέος – ΔΝΤ – Ευρωπαίοι

Και ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και στο καυτό πάντα ζήτημα του χρέους (από τους βασικούς λόγους που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το κλείσιμο της αξιολόγησης), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ των δανειστών στο θέμα του χρέους παραμένουν μεγάλες. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στο να εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι πως το επιτόκιο του ελληνικού χρέους δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ ….. Και φυσικά αυτό σημαίνει κούρεμα τόκων.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το ΔΝΤ βασίζεται στη λογική πως το κριτήριο για τη βιωσιμότητα δεν είναι πλέον το μέγεθος του χρέους, αλλά οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτησή του. Η Ελλάδα πρέπει να έχει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να πληρώνει τους τόκους, αφού τα χρεολύσια μετατίθενται γι’ αργότερα μέσω περιόδων χάριτος. Έτσι λοιπόν με ένα χρέος 300δις ευρώ και επιτόκιο 1,5%, ο λογαριασμός βγαίνει 4,5δις ευρώ ετησίως, ένα ποσό απολύτως ρεαλιστικό με ένα βιώσιμο πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έως το 2060!!!!

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του ΔΝΤ, υψηλότερα επιτόκια και τόκοι απαιτούν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως για παράδειγμα 3 και 3,5%, πλεονάσματα τα οποία και δικαιολογημένα αρκετές φορές έχει χαρακτηρίσει μη βιώσιμα το ταμείο. Πλεονάσματα τα οποία στραγγαλίζουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Και επειδή όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα σε αυτή τη φάση θα υπάρξουν τόσο γενναίες αποφάσεις για τη χώρα μας, όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Και προσωπικά θα πρέπει να συνδυάσουμε αυτές τις πληροφορίες, με τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο και ο Σόιμπλε προωθούν (ανάμεσα σε άλλα) όλο και περισσότερο το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, το οποίο θα βγάλει εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης το ΔΝΤ.

 
 
 

Ανασχηματισμός μετά τη συμφωνία

Και όσο περνάνε οι ημέρες επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες τις οποίες πρώτοι είχαμε γράψει πριν από περίπου 2 εβδομάδες ότι υπάρχουν σκέψεις και πιέσεις στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διευρυμένο ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία σχετικά ρεπορτάζ, με το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν νέο ανασχηματισμό, με αρκετές αλλαγές και σε κάποιες περιπτώσεις εκπλήξεις!!!

Προσωπικά πάντως κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό θα συμβεί άμεσα. Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτων ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί αρκετές φορές αναβλητικός σε τέτοιες αποφάσεις. Δεύτερον είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός να μην κάνει έναν ανασχηματισμό στις αρχές του καλοκαιριού και να το αφήσει αυτό για το φθινόπωρο, όπου πιθανόν ο ανασχηματισμός να λειτουργήσει καλύτερα στην ψυχολογία της κοινωνίας και να μην καεί την περίοδο του καλοκαιριού.  

 
 
 

 

Ενδιαφέρουσα έρευνα

Και σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα τώρα, μια έρευνα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και καλό είναι να μην περνάει στα ψιλά … μοιρασμένοι στα τρία είναι οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ με το 34% να δηλώνει ότι είναι «κάτι καλό», το 32% «κάτι κακό» και το υπόλοιπο 33% να δηλώνει ουδέτερο (ούτε καλό, ούτε κακό), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου.

Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την ΕΕ των 28 είναι 57%, 14% και 26% αντίστοιχα.

Οι Έλληνες εμφανίζονται επίσης λιγότερο αισιόδοξοι από τους άλλους Ευρωπαίους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας με μηδενικό ποσοστό να καταγράφεται στην άποψη «επιστρέφουμε ήδη στην ανάπτυξη».

Μόλις το 2% καταγράφεται στην άποψη «μια επιστροφή στην ανάπτυξη θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες», το 25% εκτιμά ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια», ενώ το 71% περιμένει ότι «η κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια».

Παράλληλα:

- Οι Έλληνες θέλουν την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο στους περισσότερους τομείς πολιτικής και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

- Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους οτι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Και μπορεί αυτή η έρευνα να μη λέει τίποτα, εντούτοις όπως έχουμε ξαναγράψει υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε κάποια χρονική στιγμή, να πέσει στην ελληνική κοινωνία η ιδέα της εξόδου από το ευρώ …… Κι το λέμε αυτό γιατί βλέπουμε και με πονηρό τρόπο, κάποιοι να ρίχνουν στον ελληνικό λαό την ιδέα της εξόδου (όχι φυσικά ότι είναι κάτι καινούργιο τα χρόνια των μνημονίων).

Όχι ότι πιστεύουμε ότι θα συμβεί αυτό (χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τίποτα). Αλλά η ζωή έχει δείξει ότι κάπως έτσι γίνονται τα ατυχήματα ….. Έτσι και αλλιώς κάπως έτσι κινδύνεψε να γίνει το ατύχημα το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν η χώρα έφθασε κοντά στο χείλος της καταστροφής και τη γλύτωσε με capital controls στις τράπεζες (καλά να είναι ο κ. Βαρουφάκης που τώρα βγάζει βιβλία προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους, όπως κάνει πάντα).

 
 
 

 

Πόσο κοντά είναι η αριστερά με τη δεξιά

 

Επειδή πολλές φορές γίνεται συζήτηση αναφορικά με το πόσο κοντά είναι η αριστερά με την άκρα δεξιά, αξίζει κανείς να δει τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπήρξε χαστούκι στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, με την πλειοψηφία του κοινοβουλίου να ζητάει εκλογές και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. 

 

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 450 ευρωβουλευτές, 35 ψήφισαν κατά και 100 απείχαν.

 

Και πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζει τον αυταρχισμό του Μαδούρο τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος απείχε. Κατά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκαν επίσης ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και όλοι οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής!!! Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

 

Να φανταστούμε ότι όλοι αυτοί (Σύριζα, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ) που ψήφισαν κατά του δημοψηφίσματος έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα στη Βενεζουέλα πηγαίνουν καλά.

 

Εδώ θα μας πείτε ότι έχουμε κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν την καλύτερη συνεργασία από οποιαδήποτε συγκυβέρνηση υπήρξε ποτέ.

 
 
 

Ταξίδι στην Κίνα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …  Ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 14 και 15 Μαΐου στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης στο Πεκίνο για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Forum). Eκείνο που δεν ανακοινώθηκε είναι με ποιους θα συναντηθεί ο κ. Τσίπρας και τι συμφωνίες θα υπογράψει. Από το Μαξίμου μού λένε ότι ακόμη είναι νωρίς. Ωστόσο θα υπάρξουν διμερείς επαφές ώστε κάποια συμφωνία να υπογραφεί.

nnn

Αποφασισμένη η Φώφη Γεννηματά, παρά τα όσα συνέβησαν τελευταίως στο κόμμα της, να πάει στο συνέδριο του ΠαΣοΚ σε μετεξέλιξη της παράταξης αλλά όχι, όπως λέει, με άλματα στο κενό αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες. Θέλει πρωτίστως να εξασφαλίσει τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει, όπως αναφέρει, διάλυση του κόμματος.

nnn

Η συμπάθεια του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ είναι διαρκής. Δεν είναι μόνο ότι επικοινωνεί συχνά μαζί της τηλεφωνικώς, είναι και το καινούργιο κομπλιμέντο που της έκανε από τηλεοράσεως. Από το «go back, madame Merkel», τώρα τη χαρακτηρίζει «ανοιχτόμυαλη», ενώ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από Νο 1 εχθρό του που τον θεωρούσε φρόντισε να τον... προβιβάσει σε «σεβαστό και σοβαρό».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....