Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/08/18

 

Χαμένα χρόνια

Χθες έτυχε να μας ρωτήσουνε δύο διαφορετικά πρόσωπα ποιά είναι η άποψη μας για την κατάσταση στην οικονομία. Η απάντηση μας ήταν ακριβώς αυτό το οποίο γράφουμε στο GFF εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ότι η ελληνική οικονομία έχει δει τα χειρότερα, αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να δούμε μια ανάπτυξη να επιταχύνει, τραβώντας τα πάντα (μισθούς, αξία assets κ.α.) προς τα επάνω.

Στην Ελλάδα έχουμε μια άρρωστη λογική. Αν κάποιος ακούσει ή διαβάσει τη φράση «έχουμε δει τα χειρότερα», μπορεί να φθάσει στο σημείο να πει πως μιλάμε για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, θέλοντας να κάνουμε μια μορφή «αβάντας» στην κυβέρνηση.

Και φυσικά μόνο έτσι δεν είναι. Αρχικά να διευκρινίσουμε πως δεν γίνεται τα όποια θετικά νέα να τα παρουσιάσεις αρνητικά μόνο και μόνο μην τυχόν τα πιστωθεί η κυβέρνηση. Σε γενικές γραμμές τους τελευταίους μήνες υπάρχουν θετικά νέα στην οικονομία. Και αυτό είναι καλό και θα πρέπει όλοι να είμαστε χαρούμενοι.

Τώρα αν κανείς αναρωτιέται τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση; Η απάντηση είναι τίποτα. Η κυβέρνηση τώρα απλώς καταφέρνει να επιστρέψει στο 2014 – 2015 όταν δηλαδή και ανέλαβε την χώρα και τα τίναξε όλα στον αέρα. Και μόνο επιτυχία δεν είναι να καταστρέψεις κάτι και να καταφέρνεις μετά από 3 – 3,5 χρόνια να επιστρέφεις στην κατάσταση που ανέλαβες. Θετικά νέα λοιπόν υπάρχουν. Χαιρόμαστε για αυτό, αν και μιλάμε για μια μίζερη οικονομική ανάπτυξη (έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό το ζήτημα).

Αλλά η κυβέρνηση αυτή (από άποψης οικονομικής πολιτικές – για όλα τα άλλα δεν το συζητάμε), λόγω της τεράστιας ζημίας του πρώτου εξαμήνου του 2015, παραμένει μια εξαιρετικά κακή κυβέρνηση. Μια εξαιρετικά κακή κυβέρνηση που ανάμεσα σε άλλα, στο ενεργητικό της έχει και μια εξαιρετικά αντιπαραγωγική για τη χώρα αντιπολίτευση των πρώτων ετών των μνημονίων (σε αντιδιαστολή με τη στάση άλλων αντιπολιτεύσεων στις άλλες χώρες των μνημονίων). 

 
 
 

Η γνωστή ηλιθιότητα

Μια που είμαστε και σε χρηματιστηριακό - οικονομικό site, θα λέγαμε πως αυτή η κυβέρνηση μας θυμίζει τη διοίκηση του Folli – Follie ….. Και να θέλεις να τα κάνεις όλα λάθος δε μπορείς να το καταφέρεις. Ειλικρινά στα τελευταία τραγικά γεγονότα η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τον εαυτό της. Κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Τελευταίο μεγάλος λάθος, αυτή η επικοινωνιακή ηλιθιότητα με τα αυθαίρετα, με τον κ. Τζανακόπουλο να δηλώνει (με ύφος μάλιστα): «Θα γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο». Εμείς να θυμίσουμε ότι ακριβώς την ίδια ανοησία είχε πει και ο κ. Τζανακόπουλος μετά τα γεγονότα στη Μάνδρα, που πάλι υπήρχαν νεκροί. Και γενικά αυτήν την ηλιθιότητα με το κατεστημένο, την επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία τα στελέχη της κυβέρνησης.

Και κάπως έτσι οι μήνες στην Μάνδρα πέρασαν και στην περιοχή δεν έγινε το παραμικρό, με αποτέλεσμα πριν από μερικούς μήνες να έχουμε και πάλι πλημύρες και την κα Δούρου να είναι για πολλοστή φορά άφαντη. Βέβαια ξεχάσαμε …. Συνεχίζει να μηνύει τον εαυτό της … Καταθέτοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

 
 
 

Φταίνε οι 100 νεκροί …..  

Και συνεχίζοντας με το ζήτημα των πυρκαγιών, το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμη η κυβέρνηση είναι να κατηγορήσει για τις πυρκαγιές τους 100 περίπου νεκρούς (αν και εμμέσως το έχει πει, ρίχνοντας τις ευθύνες στους πολίτες).

Αλλά μήπως τελικά φταίνε αυτοί; Μήπως τελικά φταίμε όλοι εμείς που μένουμε σε αυτή τη χώρα και δε σηκωνόμαστε να φύγουμε …. Γιατί πραγματικά αυτή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται (και δεν αναφερόμαστε στα της οικονομίας, αλλά στα της γενικής λειτουργίας του κράτους και το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην κοινωνία), μόνο κατάσταση ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι. 

Τέλος πάντων καλοκαίρι είναι και θα σταματήσουμε την γκρίνια.

 
 
 

Ευτυχώς που υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία

Σε αυτό το σημείο να πούμε και ένα μεγάλο μπράβο στην Motor Oil. Και αυτό γιατί όπως ανακοινώθηκε …  Στην άμεση αποκατάσταση ζημιών που υπέστη το Λύρειο Παιδικό Ϊδρυμα, προχωρά η "Μότορ Όιλ Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε.", σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς που έπληξε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Και ευτυχώς σε αυτή τη χώρα που υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως το φοβερό ίδρυμα Νιάρχου το οποίο έχει δωρίσει στη χώρα μυθικά ποσά για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Γενικά ένα μεγάλο μπράβο σε όλους ….

 
 
 

 

Πρωθυπουργός σε απόγνωση

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Απανωτές είναι οι συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου (κεκλεισμένων των θυρών) με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) μετά τα τερατώδη λάθη που έγιναν στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός βάλλονται πανταχόθεν. Εκείνο που έμαθα είναι ότι πέραν των δηλώσεων (τύπου Χριστόφορου Βερναρδάκη) ότι «ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να βάλλεται γιατί είναι μόλις 44 ετών», υπάρχουν ένα σωρό εισηγήσεις προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η κυβέρνηση που πήρε τα κάτω της.

 

nnn

 

Μαθαίνω λοιπόν ότι εισηγούνται στον κ. Τσίπρα να δώσει και πάλι έμφαση στο Μακεδονικό. Να το αναδείξει σε πρώτο ζήτημα. Και αυτό το θέμα φθοροποιό είναι για την κυβέρνηση, αλλά ανάμεσα στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική (που έφερε δεκάδες νεκρούς) και στο Μακεδονικό προτιμούν το λιγότερο φθοροποιό. 

 

nnn

 

Μία άλλη εισήγηση προς τον κ. Τσίπρα (για να βγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη κατάσταση) είναι να δώσει έμφαση στην οικονομία, δηλαδή στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του με την έξοδο από τα μνημόνια και τις κοινωνικές παροχές που πρόκειται να δώσει. Αλλά, λένε, αυγουστιάτικα ποιος θα δώσει βάση σε όλα αυτά; Ούτε βεβαίως μπορεί να στραφεί και πάλι προς την προσφιλή του μέθοδο, αυτή της σκανδαλολογίας, αφού το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει υποστεί φθορά.

 

nnn

 

Ετσι η μεγάλη του ελπίδα για να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα μένει μόνο η ΔΕΘ. Εως τότε θα έχει κάνει τον ανασχηματισμό (η έκπληξη του οποίου, μαθαίνω, θα είναι η μετάθεση της Εφης Αχτσιόγλου στο Εσωτερικών), θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που αναμένεται να δώσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, και θα ανακοινώσει παροχές. Αυτή είναι  η τελευταία ελπίδα του κ. Τσίπρα ώστε να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα ή που θα θελήσει να την ξανακυβερνήσει.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....