Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 02/08/19

 

Μια πολύ – πολύ μικρή χώρα – οικονομία

Σε κάθε ευκαιρία αναφερόμαστε σε διάφορα στοιχεία που αποδεικνύουνε πόσο μικρή χώρα – οικονομία είμαστε.

Όχι βέβαια ότι ήμασταν ποτέ μια πολύ μεγάλη – παραγωγική - οικονομία. Ωστόσο μετά και τα τελευταία 10 χρόνια κρίσης, ελπίζαμε πως κάποια πράγματα θα άλλαζαν. Αλλά δυστυχώς τελικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. 

Είναι λοιπόν πραγματικά εντυπωσιακό, πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι αποκλειστικά εξαγωγικές είναι μόλις 5.720 (συνολικά εξάγουνε 18.000 εταιρείες), την ώρα που οι αποκλειστικά εισαγωγικές εταιρείες είναι 20.815 (συνολικά εισάγουνε 33.119 επιχειρήσεις).

Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι το 50% περίπου των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται μόνο από το 1,6% των εταιρειών (περίπου 290 εταιρείες).

Εμείς απλώς να θυμίσουμε κάτι εξόχως ανησυχητικό. Κάτι το οποίο επισημαίναμε από την πρώτη στιγμή. Μόλις λίγο τα πράγματα ηρέμησαν στην ελληνική οικονομία. Οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν. Και μαζί με αυτό, το εμπορικό έλλειμμα, με μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. Και νομίζουμε πως αυτό τα λέει όλα. 

 
 
 

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση ….

Και με αφορμή τα παραπάνω για τις εξαγωγές, θυμηθήκαμε τα συμπεράσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας ανάλυσης (στο τέλος του 2018) της διαΝεοσις για τις ελληνικής εξαγωγές και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Ποιά ήτανε τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης:

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις έρευνες;

Η Ελλάδα είναι μια σπάνια περίπτωση «μικρής ημίκλειστης» οικονομίας, το εξαγωγικό μοντέλο της οποίας συνθέτουν:

• η υπερβολική συμμετοχή των υπηρεσιών (50%) στο σύνολο των εξαγωγών.
• η μεγάλη εξάρτηση των εξαγωγών αγαθών από τα πετρελαιοειδή (32%).
• η χαμηλή συμμετοχή στο σύνολο των εξαγωγών του βιομηχανικού τομέα κατά 24% και του γεωργικού τομέα κατά 10%.

Η Ελλάδα εξάγει κυρίως σε γειτονικές χώρες με χαμηλό εισόδημα.

• Το 2015, το 75% των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων (30% των συνολικών εξαγωγών μας σε αξία) έκαναν εξαγωγές στις φτωχότερες γειτονικές χώρες (Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αίγυπτο και Λίβανο).

Οι ελληνικές εξαγωγές γίνονται από λίγες, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

• Οι 100 μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις εξήγαγαν το 2014 πάνω από το 50% των συνολικών εξαγωγών.
• Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζόμενους κάνουν πάνω από το 70% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
• Το 2015 η μέση εξαγωγική επιχείρηση πραγματοποίησε εξαγωγές της τάξης των €3 εκατ. (χωρίς τα πετρελαιοειδή).

Στον κλάδο του ελαιολάδου εμφανίζονται πολλές από τις παθογένειες που πλήττουν γενικότερα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

• Το 2015 η Ιταλία απορρόφησε το 70% των ελληνικών εξαγωγών του ελαιολάδου σε χύμα μορφή. Οι Ιταλοί εξαγωγείς τυποποιούν το χύμα ελληνικό ελαιόλαδο και το επανεξάγουν ως ιταλικό.
• Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της Ιταλίας στις εισαγωγές των ΗΠΑ (η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέας ελαιολάδου παγκοσμίως) ήταν 43,5% το 2015, ενώ της Ελλάδας μόλις 3,1%.

Τι εμποδίζει τις εξαγωγές στη χώρα μας;

Από πλευράς Πολιτείας:

1. Δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα (η υπολειτουργία αρμόδιων φορέων, η έντονα γραφειοκρατική εξαγωγική διαδικασία, η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ).

2. Η υψηλή φορολογία και οι συνεχόμενες μεταβολές του νομοθετικού πλαισίου (250 φορολογικά νομοσχέδια από το 1975 και μετά).

3. Η έλλειψη πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και το κόστος ασφάλισης των εξαγωγών (το 70% των επιχειρήσεων εμφανίζουν χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα).

4. Αδυναμία άσκησης πολιτικών προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές.

Από τις ίδιες τις επιχειρήσεις:

1. Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που εξάγουν λόγω αδυναμίας δημιουργίας ισχυρού branding και διαφοροποίησης των ίδιων των προϊόντων.

2. Το υψηλό κόστος παραγωγής, τα δίκτυα πώλησης του εξωτερικού και το μέγεθος των εταιρειών.

 
 
 

Τεκμήρια

Και να κάνουμε σε αυτό το σημείο ένα σχόλιο για την τελευταία εξαγγελία της κυβέρνησης, σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων. Το μέτρο λοιπόν θα είναι σωστό, μόνο αν ποτέ λειτουργούσε το περιουσιολόγιο, για το οποίο κανείς δε λέει τίποτα (γιατί άραγε). Χωρίς τη λειτουργία του περιουσιολογίου, η κατάργηση των τεκμηρίων κρύβει μεγάλες παγίδες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τους έχοντες και κατέχοντες!!!

 
 
 

Ούτε με αυτό το πρόσωπο συμφωνούμε

Μετά την επιλογή της κα Γ. Αγγελοπούλου, έστω για μια απλή τυπική θέση. Είχαμε την επιλογή της κα Άντζελα Γκερέκου για τον ΕΟΤ (σίγουρα μια πιο σοβαρή θέση), θυμίζοντας πως η κα Γκερέκου είχε διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και υφυπουργός πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Προσωπικά δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με τη κα Γκερέκου. Δε θα μπορούσε άλλωστε. Αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως στα πλαίσια της ανάγκης ανανέωσης της χώρας. Και για μια τέτοια θέση. Σίγουρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να προχωρήσει στην επιλογή κάποιου άλλου προσώπου. Ένα πρόσωπο που να συμβολίζει την αλλαγή στη χώρα. Και όχι μια απλή ανακύκλωση προσώπων. Διευκρινίζουμε βέβαια, πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με τη νέα κυβέρνηση. Και αυτό είναι προσωπική επιτυχία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε στρώσει τα στελέχη της ΝΔ σε δουλειά εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο πάντα θέλουμε κάτι ακόμη καλύτερο.

 
 
 

Ανόητος ….

Θεωρούμε πως η δήλωση του κ. Καραμανλή ήταν το πρώτο φάουλ της κυβέρνησης. Γιατί όπως βρίζαμε τα στελέχη του Σύριζα, για διάφορα κωμικοτραγικά που έκαναν. Το ίδιο θα κάνουμε και με τα στελέχη της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας βέβαια πως η συνολική εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ημέρα με τη νύχτα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ.

Θα είμαστε λοιπόν αρκετά σκληροί. Πρέπει λοιπόν να είναι κανείς τελείως ανόητος (για να μην πούμε κάτι πιο σκληρό) για να κάνει τη δήλωση: “Όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νιώθει “απόβρασμα της κοινωνίας”. Αλλά πολύ ανόητος. Και καλά θα είναι τα στελέχη της ΝΔ να προσέξουνε πάρα πολύ κάποιες τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, γιατί το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον μιας κυβέρνησης. Ας δώσει λοιπόν εντολή ο κ. Καραμανλής στις υπηρεσίες να γίνονται έλεγχοι (που δεν γίνονται καθόλου). Και ας μείνει εκεί.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....