Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/10/18

 

Την τελευταία στιγμή;

Θα ξεκινήσουμε με το τελευταίο ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, το ΥΠΟΙΚ την τελευταία στιγμή και παρά τις πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, συμπεριέλαβε τις μειώσεις των συντάξεων (έστω και με αυτόν τον τρόπο που το έκανε - δηλαδή με την αναφορά όχι συντάξεις, όχι αντίμετρα). Και προσωπικά θα λέγαμε πως πολύ σωστά έπραξε και δε μπήκε στη λογική της ρήξης με τους δανειστές. Με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή αυτή η κόντρα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις ….. Και όπως όλοι γνωρίζουμε από τα προηγούμενα χρόνια, το ένα να φέρνει το άλλο. Και αν και ως χώρα είμαστε ικανοί να κάνουμε ένα μοιραίο λάθος ανά πάσα στιγμή. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση φαίνεται πως αποφεύγεται ένας κίνδυνος, αν και είναι σίγουρο πως το ζήτημα των συντάξεων έχει ακόμη πάρα πολλά επεισόδια.

 
 
 

-

«Ε! Με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις»

Τώρα για το δημοψήφισμα στα Σκόπια τι να πούμε. Το ότι θα έβγαινε το «ΝΑΙ» και το ότι τα ποσοστά συμμετοχής (λόγω και του αριθμού των εγγεγραμμένων σκοπιανών που λείπουν εκτός Σκοπίων – έχουνε μεταναστεύσει) θα ήταν αρκετά χαμηλά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Τώρα για το πώς θα χειριστεί ο Ζάεφ το όλο ζήτημα. Προσωπικά νιώθουμε πως με τις διεθνείς πιέσεις να είναι τόσο μεγάλες, στο τέλος θα βρεθεί λύση. Και σε πρόωρες εκλογές δε θα πάνε τα Σκόπια. Αλλά και το όνομα θα περάσει από τη βουλή.

Φυσικά να γίνουμε και λίγο ακόμα πιο καυστικοί. Είμαστε σίγουροι πως ο κ. Ζάεφ θα βρει άκρη με το δημοψήφισμα. Έτσι και αλλιώς έχει για σύμβουλο του τον Α. Τσίπρα. Ξέρει αυτός από δημοψηφίσματα!

 
 
 

Μπορεί και να βολεύει…

Πάντως όλο αυτό το σκηνικό που έγινε στα Σκόπια, μπορεί τελικά να αποδειχθεί πως συμφέρει την ελληνική κυβέρνηση. Να πάει πίσω το όλο ζήτημα στα Σκόπια. Και να καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις και στη χώρα μας (δηλαδή τις πρόωρες εκλογές). Και ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να επιτρέψει στον Α. Τσίπρα να πετάξει το μπαλάκι του ζητήματος στην επόμενη κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη. Κάτι το οποίο έχουμε γράψει πως μπορεί να έχει στο μυαλό του ο έλληνας πρωθυπουργός.

 
 
 

Φρίκη

Ως πραγματική φρίκη για τη χώρα θα χαρακτηρίζαμε τα παρακάτω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τι λένε αυτά;

Μια εξαιρετικά «μαύρη» εικόνα για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της χώρας όλο και μειώνεται με τους θανάτους να υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων. Έτσι λοιπόν το 2017, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898 (47.882 αγόρια και 45.016 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 363, αυξημένες κατά 7,1 % σε σχέση με το 2016, που ήταν 339.

Στον αντίποδα, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501 (63.168 άνδρες και 61.333 γυναίκες), έναντι 118.792 (60.526 άντρες και 58.266 γυναίκες) το 2016. Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 306, μειώνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) σε 3,5 έναντι 4,2 το 2016. 

Οι γάμοι ανήλθαν σε 50.138 (24.975 θρησκευτικοί και 25.163 πολιτικοί), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2016, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 49.632 γάμοι (23.778 θρησκευτικοί και 25.854 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 4.921, αυξημένα κατά 29,5% έναντι του 2016 που ήταν 3.799. Ενώ, στα σύμφωνα συμβίωσης εφέτος περιλαμβάνονται 94 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 40 σύμφωνα μεταξύ γυναικών.

 
 
 

Μάλιστα!!!

Και από τις ειδήσεις που μας κάνουνε να πούμε. Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή τη χώρα. Μια ερώτηση δυστυχώς που δεν απαντιέται σε αυτή τη χώρα. Έτσι λοιπόν σήμερα Τρίτη, το νέο κόμμα που θα κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσουν ο Δημήτρης Μπαλτάκος και ο Δημήτρης Καμμένος, σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο (Athens Plaza) στις 12 το μεσημέρι !! Το νέο κόμμα θα φέρει το όνομα «Δύναμη Ελληνισμού» και όπως είπε ο κ. Καμμένος συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο νέος πολιτικός φορέας θα κινείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και θα απευθύνεται σε δεξιούς ψηφοφόρους που δεν νιώθουν ότι εκπροσωπούνται

Όπως είπε ο κ. Καμμένος συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ο νέος πολιτικός φορέας θα κινείται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος είπε ότι η στελέχωση του κόμματος θα περιλαμβάνει εκπλήξεις ενώ μεταξύ άλλων στόχος είναι η είσοδος στην Βουλή με βουλευτές που θα προέρχονται από την ελληνική ομογένεια.

 
 
 

Οι πρόθυμοι σύμμαχοι του Τσίπρα

Τα παρακάτω είχε γράψει πριν από μερικές ημέρες ο «Βηματοδότης» …

Μετά τη δημόσια αναφορά του ότι παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο να τερματιστεί η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με διαλυτικό στοιχείο τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός άρχισε πλέον να αναζητεί νέους πρόθυμους συμμάχους, όχι μόνο για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και να δώσουν εάν χρειαστεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του λένε πως έχουν εξασφαλισμένη την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε παραμείνει στον κυβερνητικό σχηματισμό είτε όχι ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα  ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) δείχνει έτοιμος να αναζητήσει εναλλακτικά σχήματα συνασπισμού προκειμένου να επιβιώσει η κυβέρνηση. Ποια είναι όμως αυτά τα σχήματα;

■■■

Αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει θετικός στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ζητήσει η αντιπολίτευση ψήφο δυσπιστίας. Αλλά μη νομίζετε ότι όλοι (οι εναπομείναντες) βουλευτές του Ποταμιού θα ακολουθήσουν τον κ. Θεοδωράκη στις επιλογές του. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές του, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Ασε που μπορεί (στο μεταξύ) να μεταπηδήσουν στη ΝΔ.

■■■

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος για τη συμφωνία. Και τούτο γιατί υπολογίζει στις ψήφους τουλάχιστον τριών βουλευτών των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλου και Κόλλια-Τσαρουχά), τριών άλλων ανεξάρτητων (όπως για παράδειγμα του Χάρη Θεοχάρη, πιθανώς του κ. Θεοχαρόπουλου και βεβαίως της Κατερίνας Παπακώστα). Η στάση της κυρίας Παπακώστα όμως είναι παράξενη (και ολίγον, θα έλεγα, «πονηρή»).

■■■

Ολοι γνωρίζουν ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, εκτός από την ίδια που το παίζει… αναποφάσιστη. Λέει συγκεκριμένα ότι ακόμα «ζυγίζει την ψήφο της». Με δυο λόγια, βάζει την ψήφο της σε μια ζυγαριά και περιμένει πού θα κάτσει. Αστεία πράγματα, θα πείτε. Αλλά με την Κατερίνα δύσκολα βγάζεις άκρη…

■■■

Το θέμα όμως είναι ο Πάνος Καμμένος που με τα καμώματά του κατάφερε (και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά) να αποστασιοποιηθεί απ’ αυτόν ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί οι προσωπικές σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι καλές («έχουν καλή χημεία» που λέει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης), πλην όμως η πρόσφατη παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι αναζητεί άλλους συμμάχους καθιστά τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προβληματικό. Στην ουσία είναι ζήτημα χρόνου η διάλυσή του. Αφήστε που οι συριζαίοι βουλευτές έχουν πάρει εδώ και χρόνια αποστάσεις από τον κ. Καμμένο, ενώ ο ίδιος κατά μία εκδοχή επισκέφθηκε προσφάτως σαν ταύρος εν υαλοπωλείω το Μέγαρο Μαξίμου με παράπονα ότι δεν τον στηρίζουν όπως πρέπει οι Τζανακόπουλος και Καρτερός.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....