Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 02/11/17

 

Κάπως έτσι το φανταζόμαστε !

 

Ξεκινώντας με πρώτο θέμα για ακόμη μια φορά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και όλη αυτή τη συζήτηση για μια καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, θα λέγαμε ότι τα όσα είπε σε έλληνες δημοσιογράφους ξένος αξιωματούχους, περιγράφουν ακριβώς το πώς έχουμε φανταστεί εμείς το τέλος του προγράμματος, περίπου το καλοκαίρι του 2018.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε ο αξιωματούχος, μια πολύ πιθανή λύση είναι μία υβριδική έξοδος από το τρίτο μνημόνιο, η οποία θα συνδέει νέες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία από πλευράς της Αθήνας με αντάλλαγμα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των δανειστών. Φυσικά και υβριδική χαρακτηρίζεται η έξοδος αυτή υπό την έννοια ότι δεν είναι απολύτως «καθαρή», όπως των άλλων χωρών που βγήκαν από το μνημόνιο, αλλά δεν συνιστά και νέο μνημόνιο. Και όπως σχολίασε ο ίδιος ο αξιωματούχος, αυτό το σενάριο είναι το πιθανότερο από τα σενάρια που επεξεργάζεται η Κομισιόν, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρίτη αξιολόγηση έως τις αρχές του 2018 και επιτευχθεί το 2017 το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ), αν και αυτό το τελευταίο είναι βέβαιο.

 

Και επαναλαμβάνουμε ότι κάπως έτσι πιστεύουμε και εμείς πως θα είναι η τελική λύση που θα επιλεγεί για τη χώρα μας. Και ναι μεν κάποιοι θα μιλάνε για έξοδο από τα μνημόνια, αλλά επί της ουσίας η χώρα θα μείνει κάτω από μια στενή εποπτεία για πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά ότι συμβαίνει με τα μνημόνια.  

 
 
 

 

To κρατάμε αυτό

 

Ξέρετε εμείς ποιό πράγμα κρατήσαμε από την τελευταία έκθεση της Citi. Όχι την αισιοδοξία, για ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες, πως η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Αλλά ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό που αφορά τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Όπως λοιπόν σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, στα πλαίσια μιας σύγκρισης με την Πορτογαλία που ήδη έχει βγει από τα μνημόνια, τα τουριστικά έσοδα (μεγάλο τμήμα των εξαγωγών και στις δυο χώρες) έχουν διπλασιαστεί για την Πορτογαλία μετά το 2009, ενώ η αύξηση στην Ελλάδα είναι μόνο 30%, την ώρα που η έκθεση Doing Bussiness της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει λιγότερο ευνοϊκή από άλλες ανταγωνίστριες οικονομίες. Στα πλαίσια λοιπόν μιας παγκόσμιας αύξησης του τουρισμού κατά τα τελευταία χρόνια (τουλάχιστον σε όσες περιοχές δεν αντιμετωπίζουν γεωπολιτικά φαινόμενα), η Πορτογαλία εμφανίζει 100% αύξηση των εσόδων, ενώ εμείς που καμαρώνουμε για τα ρεκόρ μας (και καλά κάνουμε), μόνο κατά 30%.

 

Ποιός κατά την άποψη μας είναι ο λόγος για αυτό; Μα φυσικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που υπάρχει στη χώρα, ειδικά σε κλάδους όπως είναι ο τουρισμός. Και μπορεί η πραγματική αύξηση να μην είναι 100%. Αλλά σίγουρα αν δεν υπήρχαν αυτά τα ποσοστά φοροδιαφυγής, η άνοδος θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη του 30%, πιθανόν 60 ή 70%.

 

Και όπως έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές! Όχι μόνο τα πράγματα στη χώρα μας δεν αλλάζουν. Αλλά πιθανόν να γινόμαστε και χειρότεροι, έχοντας τώρα και τη δικαιολογία (δικαίως και μη στις περισσότερες περιπτώσεις) της υπερβολικής φορολογίας και γενικά της κρίσης και των μνημονίων.   

 
 
 

 

Δεδομένη η έξοδος στις αγορές

 

Και στις θετικές ειδήσεις τώρα, ξεκάθαρο είναι πλέον, το είπε και πριν από δύο ημέρες και ο κ. Τσακαλώτος, ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στην ευθεία για μια νέα έξοδο στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραφε χθες το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7δις ευρώ με στόχο να αυξήσει τη ρευστότητα του ομολόγου της και να διευκολύνει την πώληση νέων στο μέλλον.

 

Με βάση ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Νοέμβριο, η κυβέρνηση έχει στόχο να ανταλλάξει 20 ομόλογα που εκδόθηκαν μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι στα χέρια ιδιωτών το 2012, με (μέχρι και) πέντε νέα ομόλογα με σταθερό κουπόνι. Οι λήξεις των νέων ομολόγων μπορεί να είναι οι ίδιες με τα ισχύοντα ομόλογα, που ποικίλουν από το 2023 μέχρι το 2042.

 
 
 

 

Moody’s

 

Και να σταθούμε και σε κάτι άλλο. Ότι σύμφωνα με τα όσα λένε παράγοντες της αγοράς και του ΥΠΟΙΚ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και μια έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Και κάποιοι λένε, αν και προσωπικά κρατάμε αμφιβολίες για το timing, μέσα στο μήνα και πιθανόν στα μέσα αυτού, οι αναλυτές της Moody’s θα αναβαθμίσουν τη χώρα μας κατά μια ακόμη βαθμίδα, όπως είχαν κάνει το καλοκαίρι.

 
 
 

 

Ο καπνιστής του ντιμπέιτ

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. Ηταν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «λαβυρινθώδης» η συζήτηση εννέα πολιτικών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που έγινε στην ΕΡΤ. Δεν γνωρίζω ακόμη πόση θεαματικότητα είχε, αλλά εάν κρίνω από τις διαφημίσεις που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση, το ενδιαφέρον του κόσμου δεν ήταν το αναμενόμενο. Ούτε μία εμπορική διαφήμιση, παρά μόνον διαφημίσεις για τις εκπομπές της ΕΡΤ. Ούτε βεβαίως βοηθούσε η σκηνοθεσία, αφού περισσότερες φορές εμφανίστηκαν οι πέντε δημοσιογράφοι και η συντονίστρια (που εκτέλεσαν άψογα το καθήκον τους) παρά οι υποψήφιοι ηγέτες του νέου σχήματος. Δεν είναι άλλωστε και εύκολο πράγμα (για οποιονδήποτε τηλεοπτικό σκηνοθέτη) να κάνει ντιμπέιτ με εννέα άτομα...

nnn

Ακόμη και μέσα στο ΠαΣοΚ είπαν ότι από τη συζήτηση αυτή «δεν γίναμε σοφότεροι», αφού οι περισσότεροι επανέλαβαν όλα αυτά που προβάλλουν στις δεκάδες συνεντεύξεις τους. Πέρα ίσως από την αποκάλυψη της συμφωνίας ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αντίστοιχα. Είπαν μάλιστα ότι τηρούν τις συμφωνίες τους, κάνοντας τον Γιάννη Ραγκούση να εκδώσει οργίλη ανακοίνωση. Και τον Γ. Καμίνη να κάνει λόγο για μυστικές συμφωνίες. Οργή όμως προκάλεσε στον Στ. Θεοδωράκη και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οχι για αυτά που έλεγε, αλλά για αυτά που έκανε στα... διαλείμματα. Εβγαινε στον διάδρομο και... κάπνιζε. Και εγώ νόμιζα ότι έκοψε (πάλι) το τσιγάρο. Οντως το έκοψε για ένα μικρό διάστημα, αλλά τώρα με την πίεση το ξανάρχισε. Και επειδή ο διάδρομος της ΕΡΤ είναι κλειστός χώρος και το κάπνισμα απαγορεύεται, ο κ. Θεοδωράκης διαμαρτυρήθηκε γιατί ντουμάνιασε όλον τον χώρο κάνοντας τους υπόλοιπους υποψηφίους για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς παθητικούς καπνιστές.

Και όμως οι 53+ γκρίνιαξαν (για τα καλά)

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ιστοσελίδες που εκφράζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και μαθαίνουμε ορισμένα πράγματα, γιατί εάν περιμέναμε να μάθουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος θα νομίζαμε ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξε και γόνιμη συζήτηση, χωρίς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Ετσι με μια ανάρτηση- καταπέλτη στην ιστοσελίδα που εκφράζει τις θέσεις της Ομάδας των 53, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δίνουν τη δική τους εκδοχή για το τι έγινε στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία για τα θέματα που έθεσαν και ποιες είναι οι αντιρρήσεις τους. Ενδιαφέρον έχουν και οι αντιρρήσεις των 53+ στην επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Αν και δεν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα οι της  εσωκομματικής αντιπολίτευσης το περιέλαβαν στο κείμενό τους χαρακτηρίζοντας (προσέξτε) την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ «αντιλαϊκή, ξενοφοβική, φιλοπολεμική, σεξιστική και επικίνδυνη»! 

***

Πάντως οι 53 καθιστούν σαφές ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας «δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.» Θέλετε κι άλλα;

*** 

Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό,  υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και το σημαντικότερο; Η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων να περάσει αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Και αυτοί μας έλεγαν επισήμως ότι δεν υπήρξε αιχμή για την πολιτική Μουζάλα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....