Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/11/18

 

Το τέλος του κομματικού κράτους

Το είπε και το έκανε ο Σύριζα και προσωπικά ο Α. Τσίπρας. Τα 4 αυτά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία (γιατί τόσο πια έχει περάσει, από τον Ιανουάριο του 2015). Έβαλε τέλος στο πελατειακό κράτος, εκσυγχρονίζοντας τη χώρα και φτιάχνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο του αντιγράφει όπως όλα δείχνουν, την ένδοξη περίοδο για την ελληνική οικονομία και τη χώρα, τη δεκαετία του 80.  

Έχουμε λοιπόν και λέμε …. Εκτόξευση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, ραγδαία αύξηση νέων κρατικών δομών και διπλασιασμό του αριθμού των συμβασιούχων καταγράφουν τα στοιχεία της απογραφής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει αύξηση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο κατά 2 δισεκ. ευρώ από το 2015, όσο κοστίζει δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους… Τα στοιχεία, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά. Οι μετακλητοί υπάλληλοι τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1.888. Μέσα σε μία τετραετία έφτασαν τους 2.442. Την ίδια ώρα, δημιουργούνται νέες κρατικές δομές που αυξάνουν τις δαπάνες και τη γραφειοκρατία. Πρόεδροι, μέλη ΔΣ και όργανα διοίκησης ήταν το Δεκέμβριο του 2014 2.703 άτομα, ενώ το Μάιο του 2018 έφτασαν τους 3.294, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 22%.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης έκανε ειδική αναφορά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Είναι μία υπηρεσία φάντασμα η οποία λειτουργεί ως portal. Δίνει δηλαδή κάποιες πληροφορίες στους δανειολήπτες για τη διαχείριση των χρεών τους… Αυτή η υπηρεσία που έχει μηδενικό έργο αποφάσισε να πάρεις 346 ανθρώπους και μάλιστα με αποσπάσεις αόριστης διάρκειας» κατήγγειλε.

Μπαράζ προσλήψεων δείχνουν όμως οι αριθμοί και για τη Βουλή. Την ημέρα που ανέλαβε ο Νίκος Βούτσης οι συμβασιούχοι ήταν 604, ενώ δύο χρόνια αργότερα 713. 109 προσλήψεις χωρίς την προκήρυξη νέων θέσεων και χωρίς καμία αξιολόγηση προσόντων. Περίπου οι μισοί από τους προσληφθέντες εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, άλλοι στο κανάλι της βουλής. 

«Ναι μεν υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα ότι γίνεται με όρους πελατειακούς, προσπαθεί να χειραγωγηθεί το εκλογικό σώμα αλλά το ζήτημα είναι αν και οι οργανισμοί οι φορείς, οι οποίοι πηγαίνουν οι άνθρωποι αυτοί εάν ωφελούνται ή ζημιώνονται» σχολίασε στον σταθμό μας ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης. 

Όμως και οι συμβασιούχοι διπλασιάστηκαν μέσα στην τετραετία της διακυβέρνησης Τσίπρα. Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο συνολικός αριθμός το Μάιο του 2018 ήταν 79.849 συμβασιούχοι ενώ το Μάιο του 2014 ήταν 43.739. 

 
 
 

…. Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Σε ένα σύντομο σχόλιο τώρα για το καυτό ζήτημα των συντάξεων. Το ΔΝΤ για ακόμη μια φορά χθες πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους, αν και το ίδιο ξεκαθάρισε πως συνεχίζει να πιστεύει πως το καλύτερο για την ελληνική οικονομία είναι να τηρηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Τα πράγματα όπως μπορεί να μην είναι και τόσο απλά. Γιατί μπορεί το ΔΝΤ να λέει πως οι ευρωπαίοι θα αποφασίσουν, αλλά αυτό μπορεί να είναι και πονηρό. Και το λέμε αυτό, γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες. Αν και οι ευρωπαίοι είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, όλο και περισσότεροι λένε πως οι μειώσεις στις συντάξεις δε γίνεται να αποφευχθούν, γιατί απλά δε βγαίνουν τα νούμερα.  Ή τέλος πάντων ότι θα τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα. Και αρχίζουμε να υποπτευόμαστε πως το ΔΝΤ γνωρίζει όλα τα δεδομένα και αν και πετάει το μπαλάκι στους ευρωπαίους, ξέρει πως στο τέλος οι μειώσεις θα γίνουν.  

Όλα λοιπόν δείχνουν πως το σήριαλ με τις συντάξεις θα κρατήσει μέχρι το τέλος, με όλα τα σενάρια ανοιχτά και τις περισσότερες πιθανότητες να είναι στο τέλος οι μειώσεις τις συντάξεις να υιοθετηθούν, έστω και σε ένα μικρότερο βαθμό.

 
 
 

Βρήκαμε νέο μέτωπο τώρα

Και πάμε τώρα, σε αυτήν την φοβερή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ Ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζουν οι πληροφορίες πως τις τελευταίες ημέρες έχουμε ένα νέο μέτωπο, στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και το ζήτημα της σχέσης κράτους – εκκλησίας. Και νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνουμε ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ Σύριζα και ΑΝ.ΕΛ στο ζήτημα. Και με την ένταση καλά να κρατάει, οι πληροφορίες αναφέρουνε πως η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει την καθιέρωση «διακριτών ρόλων» και όχι διαχωρισμό σε μια προσπάθεια συμβιβασμού τόσο με την εκκλησία και τον Ιερώνυμο όσο και με τον Καμμένο.

Προσωπικά θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο γράφουμε τον τελευταίο καιρό. Είναι εδώ και μήνες φανερό πως αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί πλέον να λειτουργήσει. Η χώρα δε μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι. Και χωρίς να είμαστε εμπαθείς με την κυβέρνηση (το έχουμε αποδείξει κατά καιρούς με τα σχόλια μας), θα λέγαμε πως είναι πια ξεκάθαρο πως θα πρέπει επιτέλους να πάμε σε εκλογές. 

 
 
 

Για την εταιρεία security;

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες πως απάντηση σε όσους τον «φωτογραφίζουν» και τον εμπλέκουν με το θύμα της Βούλας έδωσε με ανακοίνωσή του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Χωρίς να γνωρίζουμε καθόλου το ζήτημα, οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι. Πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν αναφέρεται καθόλου στην εταιρεία Security της οποίας φέρεται να έχει ποσοστό 35%, όπως 35% είχε και το θύμα της προχθεσινής δολοφονίας. Δε λέμε πως ισχύει κάτι τέτοιο (το πιθανότερο είναι πως όχι). Απλώς παρατηρούμε πως δεν απαντάει σε δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται το όνομα του, καθώς και ότι έχει μαζί με το θύμα εταιρεία Security.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Σπηλιωτόπουλου:

«Με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, που επιχειρούν να με φωτογραφίσουν, χωρίς να με κατονομάζουν, με ευκαιρία τη χθεσινή δολοφονία του επιχειρηματία στην Βούλα και να μου αποδώσουν οποιαδήποτε μορφής συνεργασία μαζί του, δηλώνω ότι:

Το φθινόπωρο του 2015 μου προτάθηκε από τον βασικό μέτοχο, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες facility management, επαγγελματική συνεργασία για την σύσταση εταιρείας στον χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Συμμετείχα στην ίδρυση της εταιρείας την 14η Οκτωβρίου 2015 με αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών Facility Managment σε ξενοδοχεία και εκλέχθηκα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Απεχώρησα αμέσως από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την παρέλευση δέκα πέντε ημερών και γι αυτό δεν υπάρχει οποιαδήποτε συναλλαγή, που να έχει πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών και συστημάτων πληρωμής της εταιρείας με την υπογραφή μου. Ουδέποτε κατέβαλα την μετοχική εισφορά μου και ουδέποτε υπέγραψα έγγραφο της εταιρείας.

Κατόπιν τούτων λόγω της ουσιαστικής αποχώρησής μου από το πρώτο δεκαπενθήμερο και λόγω των πολλαπλών αρνήσεών μου καταβολής της εταιρικής εισφοράς στον σχηματισμό του εταιρικού κεφαλαίου, λόγω της ειλημμένης απόφασής μου να αποχωρήσω, ολοκληρώθηκε η πλήρης αποδέσμευσή μου και τυπικά τον Μάρτιο του 2016. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τυπικής παραμονής μου στην εταιρεία δεν είχα οποιαδήποτε παροχή σε είδος.

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύονται και προκύπτουν από δημόσια έγγραφα και από τις κατά νόμο εταιρικές δημοσιεύσεις. Πέραν της γνωριμίας μου με τον αρχικό βασικό μέτοχο ουδεμία γνώση ή επαγγελματική σχέση είχα με τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας.

Γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι η όποια αποσπασματική και συνεπώς αυθαίρετη αναφορά σε επαγγελματική μου συνεργασία με εταιρεία, που κάποιος εκ των μετόχων και πάντως όχι ο βασικός, προκαλεί το κοινωνικό ή οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον, απορρέει από την αναγνωρισιμότητά μου από την πολιτική μου δραστηριότητα.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το 2018 ποινικοποιείται συμπερασματικά η επαγγελματική δραστηριότητα κάποιου που αρνήθηκε έμπρακτα να είναι επαγγελματίας πολιτικός και παραιτήθηκε της βουλευτικής ιδιότητάς του, χωρίς να του ζητηθεί.

Θα είναι αφέλεια ότι αυτό το «κυνήγι μαγισσών» δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση των όποιων προθέσεών μου, εν όψει παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου», αναφέρει η ανακοίνωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

 
 
 

Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και την Aegean Marine

Και αν και «Αεκτζηδες», αρκετά ενδιαφέρον είναι σίγουρα το παρακάτω άρθρο στο Βήμα, όπου υπάρχουν αναφορές στα προβλήματα του κ. Μελισσανίδη και τα όσα γίνονται στην Aegean Marine.

-----------------------

Εφτασε η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και την Aegean Marine

ο ψηλό και πολυτελές κτίριο στο αριθμό 10 της Ακτής Κονδύλη είναι πολύ δύσκολο να μην το προσέξεις. Για χρόνια είναι το σύμβολο της οικονομικής αυτοκρατορίας του Δημήτρη Μελισσανίδη. To λογότυπο της Aegean που κυριαρχεί στην πρόσοψη μπορούσες να το βρεις τόσο σε βενζινάδικα στην ελληνική επαρχία όσο και στη WallStreet εφόσον η Aegean Marine PetroleumNetwork που είχε επίσης την έδρα της στο κτίριο της Ακτής Κονδύλη είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μόνο που πρόσφατα το κτίριο της Ακτής Κονδύλη δέχτηκε επισκέπτες που ήρθαν μάλλον να διερευνήσουν τυχόν προβληματικές πλευρές της σχέσης του Δημήτρη Μελισσανίδη με την εταιρεία την οποία ίδρυσε.

Τo colpo grosso που δεν προχώρησε

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλησε να κάνει μια μεγάλη επιστροφή στην Aegean MarinePetroleum Network.

Γιατί το 2016 είχε ανακοινωθεί ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποχωρεί από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Aegean Marine Petroleum και μάλιστα με όρους συμφέροντες προς τον ίδιο και μάλλον σε βάρος της εταιρείας. Τότε ο Δ. Μελισσανίδης κατείχε περίπου το 22% της Aegean. Η διοίκηση της εταιρείας συμφώνησε να αγοράσει το μερίδιό του για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, όταν λέμε «διοίκηση της εταιρείας» εννοούμε ανθρώπους που ήταν στην πραγματικότητα κοντά στον Δ. Μελισσανίδη.

Η συναλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα ρευστότητας στην εταιρεία τα οποία τα κάλυψε με το να δανειστεί 20 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία Grady Properties Corporation SA συμφερόντων Μελισσανίδη. Κοινώς μια «έξοδος» που ήταν προσοδοφόρα για τον ίδιο αλλά όχι και για την εταιρεία.

Όμως, στις αρχές του 2018 ο Μελισσανίδης θέλησε να κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Με όρους colpo grosso. Και πάλι προς δικό του όφελος και σε βάρος της εταιρείας. Αυτό θα γινόταν μέσω της εξαγοράς της HellenicEnvironmental Centers (HEC), εταιρείας συμφερόντων του Μελισσανίδη από την Aegean Marine Petroleum.

Η εξαγορά θα γινόταν για το ποσό των 367 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτίμηση υπερβολική καθώς αντιστοιχεί σε μια αποτίμηση της εταιρείας 24 φορές τα κέρδη EBIDTA του 2017 (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), όταν για εταιρείες τέτοιο είδους η συνήθης αποτίμηση είναι 8 φορές τα κέρδη EBITDA. Κοινώς, η AegeanMarine Petroleum ετοιμαζόταν να αγοράσει μια εταιρεία υπερτιμημένη κατά 300%.

Η εξαγορά όσο και η αποτίμηση εντάσσονταν σε ένα σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου της Aegean Marine Petroleum από την πλευρά Μελισσανίδη. Σε μεγάλο βαθμό το ποσό της εξαγοράς θα καλύπτοντα από την έκδοση 20 εκατομμυρίων νέων μετοχών της Aegean που θα δοθούν στους τωρινούς ιδιοκτήτες της HEC, δηλαδή στον Δημήτρη Μελισσανίδη και την οικογένειά του.

Όμως, τα σχέδια προσέκρουσαν στην αντίδραση ορισμένων μετόχων της εταιρείας. Οι «ακτιβιστές μέτοχοι» αυτοί, που αγοράζουν μερίδα εταιρειών αλλά δεν επιθυμούν καθόλου να βλέπουν κόλπα με τη μετοχή (και την επένδυσή τους) από τους μεγαλομετόχους, δεν είδαν με καλό μάτι την εξέλιξη.

Υποστήριξαν ότι με το να μειωθεί κατά το ένα τρίτο η βαρύτητα των δικών τους μετοχών, μέσα από την αύξηση των συνολικών μετοχών, μπορούσε να πάρει ο Μελισσανίδης το 33% των μετοχών και να ελέγχει μαζί με άλλους πάνω από το 50% της επιχείρησης θα μπορούν να εκλέξουν όποιους διευθυντές θέλουν και στην πραγματικότητα η ετήσια συνάντηση των μετόχων θα γίνει μια τυπική διαδικασία.

Η αγωγή τους οδήγησε στο να σταματήσει τελικά η διαδικασία της εξαγοράς της HEC από την Aegean Marine Petroleum Networkκαι στην είσοδο στη διοίκηση εκπροσώπων αυτών των επενδυτών που πήραν ουσιαστικά τον έλεγχο της επιχείρησης από τους ανθρώπους του Μελισσανίδη.

Οι «σκελετοί στα ντουλάπια»

Με το που πήραν τον έλεγχο της εταιρεία αυτό που έκαναν ήταν να αρχίζουν να ξεσκονίζουν τα οικονομικά της. Τμήμα αυτού του ελέγχου ήταν και η διαπίστωση ότι 200 εκατομμύρια δολάρια που εμφανίζονταν ως εισπρακτέα στην πραγματικότητα έπρεπε να διαγραφούν από τους λογαριασμούς της εταιρείας, αφού οι συναλλαγές από τις οποίες υποτίθεται ότι προέκυπταν δεν είχαν υπόσταση.

Μάλιστα, η μετοχή της Aegean υποχώρησε 75% τον Ιούνιο όταν αποκαλύφθηκαν αυτά τα προβλήματα, ιδίως από τη στιγμή που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έβαλε στο στόχαστρο στην εταιρεία. Μάλιστα, τότε δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας.

Η νέα διοίκηση της Aegean κατάφερε να πετύχει τη συνεργασία της ελβετικής εταιρείας Mercuria, που ειδικεύεται στο εμπόριο βασικών προϊόντων, η οποία απέκτησε το 30% της Aegean MarinePetroleum Network προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις και 30 εκατομμύρια δολάρια ρευστότητα, στοιχείο που επέτρεψε στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η ώρα των ελεγκτών

Όμως, την ίδια στιγμή συνέχιζε και ο έλεγχος. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ειδικοί ελεγκτές από διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young επισκέφτηκαν τα ίδια τα πρώην γραφεία της Aegean στον Πειραιά και προσπάθησαν να δουν τι ακριβώς έγινε με αυτά τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος επικεντρώνεται σε τέσσερις εταιρείες, μία με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις νήσους Μάρσαλ και μία στη Φλόριντα, που θεωρούνται «εταιρείες βιτρίνα», καθώς μοιράζονται την ίδια ταχυδρομική θυρίδα στη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς όμως να έχουν πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό που εξετάζεται είναι εάν εμπλέκονται σε συναλλαγές που καλύπτουν υπεξαίρεση χρημάτων της εταιρίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο έλεγχος στέκεται και σε μια ακόμη εταιρεία, την OilTank Engineering and Consulting με έδρα τις νήσους Μάρσαλ η οποία ήταν η ανάδοχος για την κατασκευή του τέρμιναλ της Aegean στη Φουτζέιρα. Το έργο διήρκεσε τέσσερα χρόνια και υπερέβη τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 100 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Πληρωμές ακόμη προς την ΑΕΚ
Το παράδοξο με την Oil Tank, κατά το δημοσίευμα, ήταν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή ενός τερματικού σταθμού καυσίμων ούτε ανέλαβε κάποιο άλλο ανάλογο έργο έκτοτε. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στοιχεία από την NationalBank of Fujairah δείχνουν ότι η Aegeanσυνέχισε να πληρώνει την Oil Tank για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τέρμιναλ. Για την ακρίβεια φαίνεται ότι η Aegean μετέφερε στην Oil Tank συνολικά 185,3 εκατομμύρια δολάρια ανάμεσα στον Ιούλιο 2015 και τον Ιανουάριο 2018. Το ερώτημα είναι εάν μέσω της Oil Tank η Aegean έκανε πληρωμές σε άλλες εταιρείες στις οποίες εμπλέκεται ο Μελισσανίδης. Εξετάζεται επίσης εάν οι πληρωμές στην OilTank γίνονται μέσα από πλασματικές λογιστικές οντότητες και παραποιημένα έγγραφα.

Ως προς τις πληρωμές που έκανε η Oil Tankέχουν βρεθεί ενδιαφέροντα στοιχεία. Για παράδειγμα υπάρχει μια μεταβίβαση 2,77 εκατομμυρίων ευρώ στην ΑΕΚ που καταγράφονται ως άτοκο δάνειο για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου γηπέδου. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Δεν είναι παράλογο επομένως ότι το δημοσίευμα συμπληρώνει ότι η ομάδα των ελεγκτών συνάντησε σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά της να συλλέξει τα σχετικά έγγραφα. Μια που τελικά οι «σκελετοί στα ντουλάπια» ήταν αρκετοί.

Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με το θέμα

Τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα σε σχέση με τη διαχείριση της Aegean MarinePetroleum Network είναι πολύ σοβαρά. Αν ισχύουν, αποτυπώνουν μια συστηματική κακοδιαχείριση με βασικό στοιχείο τη διοχέτευση πόρων της εταιρείας σε διάφορες κατευθύνσεις και τις συναλλαγές που τελικά αποδεικνύονταν σε βάρος τους.

Γι’ αυτό και υπήρξε τέτοια αντίδραση από τους Αμερικανούς μετόχους, μια που στην αμερικανική εταιρική κουλτούρα υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες μιας εισηγμένης εταιρείας να κάνουν παιχνίδι με τους πόρους της εταιρείας. Πρακτικές όπως η διοχέτευση κεφαλαίων σε άσχετες δραστηριότητες όπως η κατασκευή του γηπέδου μιας ποδοσφαιρικής ομάδας θεωρούνται κατεξοχήν μορφές κακοδιαχείρισης.

Όμως, όλα αυτά έχουν και ένα ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει διεκδικήσει για τον εαυτό του ένα σημαντικό ρόλο και ως οικονομικός παράγοντας και ως αθλητικός παράγοντας. Υπήρξε ταυτόχρονα συνομιλητής και της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Τσίπρας, εξασφαλίζοντας και από τις δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις είτε για επιχειρηματικά του πρότζεκτ, όπως οι εγκαταστάσεις της HEC στη Δραπετσώνα, είτε για το γήπεδο της ΑΕΚ. Υπουργοί της τρέχουσας κυβέρνησης όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης φωτογραφίζονται μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι.

Κατά συνέπεια αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι αποκαλύψεις για τον τρόπο διαχείρισης της βασική διεθνούς εταιρείας του, οι υπόνοιες ότι υπήρξε κακοδιαχείριση, η ενδεχόμενη κατάληξη μέρους αυτών των χρημάτων στην ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ ή και στην ίδια την ΑΕΚ.

Μήπως ήρθε η ώρα να τα εξετάσουν όλα αυτά και οι αρμόδιες ελληνικές εποπτικές και διωκτικές αρχές;

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....