Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 03/10/17

 

Τι λέει ο προϋπολογισμός για το χρέος

 

Θα ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά για τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το χρέος. Ειδικότερα, αναφέρεται πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όπως αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, τα οποία περιλαμβάνουν την εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF, τη μείωση του επιτοκιακού τους κινδύνου, καθώς επίσης και την άρση για το έτος 2017 του περιθωρίου του δανείου για την επαναγορά χρέους του 2012.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αναμένεται να συνεχιστεί έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστεί η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν κάτω του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα.

 

Σημειώνεται πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν τη μείωση του επιτοκίου του δανείου που είχε συναφθεί το 2012 στα πλαίσια της επαναγοράς του χρέους, μέσω της πλήρους κατάργησης από το 2018 του περιθωρίου που εφαρμόζεται επί του τρέχοντος επιτοκίου, τη χρησιμοποίηση από το 2017 των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα «ANFA» και «SMP» για τη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, περιλαμβανομένων και των κερδών του έτους 2014, τη μερική αποπληρωμή δανείων του «επίσημου τομέα» μέσω αχρησιμοποίητων πόρων του ESM και την περαιτέρω εξομάλυνση των λήξεων των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της μέσης σταθμικής τους διάρκειας, σταθεροποίηση των επιτοκίων τους και αναβολή πληρωμής τόκων.

 
 
 

 

Υπάρχουν και θετικά νέα..

 

Μπορεί γενικά όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε εθιστεί ως χώρα στη μιζέρια και τη διαρκή καταστροφολογία και μπορεί αυτό να συνεχίζεται, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τους τελευταίους μήνες και θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι πρέπει κανείς να πανηγυρίζει.  

 

Δε μπορεί λοιπόν κανείς να αγνοήσει ότι το Σεπτέμβριο ο δείκτης Οικονοµικού Κλίµατος (ΙΟΒΕ) έφθασε στις 100,6 µονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), το οποίο ήταν το υψηλότερα επίπεδο από το Δεκέµβριο του 2014 !!, δηλαδή υψηλό 33 μηνών!!!!! Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε και μια άλλη σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων, όπως πληροφορίες ότι υπάρχει θετική εξέλιξη στην πορεία των καταθέσεων το Σεπτέμβριο, αλλά και άλλες ειδήσεις …..

 

Και τι συνήθως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις και εξακολουθούμε να πιστεύουμε εδώ και περίπου 1 χρόνο. Ότι η χώρα έχει δει τα χειρότερα! Ακούγεται περίεργο, αλλά πραγματικά το πιστεύουμε. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι η χώρα θα μπει από εδώ και πέρα σε μια παρατεταμένη μιζέρια, χωρίς να μπορεί να πετύχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης …

 

Και φυσικά ο ελληνικός λαός και η χώρα θα ζουν σε μια παρατεταμένη μιζέρια για χρόνια.

 
 
 

 

Άντε έτσι να γίνει κάτι ουσιαστικό

Μπορεί όπως γράψαμε να υπάρχουν κάποια πράγματα που μας κάνουν να πιστεύουμε για μια κατ’ αρχήν βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και σταδιακή βελτίωση, ωστόσο τα γνωστά «καρκινώματα» συνεχίζουν να στοιχειώνουν τη χώρα μας. Και αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε για μια μίζερη κατάσταση, χωρίς ποιοτικούς και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 Τι άλλο μπορούμε να πούμε όταν διαβάζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και σε διάστημα 50 μηνών σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014, η κυβέρνηση προχώρησε με άλλους 82 νόμους στην μεταβολή τους.

Και όπως είχαμε γράψει και προσφάτως. Τι πιο χαρακτηριστικό από το ότι σύμφωνα με τελευταία έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 137 χωρών ως προς το εάν η φορολογία αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.

 
 
 

 

Μετανάστευση

 

Και σε ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα τώρα. Προβληματισμό για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, με τον κ. Μπαλάφα να φθάνει στο σημείο να προτείνει τη χρήση πλωτών μέσων για τη φιλοξενία των μεταναστών και την ανακούφιση των νησιών!!! Την πρόταση του Μπαλάφα θα αποφύγουμε να τη σχολιάσουμε!!!

 

Εμείς απλώς θα επαναλάβουμε ότι το ζήτημα των μεταναστών θέλει μεγάλη προσοχή, ειδικά μετά το τελευταίο πολιτικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Πολύ φοβούμαστε ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ειδικά σε αυτό το ζήτημα (στη σκιά και του περίπου 15% των ακροδεξιών), θα είναι πολύ πιο αυστηρή, κλείνοντας επί της ουσίας τα γερμανικά σύνορα, με ότι αυτό σημαίνει για τις χώρες που υποδέχονται αρχικά τους μετανάστες.  Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν ας προσέξει ιδιαιτέρως αυτό το ζήτημα.

 
 
 

Το τραπέζι είναι γεμάτο

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες προσκεκλημένος του Ομίλου Μυτιληναίος ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Συμμετείχε σε συνέδριο του Economist στο Καβούρι και με την ευκαιρία της παραμονής του εδώ είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, στην οδό Πανεπιστημίου, στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

nnn

Η συζήτησή του με τον αναπληρωτή τού Ευ. Τσακαλώτου ήταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπου ο κ. Χουλιαράκης διαπίστωσε τη βαθιά γνώση του κ. Λιου για τα ελληνικά πράγματα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά στον έλληνα αναπληρωτή υπουργό πως οι υπηρεσίες του στην Αμερική έχουν εντοπίσει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Δεν αφορούσε μόνον την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ του Νότου.

nnn

Οταν ο κ. Χουλιαράκης τον ρώτησε «τι κάνατε εσείς για να το λύσετε αυτό;» ο αμερικανός πρώην υπουργός τού είπε ότι οι κρατικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με την είσπραξη των φόρων στην Αμερική δεν απολαμβάνουν τρελές αμοιβές. Ομως, εξήγησε, «φροντίζουμε ώστε το τραπέζι τους να είναι γεμάτο...». Το άκουσε καλά ο κ. Χουλιαράκης, γιατί όπως μαθαίνω προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους εφοριακούς.

Πλειστηριασμοί και δάνεια

Μου λένε ότι στη Φρανκφούρτη, στην έδρα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), επικρατεί εκνευρισμός για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αρχικά το πλάνο προέβλεπε ότι θα ενεργοποιούνταν τον Σεπτέμβριο, ακολούθως μετατέθηκαν για τον Νοέμβριο και πλέον κάποιοι άρχισαν να μιλούν για Ιανουάριο.

nnn 

Το θέμα μάλιστα τέθηκε και στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη το απόγευμα στο Λονδίνο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη και άλλους έλληνες τραπεζίτες. Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και ζήτησε τα... ρέστα από τους τραπεζίτες. Αυτοί από την πλευρά τους απέδωσαν τις καθυστερήσεις σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με τους συμβολαιογράφους.

nnn

Εάν όμως ρωτήσετε τον πρόεδρο του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Γιώργο Ρούσκα θα διαφωνήσει. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πανέτοιμη και παραπέμπει στις τράπεζες που ως επισπεύδουσες τους πλειστηριασμούς καλούνται να εγγράψουν τους επαναληπτικούς ή τους νέους πλειστηριασμούς. Οπως λέει, αρκεί μια εντολή σε δικαστικούς επιμελητές για να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Εν συνεχεία, οι συμβολαιογράφοι θα πράξουν τα δέοντα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....