Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 04/12/18

 

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα

Την άποψη μας την ξέρεται εδώ και καιρό. Η Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2015 (όταν η κυβέρνηση έκανε την στροφή στο ρεαλισμό)  έχει δει (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) τα χειρότερα, με το μεγάλο πρόβλημα να  είναι πως δε μπορεί να επιτύχει μια γρήγορη ανάκαμψη. Μια ανάπτυξη όπως θα έπρεπε για μια χώρα που έχει χάσει 25% του ΑΕΠ. Ακόμη λοιπόν ένας «ξένος αξιωματούχος», το ίδιο πράγμα είπε χθες. Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με την άποψη του ανώτατου στελέχους της Moody’s, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό για την ταχύτητα προόδου της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα από το Βερολίνο και το συνέδριο του Economist, ο Κόλιν Έλις δήλωσε: «Καταγράφουμε πρόοδο στην Ελλάδα -αυτήν τη στιγμή “Β3” με θετική προοπτική- όμως δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη».

Όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάποιον χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να επιστρέψει στις αγορές σύντομα». Και όχι ότι το στέλεχος της Moody’s είπε κάτι φοβερό. Ωστόσο βρήκαμε αφορμή τις δηλώσεις του, για να τονίσουμε για ακόμη μια φορά πως είναι εξαιρετικά προβληματικό, μια χώρα που έχει χάσει 25% του ΑΕΠ της, να πηγαίνει τόσο αργά. Και να μην παραβλέπουμε πως όλα αυτά συμβαίνουνε σε μια εξαιρετικά καλή περίοδο (κατά τα τελευταία χρόνια) για την παγκόσμια οικονομία. Και θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι τους κινδύνους που υπάρχουν αν η χώρα βρεθεί μπροστά σε ένα «slow down» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί το 2019 και το 2020 (ήδη κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει το 2019).  

 
 
 

Γιατί όμως;

“Αν δεν συμβεί κάτι πολύ θεαματικό, η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει από ένα μεγάλο πείραμα πολιτικής ανθρωπολογίας τα επόμενα χρόνια. Θα αναγκασθούμε δηλαδή να μάθουμε αν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί σε συνθήκες απλής αναλογικής. Ποτέ στην Ιστορία της δεν το κατάφερε αυτό χωρίς να μπει σε περιπέτειες και να καταλήξει, τελικά, να αναζητεί ισχυρούς ηγέτες και άλλα εκλογικά μοντέλα”.

Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα και σωστά πράγματα έγραψε σε άρθρο του ο κ. Αλέξης Παπαχελάς.

Εμείς σε αυτό το σημείο και με αφορμή τα παραπάνω θα κάνουμε δύο επισημάνσεις.

Είμαστε σίγουροι πως ο Α. Τσίπρας γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Γνωρίζει πως επιλέγοντας την απλή αναλογική, απλά βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Γιατί εφόσον το γνωρίζει, γιατί βάζει τη χώρα σε έναν τέτοιο μπελά, ειδικά σε μια περίοδο που η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση θα κορυφώνεται.

Και δυστυχώς μόνο μια απάντηση υπάρχει. Απλά και μόνο για να παγιδεύσει την επόμενη κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν βάζει τη χώρα σε περιπέτειες, πιθανόν και με κίνδυνο μια τέτοια περίοδο πολιτικές αβεβαιότητας να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε νέα κρίση.

Και αναρωτιόμαστε. Αυτή είναι η επιλογή ενός νέου ανθρώπου, που δήθεν ήλθε για να φέρει το καινούργιο. Και πραγματικά εδώ κολλάει ένα πρόσφατο άρθρο της στήλης Κυνηγός.  

 
Οι 3+1 περίοδοι του Σύριζα….
 
 
 

Πολύ σοβαρό ζήτημα

Και πάμε τώρα σε ένα άλλο αρκετά σοβαρό ζήτημα. Και πραγματικά ευχόμαστε η κυβέρνηση να καταφέρει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως λοιπόν διαβάσαμε στην Καθημερινή τη Δευτέρα, λύση στρατηγικού χαρακτήρα, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, επιθυμεί η Αθήνα. Και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αναζητεί τρόπους ενεργοποίησης της παραγράφου 7 του άρθρου 42 της Συνθήκης της Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι η ιδέα δεν είναι νέα, η Αθήνα επιθυμεί μια τέτοια ερμηνεία της από τις Βρυξέλλες, που θα καθιστά ακόμα πιο σαφές ότι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αποτελούν εξωτερικά σύνορα και της Ε.Ε., η οποία και οφείλει να τα διαφυλάξει. Η συγκεκριμένη παράγραφος προβλέπει τη «βοήθεια και συνδρομή» των υπόλοιπων 26 στο κράτος-μέλος που θα τη ζητήσει, ενώ στη Συνθήκη τονίζεται ρητά ότι η «αμοιβαία» βοήθεια δεν υποκαθιστά το ΝΑΤΟ ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής άμυνας.

Και με δεδομένα τα όσα συμβαίνουνε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου και με τον Ερντογάν να είναι αυτός που είναι, το παραπάνω ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό.

 
 
 

Η πιο σοβαρή δήλωση της εβδομάδας

Ασχέτως πάντως όλων των παραπάνω, άλλη θα λέγαμε πως ήταν η πιο σοβαρή «είδηση» των τελευταίων ημερών. Τα όσα είπε η επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα την Κυριακή, πρώτη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Συγκεκριμένα η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα δήλωσε πως οι επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος «δεν ήταν ποτέ τόσο σοβαρές» και πρέπει η διεθνής κοινότητα να «κάνει πολύ περισσότερα» για την καταπολέμησή της.

Και επειδή τις περισσότερες φορές τέτοιες ειδήσεις τις διαβάζουμε και δεν μας ακουμπάνε. Θα το πάμε στα της οικονομίας. Και θα θυμίσουμε τα όσα είχε πει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσεις πως το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να φτάσει τα 701 δισ. ευρώ έως το 2100, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η γεωργία είναι ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στην έρευνα, τον εμπεριστατωμένο διάλογο και την παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης μέσω των δράσεων της διεπιστημονικής Επιτροπής για τη Μελέτη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας.

Στην ΕΜΕΚΑ, οικονομολόγοι του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σε συνεργασία με κλιματολόγους, φυσικούς, βιολόγους, μηχανικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, εκπονούν μελέτες που αξιολογούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, αναλύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, και προτείνουν τρόπους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προς βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης.

Το μέχρι σήμερα έργο της ΕΜΕΚΑ έχει υπογραμμίσει τη σημασία ύπαρξης μιας συγκεκριμένης πολιτικής προσαρμογής, αναγκαίας ως μέτρου περιορισμού των ζημιών από την κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ακαδημία Αθηνών, σχεδιάσε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, και τώρα σχεδιάζει την εξειδίκευση της εφαρμογής της.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....