Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 05/02/18

 

Κυβέρνηση & «Μακεδονικό»

Με το χθεσινό συλλαλητήριο να κλείνει ένας κύκλος, έντονων, κοινωνικών αντιδράσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα με τεράστιο ερασιτεχνισμό. Και με πολύ απλά λόγια, το όλο ζήτημα της γύρισε μπούμερανγκ, αν και προσωπικά συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως δε θα δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση και το ότι η χώρα δε θα οδηγηθεί σε εκλογές για αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα.

Τώρα τι πιστεύουμε ότι θα συμβεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση δε νομίζουμε ότι θα κλείσει έτσι εύκολα το όνομα, με τις διαπραγματεύσεις να κρατάνε μήνες, όπως λίγο πολύ έχει αρχίσει να παραδέχεται και ο κ. Κοτζιάς.

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε η κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Και αν και είναι δύσκολο να πει κανείς αν η λύση του δημοψηφίσματος είναι σωστή ή λάθος. Θεωρούμε πως αυτό θα ήταν ένα πολύ πιο λογικό δημοψήφισμα σε σχέση με το αστείο δημοψήφισμα του ΝΑΙ ή ΌΧΙ που οργάνωσε η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ, το οποίο ανάμεσα σε άλλα οδήγησε και σε capital controls.  

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού.

 
 
 

 

Είναι μεγάλο λάθος

Και δε φθάνει το ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο ζήτημα λάθος. Συνεχίζει να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Ασχέτως αν κανείς συμφωνεί ή όχι με τα δύο συλλαλητήρια (προσωπικά αν και υπήρξαν πράγματα που δεν μας άρεσαν – είμαστε υπέρ), είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης να προσπαθεί να μειώσει την αξία των δύο συλλαλητηρίων και προσβάλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που συμμετείχε σε αυτά. Είναι τεράστιο λάθος και η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει αμέσως και να σταματήσει να χαρακτηρίζει περίπου 1εκ κόσμου, χουντικούς και ακροδεξιούς.

 
 
 

Το πιο πετυχημένο

Πάντως όσον αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, έχοντας δει αρκετά σκίτσα, επιλέξαμε το παρακάτω (του Α. Πετρουλάκη από την Καθημερινή) ως το πιο πετυχημένο. Έτσι για να γελάσουμε και λίγο.

 
 
 

 

Απόλυτα σωστό

Και στα της οικονομίας τώρα, την Παρασκευή ακούσαμε μια πολύ σωστή άποψη. Λίγο πολύ αυτό που και εμείς λέμε συνεχώς. Αναφερόμαστε σε αυτό το οποίο είπε ο κ. Λιαγκόβας ότι: «οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πιο σκληρές από την τρόικα». Και αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια (εμείς προσωπικά αποκλείουμε ότι οι ξένοι θα μας επιτρέψουν κάτι τέτοιο) να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για μια χώρα που είναι τόσο επιρρεπής στη δημοσιονομική αναρχία. Και όπως έχουμε γράψει, ανά πάσα στιγμή είμαστε ικανοί να «τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα», διορίζοντας μαζικά στο δημόσιο και δίνοντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τις δυνατότητες μας. Και μόλις τα δουν αυτά οι αγορές, θα έχουμε μια από τα ίδια με τη χώρα να επιστρέφει σε νέα κρίση και ανάμεσα σε άλλα, να ζητάει νέα πακέτα σωτηρίας και νέα μνημόνια.

---------------------

Για την ιστορία, προειδοποίηση ότι οι «απρόσωπες αγορές» θα μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με ψηλά επιτόκια δανεισμού απηύθυνε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο σκληρός αξιολογητής από την τρόικα.

Η χαλάρωση της επιτήρησης που θα έλθει με την ολοκλήρωση του Μνημονίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβίωση των πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος σημείωσε ακόμη και επισήμανε πως εάν ο εκλογικός κύκλος του 2019 οδηγήσει σε αναβίωση των παλιών πολιτικών συνηθειών θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Υπογράμμισε δε ότι το κατά πόσον η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα αποδειχτεί επιτυχημένη, θα κριθεί από το εάν το πολιτικό σύστημα θα αποφύγει τη διολίσθηση στη ψηφοθηρική νοοτροπία του παρελθόντος.

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ώριμο ώστε να συμπεριφέρεται με σοβαρό τρόπο κι όχι να ικανοποιεί πελατειακά αιτήματα», είπε. «Δυστυχώς το ιστορικό προηγούμενο της χώρας δεν βοηθά καθόλου».

Ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι ο μεγαλύτερος μετα-μνημονιακός κίνδυνος είναι η χώρα να μην πετύχει τους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, και επανέλαβε το κάλεσμά του για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μείωση της φορολόγησης.

«Αν συνεχιστεί αυτή η φορολογία και ενταθεί τα πράγματα δεν θα είναι καλά», συμπλήρωσε, καλώντας παράλληλα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

 
 
 

Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της Δούρου

Τώρα … τα παρακάτω έγραψε η στήλη «Μικροπολιτικός» των Νέων ….. Μαθαίνω ότι η ενέργεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να απορρίψει την Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελληνικό, με τις ψήφους μεταξύ άλλων της πλειοψηφούσας παράταξης της Ρένας Δούρου, έγινε - για να το πω ευγενικά - για τα μάτια του κόσμου. Γιατί το λέω; Επειδή η απόφαση της Περιφέρειας είναι απλώς γνωμοδοτικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα, όπερ σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει κατά βούληση στην έγκριση της μελέτης και την υλοποίηση της επένδυσης. Ετσι, όπως μου επισήμανε ο πληροφοριοδότης μου, η ψήφος Δούρου μάλλον πρέπει να ερμηνευθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα κι όχι ως κίνηση ουσίας που θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη πράξη μιας νέας ενδοσυριζαϊκής κόντρας. Δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω. 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....