Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 05/03/18

 

 

Τελευταίο ρεπορτάζ: «Ξεχάστε το»

Και ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από το περιθώριο του φόρουμ των Δελφών, οι δανειστές ξεκαθαρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μετάθεση των προ-νομοθετημένων μέτρων (κυρίως τη μείωση των συντάξεων), κάτι το οποίο επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, πολλά σχόλια έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες πως οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, δηλώσεις που ερμηνεύονται ως «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων. Και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επί της ουσίας αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις αναφορές, γνωρίζοντας τις μουρμούρες που υπήρξαν στους κόλπους των δανειστών για τις συνεχείς αναφορές – υποσχέσεις στελεχών της κυβέρνησης.

 
 
 

 

Μια μαύρη πρόβλεψη

Και σε αυτό το σημείο και συνεχίζοντας επί της ουσίας με το τελευταίο ρεπορτάζ, καλά κρατάει λοιπόν η κόντρα της κυβέρνησης με τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος για μια σειρά θεμάτων έφθασε στο σημείο από τους Δελφούς να πει ότι λυπάται για αυτήν την χώρα. Έτσι λοιπόν αν και κατά το τελευταίο δεκαήμερο πολλά κυβερνητικά στελέχη το επιχείρησαν χωρίς επιτυχία  τελικά στο θέμα επανήλθε στους Δελφούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το Οικονομικό Φόρουμ έκανε λόγο για σκοπιμότητες και ερωτηματικά γύρω από τη στάση του κεντρικού τραπεζίτη τον οποίο ωστόσο δεν κατονόμασε!!!

Συγκεκριμένα, είπε πως ότι υπάρχουν απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως η άποψη για μια προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης. «Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας». Στην ίδια βάση υπογράμμισε ότι «η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της». Και με την αναφορά του αυτή ο πρωθυπουργός ήθελε να καταδείξει πως το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης διακινείται από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να είναι σύμφωνη η ΕΚΤ, ήτοι «ο οργανισμός εις τον οποίο εξίσου λογοδοτεί». Αν βέβαια κανείς θυμηθεί τις πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι θα διαπιστώσει ότι αυτό το τελευταίο μπορεί να μην ισχύει και τόσο πολύ και ότι και η ΕΚΤ (όπως και άλλοι αξιωματούχοι) μπορεί να επιθυμεί η Ελλάδα να έχει ενεργή μια προληπτική γραμμή πίστωσης.  

Εμείς πάντως σε αυτό το σημείο θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη. Ότι βλέποντας την ανοησία που συνεχίζει να μας χαρακτηρίζει ως χώρα, πολύ φοβούμαστε ότι αν και προς στιγμήν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να αναγκαστεί να ζητήσει μια νέα οικονομική βοήθεια, με τη χώρα να οδηγείται σε μια νέα κρίση (μικρότερη πάντως από την πρώτη). Επικαλούμενος τον κίνδυνο υψηλών επιτοκίων, κάτι αντίστοιχο προέβλεψε πριν από μερικές ημέρες και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης και δυστυχώς και σε σχέση με αυτά που κατά καιρούς γράφουμε, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμβεί και επί της ουσίας η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια κρίση, η οποία με διαλλείματα θα κρατήσει αρκετές δεκαετίες.   

 
 
 

 

Βραχυπρόθεσμα πάντως πάνε καλύτερα..

Σε αντίθεση τώρα με τα όσα γράψαμε παραπάνω και χωρίς κανείς να ξέρει τι θα συμβεί μετά από μερικά χρόνια και ασχέτως αν πολλές φορές συνεχίζουμε να «μιζεριάζουμε» (δυστυχώς μας έχει γίνει συνήθεια αυτό), σε αυτή τη φάση τα πράγματα στην πραγματική οικονομία συνεχίζουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα. Και αυτό παραδέχθηκαν σχεδόν όλοι κατά το οικονομικό συνέδριο που έγινε στους Δελφούς. Τόσο έλληνες αξιωματούχοι (τραπεζίτες κτλ), όσο και ξένοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είπαν ευθέως πως η χώρα έχει δει τα χειρότερα και ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Και όπως είναι γνωστό αυτή είναι η άποψη μας εδώ και αρκετό καιρό, μια βελτίωση η οποία σταδιακά ξεκίνησε από την εποχή που ο Σύριζα έκανε τη μεγάλη στροφή προς το ρεαλισμό, από το Σεπτέμβριο του 2015. Και αν αυτή η κυβέρνηση πρόσεχε λίγο περισσότερο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Και ας ευχηθούμε ότι θα βάλουμε μυαλό και η παραπάνω μαύρη πρόβλεψη δε θα γίνει πράξη. Η Ελλάδα δε θα επαναλάβει μελλοντικά τα ίδια λάθη και θα δε θα οδηγηθεί σε μια νέα κρίση, όπως δυστυχώς προβλέψαμε παραπάνω.  

 
 
 

Και λίγο κουτσομπολιό

Και κάπου – κάπου χρειάζεται και λίγο κουτσομπολιό. Όπως λοιπόν μαθαίνουμε, η πολιτική και δηµοσιογραφική πιάτσα συζητάει έντονα τις τελευταίες εβδοµάδες για το (νέο) hot ζευγάρι στους κόλπους του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο λόγος για τον 36χρονο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, και την 33χρονη υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

∆ιασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο τους το τελευταίο διάστηµα έχουν έρθει πολύ κοντά, και µάλιστα άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά µιλούν για ένα ειδύλλιο που θα έχει µέλλον.

Εξαιτίας των συνθηκών αλλά και λόγω χαρακτήρα, κρατούν χαµηλούς τόνους, παρότι ήδη έχουν κάνει τις πρώτες κοινές εµφανίσεις, µε παρουσία, όµως, και άλλων προσώπων, προκειµένου να µην προκαλέσουν τα αδιάκριτα βλέµµατα.

 
 
 

 

Ενας έξαλλος Σημίτης

Τα παρακάτω έγραψε η στήλη Μικροπολιτικός των «Νέων» … Ανταποκριτής μου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - από εκείνους που παρακολουθούν από προχθές ευλαβικά όλες τις συζητήσεις - μου επεσήμανε ότι δεν έχει ξαναδεί πιο απαισιόδοξο και πιο δηκτικό τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Α! Κι όπως μου τόνισε, επί λέξει, ο πρόεδρος ήταν έξαλλος. Για να καταλάβετε, όταν ρωτήθηκε για το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου και τα περί λιτότητας που θα είναι παρελθόν από τον Αύγουστο, ο Σημίτης απάντησε πως αυτό «είναι παραμύθι». Και όταν μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο στη χώρα, σχολίασε «όχι σαν αυτό που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο στις τριήμερες εκδρομές του». Ενημέρωσε, δε, το ακροατήριο πως ένας από τους λόγους που προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές είναι το γεγονός πως οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η ιστορία του Βίζερ 

Ειρήσθω εν παρόδω, ο πράκτοράς μου στους Δελφούς μού μετέφερε πως ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ διηγήθηκε στο κοινό μια ιστορία. Στις αρχές, λέει, του 2015, πήγε να τον βρει ένας Ελληνας που είχε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα - εκεί όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα έβαλαν τα γέλια και ο Βίζερ διευκρίνισε, επίσης γελώντας, πως δεν ήταν ο Βαρουφάκης - και του είπε «γιατί να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, αφού στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά;». Τότε, συνέχισε ο αφηγητής, κατάλαβε πως το ελληνικό παίγνιο ήταν παράτολμο και πως έπρεπε να δει κάπως αλλιώς τα πράγματα. 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....