Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 05/08/19

 

Σίγουρο

Εδώ και εβδομάδες, από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα. Δεδομένο λοιπόν θα πρέπει να θεωρείται πλέον πως το φθινόπωρο θα έχουμε την πλήρη άρση των capital controls. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραψε το Reuters την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.«Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου», πρόσθεσε. Η κεντρική τράπεζα διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία θα αποστείλει στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κυβέρνηση να καταθέσει τη νομοθεσία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η ίδια πηγή.

 
 
 

Οι 5 κινήσεις

Aπό το τελευταίο ρεπορτάζ τώρα και στη σκιά της τελευταίας συνέντευξης Σταικούρα ότι έχει αρχίσει η συζήτηση με τους πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα όσα έγραφαν Τα Νέα. Ειδικότερα, για να βγει ο λογαριασμός του επόμενου έτους, να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και παράλληλα να συμφωνήσουν οι θεσμοί στο μεγάλο πακέτο με τις μειώσεις φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να καταστρώνει τη διαπραγματευτική του γραμμή δίνοντας βάρος σε πέντε κινήσεις:

1.      Εξετάζεται τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SNPs), τα οποία εντάχθηκαν στη συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο, να προσμετρηθούν για την κάλυψη του πλεονάσματος και μάλιστα με έναν τρόπο που θα περνούν μέσω του ΕΣΠΑ βοηθώντας και την ανάπτυξη. Ηδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Μια τέτοια αλλαγή των όρων σημαίνει ότι εξασφαλίζεται αυτόματα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος έως και το 2022, διευκολύνοντας σημαντικά την άσκηση οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

2.      Σχεδιάζεται η αλλαγή της μεθοδολογίας στη μέτρηση και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που θα δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο από 300 έως και 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα έσοδα της κάθε χρονιάς.

3.      Στο EuroWorking Group της 5ης Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

4.      Αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έντοκων γραμματίων με φθηνότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους.

5.      Προώθηση των δύο σχεδίων για κόκκινα δάνεια. Σε πρώτη φάση θα τρέξει το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η DG Comp είναι πολύ κοντά στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης θεσμικής λύσης. Τα πράγματα θα κινηθούν με διαδικασίες fast track σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο. Ετσι, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους από τις βαριές επισφάλειες που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν.

 
 
 

Ένα άρθρο με μεγάλο παρασκήνιο

Από τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήτανε το δημοσίευμα του Reuters. Και η όλη ιστορία γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, αφού όπως τουλάχιστον μαθαίνουμε υπάρχει πολύ πλούσιο παρασκήνιο. Για την ιστορία το Reuters με ένα φανερό «κατευθυνόμενο» δημοσίευμα τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Αυστριακού Martin Czurda στο τιμόνι του ελληνικού Ταμείου Χρηματσπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), προειδοποιώντας μάλιστα πως μία αλλαγή θα μπορούσε να ανακόψει την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και θα συνιστούσε αυτογκόλ για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη!!! 

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μία εξαιρετική αρχή. Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη να υπονομεύσει αυτή την πρόοδο στην προσπάθειά του να αναζωογονήσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα» γράφει η στήλη Breakingviews του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και εξηγεί ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η ηγεσία του ΤΧΣ, που επιβλέπει τα κρατικά μερίδια στις συστημικές τράπεζες της χώρας .

Η στήλη υπενθυμίζει ότι  η επιλογή Czurda έγινε πριν από δύο χρόνια και ενόχλησε Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς, αλλά ήταν αυτό που ήθελαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές. Το ΤΧΣ χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, χωρίς να υπάρει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων- κάτι που θα μπορούσε να ανακύψει εάν το ρόλο είχε αναλάβει ένα στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας, αναφέρει το Reuters.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο οι καρποί αυτής της απόφασης επανεμφανίστηκαν και πάλι στην ετήσια συνεδρίαση της Εθνικής Τράπεζας  την Τετάρτη. Οι μέτοχοι ενέκριναν την επέκταση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, γεγονός που έτυχε θερμής υποδοχής από τους επενδυτές. 

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δημοσίως την αλλαγή ηγεσίας στο ΤΧΣ. Ωστόσο, η ιδέα να αναλάβει το τιμόνι Έλληνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τραπεζική κοινότητα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

Μία άλλη πρόταση θα ήταν το ΤΧΣ να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), αναφέρεται. Ωστόσο, τονίζεται πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κάποιων μελών της ΕΚΤ, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά το έργο που έχει επιτελέσει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την Τράπεζα της Ελλάδας,  για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα «θα υπενθυμίσει στους επενδυτές την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2016, ανάγκασε σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς».

«Η θητεία του Czurda λήγει τον Ιούνιο του 2020, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν είναι δυνατή η διάλυση του ίδιου του ταμείου. Για να αποφύγει το αυτογκόλ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει το χρόνο του» ανέφερε το Reuters.

 
 
 

Για πρώτη φορά συμφωνούμε μαζί του

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη στήλη μας. Και γενικά για το GFF. Θα συμφωνήσουμε για πρώτη φορά με τον κ. Βαρουφάκη (μέχρι τουλάχιστον ένα σημείο της αναφοράς του). Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με αυτό το οποίο έγραψε στο twitter του: «To ότι ο αστοιχείωτος Ντάιζελμπλουμ παραλίγο να επιλεγεί ως γενικός του ΔΝΤ αποδεικνύει την περιφρόνηση του κατεστημένου της ΕΕ για τις τεχνικές ικανότητες και την δημοκρατική νομιμοποίηση του προσωπικού τους…..» ….. Εμείς θα το πούμε με ακόμη πιο απλά λόγια. Ότι ο κ. Νταισεμπλουμ είναι πραγματικά πολύ λίγος για να εκλεγεί σε μια τέτοια θέση. Τώρα όχι ότι μας ενθουσιάζει η περίπτωση της  Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Αλλά από τον ολλανδό αξιωματούχο καλύτερα.

 
 
 

 

Η αντιπολίτευση τύπου… ό,τι να ‘ναι

Τα ακόλουθα σχολίαζε ο Βηματοδότης και δεν κρύβουμε πως σε μεγάλο βαθμό συμφωνούμε με αρκετά από αυτά.  Είναι μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κρύβουν τη βιασύνη τους να κάνουν αντιπολίτευση. Τι είδους αντιπολίτευση; Ο,τι να ‘ναι. Και όταν λέω ό,τι να ‘ναι εννοώ ότι άρχισαν πρώτα να κάνουν αντιπολίτευση με κριτική προς τους δημοσιογράφους: «Γιατί δεν γράφετε εκείνο ή το άλλο;» είναι μερικές από τις παρατηρήσεις που κάνουν οι Συριζαίοι προς τους δημοσιογράφους. Αλλωστε η κριτική σε δημοσιογράφους και σε ΜΜΕ ήταν και εξακολουθεί να είναι το big asset του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο ζήλος για αντιπολίτευση τύπου… «ό,τι να ‘ναι» οδηγεί σε γκάφες. Θέλετε ένα παράδειγμα;

nnn

Ο βουλευτής Πρέβεζας, πρώην υφυπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ (και εκ των στενότερων υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα) Κώστας Μπάρκας (φωτογραφία) έγραψε ένα tweet  σχετικά με την ανάληψη ενδυματολογικής επιμέλειας των εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής από τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, θέτοντας ερωτήματα, υπαινισσόμενος πως υπήρξε πολιτική πρωτοβουλία ώστε η Μαρέβα να «πάρει τη δουλειά».

nnn

«Διαβάζω (δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια) πως η κυρία @MarevaGrabowski για επιμεληθεί της ενδυμασίας των εργαζομένων της Λυρικής σκηνής! 1. Αυτό έγινε κατόπιν διαγωνισμού; 2. Πόσα χρήματα θα κοστίσει; 3. Θα πάρει εργολαβία κ το Εθνικό Θέατρο;» έγραψε ο Κώστας Μπάρκας. Η ιστορία όμως έχει και συνέχεια…

nnn

Προτού στεγνώσει το μελάνι (όπως έλεγαν οι παλιοί) έλαβε «πληρωμένη απάντηση» από τη Μαρέβα: «Πρόκειται περί χορηγίας και εγκρίθηκε τον Μάρτιο 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε. Μετά την απάντηση της κυρίας Γκραμπόφσκι, ο Κώστας Μπάρκας απολογήθηκε ότι… δεν το γνώριζε.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....