Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 05/09/18

 

Ενόψει ΔΕΘ

Στο τελευταίο ρεπορτάζ τώρα και ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση φαίνεται προς προσανατολίζεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστά έως 30% στις μικρές και χαμηλότερης αξίας ιδιοκτησίες (προσοχή σε αυτό – όχι συνολικά στον ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, εξετάζεται η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, με τα ποσά των δύο παρεμβάσεων να αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το  υπερβάλλον πλεόνασμα της συγκεκριμένης χρονιάς. 

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες, τα δύο μέτρα υπολογίζεται πως θα έχουν ένα κόστος περίπου 300εκ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και περίπου 300εκ ευρώ από την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Προσωπικά πάντως δε συμφωνούμε με τη λογική των δύο μέτρων. Όχι γιατί δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά γιατί το βάρος των μειώσεων θα μπορούσε να πέσει σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Για παράδειγμα στη μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων, με την κυβέρνηση παράλληλα να κλείνει οριστικά και τη συζήτηση για το μέτρο που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του 2019, τη μείωση του αφορολογήτου.

Επίσης, ένα μέτρο που θα έπρεπε να εξετάσει η κυβέρνηση θα ήταν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων, με στόχο να τονωθεί η αγορά εργασίας και πάντα όλα αυτά με στόχο να ενισχυθεί το πραγματικά εισόδημα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

 
 
 

Η «αρρώστια» & Η πραγματικότητα ..

Διαβάζοντας πάντως τα ρεπορτάζ και το πώς προσεγγίζουν το ζήτημα των επερχόμενων μειώσεων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση. Θα το επαναλάβουμε. Είναι αρρώστια να υπάρχουν ακόμη και σοβαρά ΜΜΕ και σοβαροί δημοσιογράφοι που επί της ουσίας «καταδικάζουν» αυτές τις παρεμβάσεις, φοβούμενοι μήπως ενισχυθούν τα ποσοστά της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά είχαμε γράψει και όσο και αν δεν συμπαθείς την κυβέρνηση. Δε μπορεί να λέει κάποιος πως είναι σοβαρός δημοσιογράφος και την ίδια ώρα να λοιδορεί την αξία των όποιων φόρο-ελαφρύνσεων.  

Και αν κάποιος θέλει να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Και δικαιολογημένα, αφού δικαίως θεωρείται αρκετά μέτρια προς κακή. Μπορεί απλά να θυμίσει ότι το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά, με την έγκριση των δανειστών (όταν και η χώρα είχε σχετικά μπει σε έναν δρόμο), είχε επιτύχει και είχε ανακοινώσει. Και μείωση του ΕΝΦΙΑ (συνολικά κατά περίπου 10-15%, με δύο παρεμβάσεις) και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Επειδή ξεχνάμε εύκολα σε αυτή τη χώρα. Δε μιλάμε για πιθανές εξαγγελίες. Μιλάμε για μέτρα που είχανε ανακοινωθεί και για κάποιους μήνες είχαν εφαρμοστεί.

Και γιατί εφαρμόστηκαν μόλις κάποιους μήνες; Γιατί μετά ήλθε η παρέα Τσίπρα – Βαρουφάκη. Πήγαμε δύο χρόνια, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να πάρει επιπρόσθετα μέτρα, ανάμεσα στα οποία η αύξηση του ΦΠΑ και φυσικά του ΕΝΦΙΑ (και πολλά άλλα).

Σε καμία λοιπόν περίπτωση κανείς δε μπορεί να μιλήσει για επιτυχία της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ αν μειωθεί μια σειρά φόρων. Ωστόσο οι όποιες μειώσεις φορολογίας κτλ είναι ένα εξαιρετικά θετικό νέο ….. Και πραγματικά χαιρόμαστε για αυτό.

 
 
 

Capital Controls

Και σας έχουμε και κάποιες άλλες πληροφορίες. Πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να προχωρήσει σε νέα σημαντική ελάφρυνση των capital controls, κυρίως όσον αφορά την αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό, αφού ήδη το όριο των αναλήψεων στο εσωτερικό θεωρείται μεγάλο.   

Και αυτό θα είναι κάτι ακόμη για το οποίο η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει. Βέβαια ότι αυτή η κυβέρνηση επέβαλε capital controls, για πρώτη φορά στην ιστορία σε χώρα της ευρωζώνης, είναι μια λεπτομέρεια. Τώρα πανηγυρίζουμε γιατί σταδιακά αποσύρονται. Τεράστια επιτυχία.

Τέλος πάντων και αυτό θετικό είναι και χαιρόμαστε.

 
 
 

H νέα αξιοκρατική Ελλάδα

Αλλά αυτό που χαιρόμαστε είναι ότι προσφάτως μπήκε νέο αίμα και νέοι άνθρωποι στην κυβέρνηση. Και ότι επιτέλους αλλάζει η λογική σε αυτή τη χώρα. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζουμε λοιπόν πως η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η πολιτικός 30 ετών, διόρισε τη μητέρα της, Δήμητρα (Μήτση) Χατζηγιαννάκη του Ιωάννη, στο Δημόσιο, με τη χρήση του περίφημου προγράμματος «Προσλήψεις μακροχρόνια ανέργων».

Είδατε πως αλλάζει αυτή η χώρα προς το καλύτερο;  Πάλι καλά που έρχονται τα νέα μυαλά.

 
 
 

Να μην το παραβλέπουμε αυτό

Και σε σχέση με τα παραπάνω …. Και με τη νέα Ελλάδα να έχει γεννηθεί επί του νέου Σύριζα. Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τον περασμένο Μάιο καταγράφηκε αύξηση ρεκόρ στις θέσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιοι που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του Δημοσίου ξεπερνούσαν τους 100.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία εμείς δεν είδαμε να διαψεύδονται από την κυβέρνηση (αν και ευχόμαστε να συμβεί), ο αριθμός των συμβασιούχων στη Γενική Κυβέρνηση κατά το μήνα Μάιο.: Μάιος 2015: 80.278, Μάιος 2016: 81.650, Μάιος 2017: 89.532, Μάιος 2018: 103.124!

Μετά φωνάζουμε πως οι δανειστές μας έχουν υπό εποπτεία. Φανταστείτε να μας αφήσουν χωρίς εποπτεία τι μπορεί να γίνει μέσα σε μερικούς μόλις μήνες. Απλά το ΔΝΤ θα φωνάζουμε πάλι να μας βοηθήσει. Ότι δηλαδή γίνεται στην Αργεντινή εδώ και 20 περίπου χρόνια.

 
 
 

Γκρίνια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο εσωτερικό του κόμματος εξακολουθεί η γκρίνια για τις επιλογές του πρωθυπουργού σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως έγραψε ο «Μικροπολιτικός» στα ΝΕΑ, όσοι έμειναν απ’ έξω, έχουν ακόμη την πικρή γεύση και μάλιστα για κάποιους υπάρχει παρασκήνιο.

Αναφέρει η εφημερίδα:

Το τηλέφωνο του Νίκου Γ. Ξυδάκη δεν χτύπησε ποτέ. Πολλοί θεωρούν πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος πλήρωσε τις κακές εσωκομματικές παρέες. Ο Νίκος Φίλης τώρα, η ή συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με μια κραταιά άποψη, ήταν σε έναν αρχικό σχεδιασμό, όπως ο Θεοδωρής Δρίτσας, αλλά τελικά δεν πήραν χαρτοφυλάκια.

Ίσως και ως κίνηση – αντίβαρο την απώλεια εδαφών του Νίκου Παππά, λένε κάποιοι. Σε απλές καραμπόλες το αποδίδουν άλλοι. Πάντως, η μη υπουργοποίηση Φίλη δυσαρέστησε αρκετούς, αφού ο πρώην υπουργός Παιδείας είναι δημοφιλής στις πιο αριστερές περιοχές του κόμματος και όλοι παραδέχονται πως είναι ένας συνεπής ιδεολόγος.

Την ίδια ώρα γκρίνια καταγράφεται στην «τάση Κάραβελ» (υπέρ- τάση προεδρικών και λοιπών) για την έξοδο Γιάννη Μπαλάφα από το κυβερνητικό πλήρωμα.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....