Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 05/09/19

 

Τελευταία ειδησεογραφία

Θα ξεκινήσουμε με την τελευταία ειδησεογραφία και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τις επόμενες ημέρες. Με βάση λοιπόν τα τελευταία ρεπορτάζ. Δεδομένη θεωρείται η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις του 2019 (το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020) - για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%). Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) στο 5%, από 10% που είναι σήμερα (θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2019 είχε σημειωθεί στο 10 από 15%).

Επίσης και πάντα με βάση το ρεπορτάζ, στα μέτρα που προωθούνται είναι:

1. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια. 

2. Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.

3. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

4. Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουνε οι πληροφορίες για τα όσα αφορούν τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα, πέραν της διατήρησης του αφορολόγητου ορίου (θα συνδεθεί πάντως με περισσότερο πλαστικό χρήμα) η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για όσους έχουν παιδιά, την προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

 
 
 

Κακώς το συζητάμε

Είδαμε πως υπήρξε μεγάλη συζήτηση γύρω από τη δήλωση της Κ. Λαγκάρντ ότι πρέπει να μειωθούν τα υψηλά ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα, με αρκετούς μάλιστα να εκφράζουνε αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Προσωπικά πιστεύουμε πως κακώς όμως αυτή η δήλωση θεωρείται τόσο σημαντική. Και αυτό γιατί το ΔΝΤ ουσιαστικά αυτό λέει από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο όπως είναι γνωστό. Μικρότερα πλεονάσματα σημαίνει μεγαλύτερη μείωση του χρέους από τους ευρωπαίους. Και δυστυχώς κανένας ευρωπαίος δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα που το ελληνικό πρόβλημα θεωρείται πως έχει αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο όπως είχαμε γράψει και χθες. Υπάρχουνε όλο και περισσότερες πιθανότητες οι ευρωπαίοι να αποδεχθούνε τελικά να συμπεριληφθούν τα κέρδη των ομολόγων στον προϋπολογισμό, σε μια έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (για να τα λέμε όλα). Και εφόσον αυτό συμβεί. Και μέχρι το 2023 που ο στόχος πλέον θα είναι αισθητά μικρότερος, 2,3%. Θα βρεθεί ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού χώρου, για τα μέτρα που ανακοινώνονται και αναφέραμε και παραπάνω.

 
 
 

Θετικά νέα

Στα θετικά της χθεσινής ημέρας τώρα. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο. Γιατί μπορεί συνολικά στο Α΄ εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ να ήτανε, για ακόμη μια χρονιά, αναιμική. Ωστόσο η επίδοση στο Β΄ τρίμηνο ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Ειδικότερα, το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αναπτύχθηκε 0,8% σε σχέση με το πρώτο και 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018).  Το πρώτο τρίμηνο είχε παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,2% και 1,1% αντίστοιχα, μια επίδοση η οποία είχε απογοητεύσει τους ανθρώπους της αγοράς, δημιουργώντας μέχρι και ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας. Και ναι μεν δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί 2,3%. Ωστόσο μετά την πορεία του Ά  τρίμηνου, η επίδοση του β τριμήνου, κατά την άποψη μας ήτανε καλή.

 
 
 

ΔΕΗ

Τώρα στα της ΔΕΗ, με ενδιαφέρον διαβάσαμε το τελευταίο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο από το «ΣΚ» ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ενέργειας. Τη διαπραγμάτευση εκ μέρους της κυβέρνησης ανέλαβε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Και όπως έγραψε η Καθημερινή. Η φράση «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωσή του. Μέχρι να μπει στην κυβέρνηση, ο κ. Θωμάς ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Energy, δηλαδή της γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν που είναι αρμόδια για τα θέματα της ΔΕΗ. Επιπλέον, εργάστηκε στις Βρυξέλλες από το 1990. Συνεπώς, ξέρει τους πάντες στην κοινοτική γραφειοκρατία.

 
 
 

Ούτε ως φοιτητής …..

Και κλείνοντας να πούμε και το «καρφί» μας για τον Α. Τσίπρα. Διαβάζουμε ότι αυτές τις ημέρες είναι στο Κόμο της Ιταλίας. Πριν από μερικές ημέρες ήτανε στην Ισπανία. Και γενικά είναι αλήθεια ότι μετά τις εκλογές. Τις διακοπές που έχει κάνει φέτος ο Α. Τσίπρας δε θα τις είχε κάνει ούτε ως φοιτητές, αν και δεν ήτανε και τόσο μελετηρός άμα κρίνουμε από το χρόνο που έκανε να τελειώσει τις σπουδές του !!!

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....