Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 05/12/17

 

 

Αρχίσαμε τα επικίνδυνα (προεκλογικά) πράγματα;

 

Η «Καθημερινή» σε δημοσίευμα της έγραψε … Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, δηλαδή την υποβολή αιτήματος για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένος να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο «τραπέζι» με τους εταίρους υπό δύο προϋποθέσεις.

 

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως οι πιθανότητες η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι είναι ελάχιστες, για να μην πούμε μηδενικές, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την όποια προσπάθεια έχει γίνει τους τελευταίους μήνες. Και αν και πιστεύουμε πως στο τέλος η κυβέρνηση δε θα κάνει το παραμικρό και δε θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, με αφορμή αυτό το δημοσίευμα της Καθημερινής θα επαναλάβουμε μια ανησυχία μας. Μήπως η κυβέρνηση μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2018, μπει σε μια λογική παροχολογίας, ακόμη και κάποιας μορφής σύγκρουσης με τους δανειστές απλά και μόνο για να αυξήσει τα ποσοστά της, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο το όλο πρόγραμμα.

 
 
 

 

Επιτυχία!!

 

Ασχέτως πάντως των όσων γράφουμε παραπάνω, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει πως το κλείσιμο της αξιολόγησης, ουσιαστικά για πρώτη φορά σχετικά έγκαιρα όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, ήταν μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική πλευρά. Και σίγουρα θα βοηθήσει σε ένα βαθμό και την ελληνική οικονομία. Είναι δύσκολο να πούμε σε τι βαθμό. Το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι η χώρα θα αποφύγει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια και με όλες τις αξιολογήσεις. Και αυτό είμαστε βέβαιοι πως θα επηρεάσει θετικά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

 

Και όλα αυτά ήταν μια επιτυχία του οικονομικού επιτελείου, που είναι ίσως και το μοναδικό υπουργείο της κυβέρνησης που σχετικά λειτουργεί καλά.  

 
 
 

 

Οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ

 

Τώρα όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ και τις συζητήσεις που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, εμείς απλώς θα επαναλάβουμε τις προβλέψεις που έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Για φέτος λοιπόν βλέπουμε μια ανάπτυξη περίπου στο 1,3 με 1,4% (με το ζόρι το 1,5% και αυτό γιατί το περσινό 4ο είχε αναθεωρηθεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό), ενώ όσον αφορά την ανάπτυξη του 2018 βλέπουμε μια ανάπτυξη στο 1,7 με 1,8%. Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η κυβερνητική πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017 στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,8% του ΑΕΠ στο προσχέδιο και αρχικής, πέρυσι, για 2,7%. Όσον αφορά το 2018, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,5%.

 
 
 

 

Υψηλού επιπέδου

 

Τώρα για τον άγριο καβγά Γεωργιάδη – Κωνσταντινέα τι να πούμε. Αυτό είναι το επίπεδο της χώρας, τέτοιους ποιητικούς διαλόγους κάνουν οι πολιτικοί αυτής της χώρας στα κανάλια. Τι άλλο μπορούμε να πούμε; Πάντως στην συγκεκριμένη κόντρα, μακράν μεγαλύτερη ευθύνη είχε ο κ. Κωνσταντινέας, με τον κ. Γεωργιάδης, όπως συνήθως γίνεται, να πέφτει στην παγίδα.  

 

 
 
 

Ο κακός τους ο καιρός

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Την ώρα που μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο υπουργοί και περιφερειάρχες (και άλλοι παρατρεχάμενοι) τρέχουν να προλάβουν τον «κακό τους τον καιρό» και εσπευσμένα προγραμματίζουν ή κατασκευάζουν αντιπλημμυρικά έργα στα επικίνδυνα σημεία των περιοχών που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, θησαυροί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παραμένουν απροστάτευτοι. Και εξηγούμαι:

nnn

Πρόκειται για τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, του οποίου το στέγαστρο εδώ και 30 χρόνια, από το 1987, καλύπτει τον ναό και τον προστατεύει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της ορεινής Ηλείας. Το απολύτως απαραίτητο έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αρχικά το 2011 και οριστικά το 2012, από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ, τελικά όμως αντί να εκτελεστεί απεντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

nnn

Δείτε τώρα τι συμβαίνει: Εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού αδρανεί, αδιαφορώντας για την προστασία του ναού, ο οποίος, όπως αντιλαμβάνεστε, εκτίθεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ο δε περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, που επίσης έχει αρμοδιότητα λόγω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Δυτικής Ελλάδας, προτίμησε αντί για τον Επικούριο Απόλλωνα, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένας δεύτερος Παρθενώνας μετά τον Παρθενώνα της Αθήνας αφού τον φιλοτέχνησε ο αρχιτέκτονας Ικτίνος, να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση νεότερων μνημείων, όπως το θέατρο Απόλλων στην Πάτρα με 5.000.000 ευρώ και το Ξενοκράτειο στο Μεσολόγγι με 3.700.000 ευρώ. Τη σύγκριση των περιπτώσεων την αφήνω στην κρίση του καθενός.

nnn

Ας ανοίξω εδώ μια παρένθεση και να βάλω ένα... κουίζ (το οποίο έχει τη σημασία του). Ποιος υπουργός, που αναβαθμίστηκε σε πρωτοκλασάτο στον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου και συμμετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Χίλτον, όπου βρεθεί (μακριά όμως από τα ώτα συριζαίων συντρόφων του) λέει «Εγώ είμαι φιλελεύθερος με... αριστερές αναλαμπές»; Το λέει, το πιστεύει και χαριεντίζεται κιόλας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....