Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 06/02/17

 

ΔΝΤ

Εννοείται ότι όλα τα βλέμματα (σήμερα το βράδυ μάλλον) θα είναι στραμμένα στην έκθεση του ΔΝΤ, με όλες πάντως τις ενδείξεις και τις πληροφορίες να συνηγορούν πώς η εισήγηση προς το ΔΣ του Ταμείου στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι αρνητική, εάν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει εξ αρχής.

Και αυτά είναι η λήψη επιπρόσθετων μέτρων 4,5-5δις ευρώ για την περίοδο 2018-2020 με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (φυσικά υπάρχουν και κάποια άλλα δευτερεύοντα θέματα).

Άλλα πέραν των μέτρων που ζητούνται από την ελληνική πλευρά, το Ταμείο θα ζητήσει και πάλι συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε αυτό να χαρακτηριστεί βιώσιμο, με το ταμείο σε διαφορετική περίπτωση να βλέπει εκτίναξη του χρέος στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Βέβαια την ίδια ώρα, δε θα ληφθεί καμία απόφαση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου (ΕΣ) του Ταμείου την Δευτέρα. Αυτό υπογράμμισε ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον σε συνομιλία με την ιστοσελίδα mignatiou.com. Όπως τόνισε η πηγή τα σχετικά δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις είναι αναληθή και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία στην βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα ταης Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.

 Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι αρκετά περίπλοκα ζητήματα για να είναι κανείς αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση άμεσα.

 
 
 

Παράγοντας Trump

Και να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Την παράμετρο Trump με τη γνωστή του στάση έναντι της ευρωζώνης. Και χωρίς φυσικά τίποτα να είναι σίγουρο, δε μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι ο Trump θα ζητήσει την απεμπλοκή του ταμείου ……. Και ειδικά τώρα που βρισκόμαστε στον πρώτο καιρό της προεδρίας και στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει, η εμπλοκή του στο ελληνικό ζήτημα, μπορεί να είναι πιο πιθανή, με ότι αυτό πιθανόν σημαίνει για το ελληνικό πρόγραμμα.

 
 
 

Σχέδιο της κυβέρνησης

Και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, προκειμένου να μη φθάσουν σε σημείο μηδέν οι διαπραγματεύσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται να επεξεργάζονται εναλλακτικές τις οποίες θα μπορούσε να δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διασφαλιστεί η εμπλοκή  του στο πρόγραμμα της Ελλάδας, χωρίς να προκληθούν αναταράξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στην Ημερησία κορυφαίος αξιωματούχος των Βρυξελλών σημειώνοντας την ανάγκη πως πρέπει να υπάρξει λύση η οποία θα ικανοποιήσει και το ΔΝΤ αλλά και τις απαιτήσεις των Γερμανών. Η Γερμανία όπως εξηγούσε κινείται περίπου αυτόνομα επηρεάζοντας συχνά τις εξελίξεις προς μία κατεύθυνση που ούτε οι θεσμοί ούτε το ΔΝΤ είχαν προβλέψει. Άλλωστε είναι η χώρα στην Ε.Ε. από την οποία εισφέρεται τόσο στο Ελληνικό όσο και σε άλλα προγράμματα η μεγαλύτερη βοήθεια.

Η λύση λοιπόν που φαίνεται να πέφτει στο τραπέζι προβλέπει τα ακόλουθα:

*1,8 δισ. ευρώ μέτρα  θα νομοθετηθούν με τη λογική του κόφτη, θα είναι συγκεκριμένα και θα ληφθούν εφόσον οι στόχοι για το 2018 δεν επιτευχθούν.

*Αλλα 1,8 δισ. μέτρα πλέον των προαναφερόμενων θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, αλλά δεν θα μετουσιωθούν σε νόμο. Απλώς θα αποτελέσουν μία "δεξαμενή" από την οποία θα ανασύρονται κάθε φορά που θα προκύπτει απόκλιση από τους στόχους και  μόνον τότε θα τίθενται προς ψήφιση από την Ελληνική Βουλή. 

Η παραπάνω πρόταση έχει τα εξής τρία πλεονεκτήματα σύμφωνα με ορισμένους από τους θεσμούς:

*Αποτελούν μέτρα χαμηλότερου κόστους από εκείνα που απαιτεί το ΔΝΤ και άρα ανοίγει καλύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.

* Δεν θα τεθούν σε ισχύ εφόσον κάτι τέτοιο δεν απαιτηθεί, δηλαδή , εφόσον 

η Ελλάδα παραμείνει εντός στόχων

*Αποτελούν ένα είδος ισχυρής διασφάλισης απέναντι σε αυτά που επιζητεί το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα ενώ και  η Γερμανία εκτιμάται πως θα αντιμετώπιζε θετικά ενα τέτοιο πακέτο μέτρων.

Κάνοντας μερικά σχόλια στα παραπάνω, θα λέγαμε ότι σίγουρα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει μέτρα είναι μια καλή βάση για να μην μιλάμε πάντα για το χειρότερο σενάριο και τη ρήξη με τους δανειστές, ακόμη και το GREXIT. Εντούτοις δεν είμαστε σίγουρα ότι όλα τα παραπάνω θα ικανοποιήσουν τους ξένους και θα αρθεί άμεσα το αδιέξοδο. Επίσης, πέραν του ζητήματος των μέτρων και το δημοσιονομικό, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα και πολλές εκκρεμότητες. Για παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια – εξωδικαστικός συμβιβασμός, τα ενεργειακά ζητήματα, τα εργασιακά. Και σε όλα αυτά οι ξένοι αποκλείεται να κάνουν πίσω, με ότι πιθανόν αυτό σημαίνει για το πόσο θα μπορούσαν να κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις…

 
 
 

Πάντα αυτό δε γίνεται ..

Και από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν φυσικά η συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ. Και αν και η κυβέρνηση για τη συνάντηση διαρρέει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Α. Μέρκελ παρέπεμψε τον Α. Τσίπρα στους θεσμούς. Για ακόμη μια φορά η Α. Μέρκελ φαίνεται να είπε στον Α. Τσίπρα ότι δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα για τις διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την πρόοδο της Ελλάδας.

Με απλά λόγια, η περιβόητη «πολιτική διαπραγμάτευση» της ελληνικής κυβέρνησης εξελίσσεται όπως όλες οι προηγούμενες όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα, κάτι το οποίο φυσικά δεν εκπλήσσει κανέναν. Και στη βάση αυτή και με δεδομένα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

 
 
 

Ας κρατήσουμε την απάντηση Σόιμπλε ….

Και ενδιαφέρον έχει η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Σόιμπλε στις επικρίσεις του Γκάμπριελ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ, ο Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, με το γερμανό ΥΠΟΙΚ να λέει ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ. Και σύμφωνα με τον Σόιμπλε, πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δις ευρώ.

 
 
 

Την τηλεόραση ουδείς εμίσησε

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Θυμάστε που ο κ. Τσίπρας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της δεύτερης φοράς Αριστεράς στην κυβέρνηση έδωσε εντολή στους υπουργούς να μην εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα; Οτι κάνουν κακό στην εικόνα της κυβέρνησης; Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ουδείς το κράτησε αυτό. Βλέπουν κάμερα και πάνελ και ανταποκρίνονται αμέσως. Και λένε, κατά το Μαξίμου, ό,τι... θέλουν. Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς γραμμή, χωρίς συνεννόηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει γκρίνια: «Ποιος σου είπε να το πεις αυτό;» ή «με αυτό που είπες δημιούργησες πρόβλημα, πάρ' το πίσω» είναι μερικές από τις γκρίνιες που ακούν από το Μαξίμου τελευταίως οι υπουργοί. Αλλά αυτοί τον χαβά τους. Τηλεόραση και προβολή και ό,τι κάτσει.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....