Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 06/03/18

 

 

Εκλογές

 

Με αφορμή τα νέα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για πρόωρες εκλογές και για πολλοστή φορά θα κάνουμε σχεδόν το ίδιο σχόλιο. Ότι ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα εξετάσουν εκλογές από το ερχόμενο φθινόπωρο και μόνο αν οι στόχοι που υπάρχουν για το φετινό προϋπολογισμό δε βγαίνουν. Όσο οι στόχοι βγαίνουν (φυσικά είναι νωρίς ακόμη, μια πιο ασφαλής εικόνα θα υπάρχει με την ολοκλήρωση του πρώτου 4-5μήνου), το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση δε θα πάει σε εκλογές, με πιθανότητες να πάει για εκλογές σχεδόν στη λήξη της τετραετίας, το 2019 (λίγους μήνες πριν το Σεπτέμβριο του 2019, για παράδειγμα Μάιο – Ιούνιο, πιθανόν και διπλές αν όχι τριπλές εκλογές, με ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές μαζί).

 
 
 

 

Ανάπτυξη

 

Φυσικά και σχόλιο πρέπει να κάνουμε για τα χθεσινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ (προσωρινά), όσον αφορά την ανάπτυξη. Θυμίζουμε πως επανειλημμένως είχαμε πει πως δύσκολα θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος του 1,6% και ότι η ανάπτυξη θα κινούνται στο 1,3 με 1,4%, όπως και τελικά γίνεται. Και πολύ φοβούμαστε (για να μην πούμε ότι είμαστε σίγουροι) πως το ίδιο θα συμβεί και φέτος, με την ανάπτυξη με το ζόρι να πηγαίνει στην περιοχή του 1,7 με 1,8%. Όχι ότι είναι το τέλος του κόσμου να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι της ανάπτυξης (εννοείται με κάποιες «μικρές» αποκλείσεις – να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πλέον για ανάπτυξη), αλλά είναι μια μεγάλη απόδειξη της ανησυχίας που έχουμε (όπως και πολλοί). Ότι ναι μεν η χώρα μπορεί να έχει δει τα χειρότερα, αλλά δυστυχώς η επόμενη μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτό που λέγεται «μιζέρια διαρκείας». Ότι δυστυχώς η χώρα (και λόγω των λαθών της κυβέρνησης) μπορεί να βρίσκεται σε μια διαρκής κατάσταση μιζέριας, με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης (από το 2019 και μετά οι ρυθμοί κινδυνεύουν να είναι ακόμη μικρότεροι).

 
 
 

 

Προσοχή στο διεθνές κλίμα

 

Και να σημειώσουμε και πάλι κάτι. Ότι όλες οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη φετινή αλλά τις επόμενες χρονιές έχουνε γίνει στη βάση ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να είναι καλή. Αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε έτσι και υπάρχει ένα μικρό “slow down” στην παγκόσμια οικονομία, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και την πάντα ασθενή ελληνική οικονομία. Και είναι αυτό που λέει ο λαός. Το μόνο που μας λείπει τώρα είναι μια κρίση με την Τουρκία (να μην το ξεχνάμε αυτό) ή  μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία.  

 
 
 

 

Τουρκία

Τώρα όσον αφορά την όλη ιστορία με τους δύο έλληνες φαντάρους, δυστυχώς νομίζουμε πως στην Τουρκία του Ερντογάν μόνο εύκολα δε θα τελειώσει αυτή η ιστορία (μάλλον θα κρατήσει μήνες). Μιλάμε για μια χώρα η οποία πλέον βρίσκεται εκτός των ορίων της Δημοκρατίας, με τον Ερντογάν να έχει χάσει κάθε έλεγχο ενός φυσιολογικού ηγέτη προοδευμένης χώρας.

Μιλάμε για μια χώρα όπου ο Σουλτάνος έστειλε πολλούς από τους επικριτές του και ακαδημαϊκούς στη φυλακή, ενώ σε μια είδηση η οποία πέρασα στα ψιλά, τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε ανάμεσα σε άλλα με μουσικούς και τα τραγούδια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT απαγόρευσε τη μετάδοση 208 τραγουδιών λόγω  «ακατάλληλου», κατά την κρίση της κυβέρνησης, περιεχομένου προκαλώντας την αντίδραση των φίλων της μουσικής. Ο κατάλογος των τραγουδιών που λογοκρίθηκαν αφορά στο 2016 και δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ατίλα Σερτέλ (CHP).

Μεταξύ των τραγουδιών περιλαμβάνονται και hits στην Τουρκία, όπως το «Αντίο, μαμά», «Πληγές στην καρδιά» και «Αγκάλιασέ με».

Συνολικά 208 τραγούδια μπήκαν στη «μαύρη λίστα», εκ των οποίων 66 στην κουρδική γλώσσα, που κρίθηκε ότι είχαν «πολιτικό» περιεχόμενο.

Και επαναλαμβάνουμε ότι ο Ερντογάν είναι απλώς εκτός ελέγχου και είναι πραγματικά άγνωστο που θα βγάλει αυτό, με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή. 

 
 
 

 

Ποιες αλλαγές στη ΝΔ μετά το Πάσχα σκέφτεται ο Κυριάκος

Τέλος και σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», Πολύ σύντομα, ίσως και αμέσως μετά το Πάσχα είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν κομβικές αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΝΔ.

Πρώτοι υποψήφιοι για… εθελούσια ή μη έξοδο, οι επικεφαλής των γραμματειών της Πειραιώς και οι αναπληρωτές τους που επιθυμούν να μπουν στην κούρσα για μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο λόγος για περιπτώσεις όπως του Τάσου Γαϊτάνη, του Βασίλη Ξυπολητά, του Βασίλη Σαπανάκη και του Μανώλη Γραφάκου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στην Β΄ Αθήνας.

Πάντως, με δεδομένο ότι ο πρώτος που… έδειξε τον δρόμο ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΝΔ στην Βουλή Σπύρος Καπράλος, ο οποίος θα πολιτευθεί στην Φθιώτιδα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντίστοιχες εξελίξεις και αναφορικά με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος έχεςι βάλει πλώρη επίσης για την Β' Αθήνας, καθώς και με άλλα κεντρικά στελέχη που ακούγονται για τις λίστες των επόμενων εθνικών εκλογών. Ερωτηματικό επίσης συνιστά σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα μυστικά του συστήματος Μητσοτάκη η παραμονή ή μη του Κώστα Τσιάρα στην θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα… προβληματισμούς εξαιτίας των κρουσμάτων απειθαρχίας που παρατηρούνται εσχάτως στους κόλπους των «γαλάζιων» βουλευτών. Η αιτία -αν τελικώς αντικατασταθεί ο Καρδιτσιώτης- θα είναι η ανάγκη να μπουν επιπλέον πρόσωπα στο παιχνίδι της κομματικής καθημερινότητας.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....