Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/03/19

 

Δεν έχει αποφασίσει ακόμη

Θα ξεκινήσουμε και πάλι με το ζήτημα του χρόνου των εκλογών. Εκεί λοιπόν που καταλήγουμε, είναι πως ούτε στην κυβέρνηση. Ούτε ο Α. Τσίπρας έχουνε αποφασίσει. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν περίπου στα μέσα του επόμενου μήνα. Και βασικό για αυτό θα είναι η τάση που υπάρχει στις μυστικές δημοσκοπήσεις. Όπως είχαμε γράψει και άλλες φορές. Αν σε αυτές φαίνεται μια τάση βελτίωση, ο Τσίπρας θα αναβάλει τις εκλογές για το φθινόπωρο. Σε διαφορετική περίπτωση, πιστεύουμε πως θα αποφασίσει εκλογές τον Μάιο, θέλοντας να αποφύγει μια περαιτέρω φθορά.

 
 
 

Δεν βλέπουμε καλύτερο timing.  

Εμείς πάντως αν ήμασταν Σύριζα και Α. Τσίπρας θα κάναμε εκλογές άμεσα. Δε βλέπουμε τι μπορεί να κερδίσει με τις καθυστερήσεις, αφού σιγά – σιγά θα καίγονται (γενικά ξεχνιούνται) μια σειρά ειδήσεων. Τα πρόσφατα επιδόματα …… Τα αναδρομικά …… Οι παροχές ….. Η έξοδος στις αγορές κτλ ….. Και όσο ο καιρός περνάει. Και χωρίς να βλέπουμε μπροστά μας άλλες θετικές ειδήσεις.  Η διαφορά υπέρ της ΝΔ θα μπορούσε να ανοίγει.

ΥΓ: Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της Βορείου Μακεδονίας, το οποίο στο Σύριζα θέλουνε να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερος καιρός …..

 
 
 

Δημογραφικό (1)

Όχι ότι δεν τα ξέρουμε. Όχι ότι δεν έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα πάρα πολλές φορές. Αλλά  όπως έχουμε σχολιάσει, θα αναφερόμαστε στο δημογραφικό με κάθε ευκαιρία.

Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας (2035) λοιπόν, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, το 2015 ήταν 10,9 εκατομμύρια, ενώ η μείωση του πληθυσμού θα είναι 0,45% ή 1,4 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές. Επίσης, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,0 έως 8,3 εκατομμύρια και, κατά συνέπεια, η μείωση θα είναι έως και 2,5 εκατομμύρια σε απόλυτες τιμές σε σχέση με το 2015.

Εκτός από τις διαφορές σε απόλυτα μεγέθη του συνολικού πληθυσμού, σημαντικές αλλαγές αναμένονται τα επόμενα χρόνια και στην ηλικιακή δομή (του πληθυσμού). Το 2035 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στο συνολικό πληθυσμό (20,9% και 2,8% αντίστοιχα το 2015), αναμένεται να κυμανθεί από 27,9% έως 27,7% για τους άνω των 65 ετών και 4,1% έως 4,5% για τους άνω των 85 ετών. Τα ποσοστά των νέων θα κυμανθούν από 11% έως 12,4% για τους 0 έως 14 ετών και 15,8% έως 14,2% για τους 0 έως 18 ετών.

Το 2050 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό, αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% έως 30,3% για τους άνω των 65 ετών και 6,5% έως 4,9% για τους άνω των 85 ετών. Το 2050 το ποσοστό των νέων, από 0 έως 14 ετών, αναμένεται να κυμανθεί από 14,8% έως 12%. Για τους νέους 0 έως 18 ετών θα είναι 19% έως 15,4%.

Η δημογραφική γήρανση δεν επέρχεται χωρίς συνεπακόλουθα. Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, εκτός των άλλων, και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος υγείας. Οι συντάξεις και οι παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων θα καλύπτονται από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται από ένα διαρκώς μειούμενο αριθμό εργαζομένων.

Εξάλλου, χάνοντας τη νεανικότητά του ένας πληθυσμός υστερεί σημαντικά στην έρευνα και την καινοτομία, τομείς καθοριστικούς για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν οι γυναίκες

Όλο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, γεννούν οι γυναίκες όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ανάλυση της γονιμότητας των γενεών δείχνει ότι η ατεκνία μεταξύ των Ελληνίδων δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία ή η Ιαπωνία. Αντίθετα, είναι μάλλον το αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και δυσκολεύουν την απόφαση για τεκνοποίηση, η δε πρόσφατη κρίση επιδείνωσε έτι περαιτέρω το περιβάλλον αυτό.

Ταυτόχρονα η συνεχής αύξηση της μέσης ηλικίας στην τεκνογονία θα συμβάλλει και αυτή στην αύξηση του ποσοστού της ατεκνίας.

Στοιχεία της Eurostat για τη μέση ηλικία στην γέννηση, δείχνουν ότι ενώ στην Ελλάδα μια γυναίκα γεννούσε το 1960, κατά μέσο όρο στα 28,7 έτη της ηλικίας της, το 2015 γεννούσε στα 31,3 έτη.

Την ίδια ώρα νέες προσεγγίσεις για τη διαμόρφωση της δημογραφικής πολιτικής στα χρόνια που έρχονται απαιτούν τα νέα οικογενειακά πρότυπα. Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έχει αυξηθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των διαζυγίων και, δευτερευόντως, λόγω της αύξησης των εκτός γάμου γεννήσεων. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι πενταπλάσιος του αριθμού των πατέρων. Οι εκτός γάμου γεννήσεις αν και παραμένουν σε ένα χαμηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επίπεδο, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί ως απόλυτο μέγεθος τα τελευταία 25 χρόνια. Έτσι ενώ το ποσοστό των εκτός γάμου γεννήσεων ήταν 2% το 1990, το 2017 εγγίζει το 9%.

Ταυτόχρονα το μέσο μέγεθος της οικογένειας μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών χωρίς παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, οι συζυγικές οικογένειες είχαν στην πλειονότητά τους δύο παιδιά. Το 2011, άνω του 65% των ζευγαριών (παντρεμένων και συμβιούντων) έχουν το πολύ ένα παιδί, το 27% έχουν δύο παιδιά και μόλις το 7% έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Το 37% των παντρεμένων ζευγαριών και το 85% των ζευγαριών που συμβιώνουν, χωρίς να έχουν παντρευτεί, δεν έχουν παιδιά.

Η εξέλιξη του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας

Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού και η συνεχιζόμενη γήρανσή του αναμένεται να έχει άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας, ο οποίος φθίνει και γηράσκει αδιάλειπτα, δηλαδή, η μέση ηλικία του ανεβαίνει συνεχώς. Ειδικότερα, (από 7 εκατ. το 2015), οι 15 έως 64 ετών αναμένεται το 2035 να κυμανθούν από 5,8 έως 6,3 εκατ., οι δε 20 έως 69 ετών (7,1 εκατ. το 2015) θα κυμανθούν από 6,6 έως 6.1 εκατ. Στο τέλος, δε, της προβολικής περιόδου (2050), οι μεν 15 έως 64 ετών θα κυμανθούν από 4,6 έως 5,5 εκατ., οι δε 20 έως 69 ετών αναμένεται να κυμανθούν από 4,8 έως 5,7 εκατομμύρια.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η επιστημονική έκθεση που έχει περιληφθεί στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι, εκτός από τα μέτρα για την ανακοπή των πτωτικών τάσεων της γονιμότητας, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε ο πληθυσμός μας να γηράσκει σε καλή υγεία, παραμένοντας οικονομικά και κοινωνικά δραστήριος και παραγωγικός. Η «υγιής γήρανση» αποτελεί, επομένως, ένα αντίδοτο στη δημογραφική γήρανση, αναδεικνύοντας την αξία των ηλικιωμένων στην κοινωνία, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο τους και ενισχύοντας τους διαγενεακούς δεσμούς.

 
 
 

Δημογραφικό (2)

Με γνωστή την άποψη μας από την αρχή της κρίσης. Πως το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Και ότι με τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Και σε συνέχεια των παραπάνω, θα θυμίσουμε το βασικό συμπέρασμα μια πρόσφατης ανάλυσης της PWC.

Ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του δείκτη γονιμότητας σε χώρες με έντονα προβλήματα υπογεννητικότητας, όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, ανάλογα με το χαμένο δημογραφικό έδαφος. Μια αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά περίπου 100.000, ενδέχεται να αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας κατά 3%. Αντίθετα, μια αύξηση των ηλικιωμένων στην Ελλάδα (άνω των 65 ετών) κατά περίπου 50.000, που αυξάνει την ανάγκη στήριξης και πρόνοιας, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 15%

Και να σκεφτούμε μόνο κάτι απλό. Ότι μόνο από το “brain drain” λόγω κρίσης κατά τα τελευταία χρόνια. Έχουν χαθεί περίπου 400.000 – 500.000 αξιόλογων ελλήνων (στις περισσότερες των περιπτώσεων με πτυχία και υψηλές ικανότητες).

 
 
 

Ποιοι ακούγονται για επίτροποι 

Όπως σχολίασε και ο Βηματοδότης. Στα δημοσιογραφικά αλλά και στα πολιτικά γραφεία άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για το ποιους σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει για θέση επιτρόπου στην Κομισιόν. Ακούστηκαν τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη (το όνομα της οποίας ακούστηκε και για το ευρωψηφοδέλτιο), του Γιάννη Δραγασάκη, του Αλέξη Χαρίτση. Να σημειώσω ότι το όνομα της Λούκας Κατσέλη ακούγεται γενικώς όποτε αδειάσει κάποια θέση. Πότε στην Παγκόσμια Τράπεζα, άλλοτε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πότε στο ΔΝΤ ή ακόμη και σε υπουργικό θώκο.

Και δε μπορούμε να μην κάνουμε και εμείς το σχόλιο μας. Το νέο σε αυτή τη χώρα συνεχώς αυξάνεται!!!

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....