Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 06/11/17


 

Eurogroup

 

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία, ενδιαφέρουσα και για κάποιους σημαντική – κρίσιμη (η γνωστή λέξη «κλισέ») είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και όχι μόνο γιατί θα είναι το πρώτο Eurogroup μετά από χρόνια χωρίς τον Β. Σόιμπλε, αλλά και γιατί σε αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο η πορεία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν.

 

Φυσικά στο Eurogroup θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για την πορεία υλοποίησης των ζητημάτων και μετά την επίσημη ενημέρωση θα συζητηθεί και θα προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμμότητα (συνδικαλιστικός νόμος, πώληση λιγνιτικών μονάδων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ιδιωτικοποιήσεις κά) και βασικά στοιχεία για το τελικό σχέδιο του προυπολισμού του 2018 που θα έρθει στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, αλλά θα ψηφιστεί το Δεκέμβριο. Η υλοποίηση και των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 είναι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στελέχη της κυβέρνησης να διαβεβαιώνουν ότι όλα τα ζητήματα θα έχουν κλείσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

 

Προσωπικά και αφού παραδεχθούμε για ακόμη μια φορά ότι τα πράγματα μάλλον (ποτέ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος) εξελίσσονται καλύτερα από ότι περιμέναμε, αναμένουμε κλείσιμο της αξιολόγησης περίπου μέχρι το τέλους Φεβρουαρίου, αν όχι τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου. Και προσωπικά και σε σχέση με ότι αναμέναμε στο ξεκίνημα, αυτό το θεωρούμε επιτυχία, με το ενδιαφέρον μετά από εκεί να στρέφεται στην επόμενη ημέρα (με τη χώρα να μένει υπό εποπτεία για πάρα πολλά χρόνια).

 
 
 

 

Τα «νέα» του ΣΚ που λένε την πικρή αλήθεια για την Ελλάδα

 

Θα σταθούμε στα δυο πιο ενδιαφέροντα δημοσιεύματα – ζητήματα που διαβάσαμε το «ΣΚ». Δύο «ειδήσεις» που θα λέγαμε ότι περιγράφουν την πικρή αλήθεια για τη χώρα μας.

 

Το πρώτο αφορά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού σύμφωνα με όσα διατυπώνει σε σχετική του μελέτη ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Με τις αναφορές – ευαισθησία μας για το πρόβλημα αυτό να είναι γνωστή από την αρχή της κρίσης, ο κ. Κοτζαμάνης, θεωρεί δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά από 35 έτη θα κατοικούν από 10,4 εκατομμύρια έως 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η δημογραφική γήρανση θα είναι διαρκώς αυξανόμενη, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δε ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών. «Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς», θα πει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

 

Και όπως έχουμε σχολιάσει και άλλες φορές, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι όσο δεν αναχαιτίζεται αυτό το πρόβλημα, τόσο πιο δύσκολο είναι αυτή η χώρα να επιτύχει ουσιαστικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί μια χώρα που δεν ακμάζει πληθυσμιακά, πολύ δύσκολα ακμάζει και οικονομικά.

 

Τώρα αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα, θα σταθούμε στο γεγονός ότι το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «ανακαλύπτει» μια νέα κοινωνική τάξη στην Ελλάδα -τους «working poor» ή, στα ελληνικά, τους «εργαζόμενους φτωχούς». Πρόκειται για μορφωμένους νέους, με σπουδές και προσόντα, με αποδοχές που φτάνουν μόνο για να καλύψουν το φαγητό τους. Και η πικρή αλήθεια για όλους εμάς είναι πως κάπως έτσι έχει η κατάσταση στη χώρα μας. Οι νέοι έλληνες αλλά και όχι μόνο, αγωνίζονται απλώς για να πληρώνουν τους λογαριασμούς, την εφορία και το φαί.   

 
 
 

 

Eurogroup (2) – Δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα στην ευρωζώνη

 

Επιστρέφοντας στο σημερινό Eurogroup και πέραν του ελληνικού ζητήματος, στην ατζέντα των θεμάτων θα είναι και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης καθώς και η δημιουργία ενιαίου προϋπολογισμού μεταξύ των 19 κρατών-μελών. Και φυσικά δεν αναμένεται καμία οριστική απόφαση, καθώς οι απόψεις διίστανται μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών.

 

Να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα.  Όσο η Γερμανία δε θέλει τα πράγματα στην ευρωζώνη να αλλάξουν (ασχέτως ποιός είναι ο υπουργός οικονομικών), δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν και δεν πρόκειται ποτέ το γαλλικό σχέδιο, αλλά και οποιοδήποτε σχέδιο ριζικών αλλαγών να προχωρήσει.  

 
 
 

 

Και η τρέλα συνεχίζεται

 

Στην ευρωζώνη λοιπόν δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αλλά και στην Ελλάδα η τρέλα φαίνεται να είναι χωρίς τέλος. Τι μπορεί να πει κανείς όταν διαβάζει ότι  αναρχικοί έκαναν πορεία στο κέντρο κατά της κρεατοφαγίας φωνάζοντας «Φωτιά στα σφαγεία»!!!!! Έτσι μετά τις απειλές εναντίον κρεοπωλείων και των “petshops”!!! οι αναρχικοί έκαναν πορεία και περίπου 100 άτομα ζήτησαν: «φωτιά στις φυλακές και στα σφαγεία».  Μάλιστα οι αναρχικοί πραγματοποίησαν νωρίτερα πορεία στο κέντρο της Αθήνας και απέκλεισαν για λίγο και την είσοδο των McDonald's στο Σύνταγμα. 

 

Τώρα δηλαδή φταίμε εμείς να πούμε ότι σε αυτή τη χώρα ούτε σοβαρούς αναρχικούς δεν έχουμε. Είναι δυνατόν το 2017 να υπάρχει αναρχική οργάνωση που απειλεί κρεοπωλεία και petshops. Πάλι που υπάρχουν και αυτά για να γελάμε και καμία φορά.

 
 
 

 

Το... τζακ ποτ του Τσίπρα

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω «κλισέ» φράσεις για τη συζήτηση στη Βουλή για την ανομία, όπως «σκληρό ροκ»«τιτανομαχία» κ.λπ., αλλά ένα έχω σας πω. Οτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε στη Βουλή αγουροξυπνημένος και με βραχνή φωνή, το πρώτο πράγμα που είπε στην ομιλία του ήταν ότι με την ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυξανόμενη ανομία είναι ωσάν ο ίδιος να κέρδισε το... τζακ ποτ. Είπε μάλιστα, για να δείξει πόσο τυχερός αισθάνεται επειδή τον κάλεσε στην Ωρα του Πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα μπορούσε να μην απαντήσει, να κάθεται στη θέση του και να παρακολουθεί, αλλά δεν το έκανε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως είπε, όταν γύρισε την πλάτη του δεν ήταν βέβαιος εάν στο βήμα της Βουλής μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ή ο... Αδωνις Γεωργιάδης. Αυτή η έλλειψη αντίληψης για το ποιος ομιλεί τον έκανε τελικά να γυρίσει την πλάτη του και να δει τον κ. Μητσοτάκη ομιλούντα (δηλαδή, περίπου λειτούργησε όπως το τηλεοπτικό ριάλιτι «The Voice» με τα blind auditions).

 

Νόμιζε ο κ. Τσίπρας πως άκουγε «ακροδεξιά ρητορική» και αυτός ήταν ο λόγος που διερωτήθηκε εάν μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης ή ο Αδωνις. Ισως αυτό (ας το ονομάσω χαριτολογώντας πολιτικό... vertigo) να είχε την εξήγησή του, γιατί λίγα δευτερόλεπτα προτού ο κ. Τσίπρας εισέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας στο καφενείο της Βουλής ήρθε μια... παραγγελιά: «Ενα εσπρεσάκι για τον Πρωθυπουργό και γρήγορα». Κατά σύμπτωση στο καφενείο ετοιμαζόταν ένα εσπρεσάκι, για γαλάζιο όμως βουλευτή, το οποίο μάλλον θα παραχωρήθηκε στον Πρωθυπουργό.

 

Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά. Σ' όλη τη διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού ακούστηκε και από τις δύο πλευρές (δηλαδή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα) η λέξη «ψεύτης» πάνω από 80 φορές. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε τον Πρωθυπουργό «ψεύτη», ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε τον κ. Μητσοτάκη «ψεύτη» και τις περισσότερες φορές χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό αυτόν με παράπονο, επειδή τον αποκαλούν συνεχώς «ψεύτη-ψεύτη». Τη λέξη αυτή (την οποία μάλλον τη συνήθισαν οι περισσότεροι βουλευτές να ακούγεται σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών) ανέλαβε να την... αναβαθμίσει ο Λευτέρης Αυγενάκης (που είχε την τιμητική του λόγω των συνακροάσεων που έκαναν οι κοριοί της ΕΥΠ στο θέμα του λαθρεμπόρου χρυσού), προσθέτοντας στον Πρωθυπουργό και άλλα διακοσμητικά επίθετα, όπως «αλήτη»«απατεώνα», αλλά δεν γράφτηκαν με εντολή του Προέδρου της Βουλής στα πρακτικά, ωστόσο τα άκουσε ο Πρωθυπουργός και συμβούλεψε τον κ. Αυγενάκη να κάτσει κάτω και να μην χάνει την ψυχραιμία του. Μάλιστα, του είπε να μη φοβάται γιατί τον καλύπτει ο πρόεδρος του κόμματός του.

 

Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε καμιά από τις δεκάδες ερωτήσεις- επισημάνσεις που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενθαρρύνει την ανομία, την τρομοκρατία και τους... μεγαλομαφιόζους. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ότι οι νονοί, οι μεγαλομαφιόζοι λειτουργούν ανενόχλητοι, ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε από τον Κορυδαλλό, αναφέρθηκε στο άβατο των Εξαρχείων, σημείωσε ότι με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίζονται εγκληματίες που εν συνεχεία διαπράττουν φόνους, ληστείες. Και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε: «Θα πρέπει να μας εξηγήσετε, κύριε Τσίπρα, γιατί φέρατε αυτόν τον νόμο. Για να κάνετε το χατίρι κάποιων; Σας κρατάνε; Τους χρωστάτε κάτι;».

 

Αντί άλλης απαντήσεως ο Πρωθυπουργός επέλεξε να αναφερθεί στη Siemens και στα «δωράκια» (όπως τα χαρακτήρισε) που έκανε στην οικογένεια ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, στην υπόθεση με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Λ. Αυγενάκη με ποινικούς (επέμεινε πολύ σ' αυτό), στο ότι η ΝΔ διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία και διάβασε στοιχεία για πόσα εγκλήματα έχουν γίνει επί διακυβέρνησης της χώρας επί ΝΔ και πόσα επί ΣΥΡΙΖΑ, για να αποδείξει, όπως έλεγε, ότι τα εγκλήματα που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μητσοτάκη δύο πράγματα: Πρώτον να αποπέμψει τον κ. Αυγενάκη και δεύτερον να ζητήσει συγγνώμη ο πρόεδρος της ΝΔ από την Αστυνομία και τον κ. Τόσκα που όλο αυτό το διάστημα ζητούσε το κόμμα του να παραιτηθεί.

 

Να σημειώσω, τέλος, ορισμένα πράγματα. Πρώτον ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλήςάκουσε ελάχιστα από τις ομιλίες Μητσοτάκη και εν συνεχεία έφυγε από την αίθουσα (πήγε να ετοιμαστεί, μου είπαν, για ταξίδι στο εξωτερικό), ο Αντ. Σαμαράς δεν ήταν στην αίθουσα (τον ταλαιπωρεί, έμαθα, μια ίωση). Απουσίαζαν επίσης οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκης και Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....