Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 06/11/18

 

Φανταστείτε τι έχει να γίνει λίγο πριν τις εκλογές …

Βλέποντας το κλίμα που επικρατεί κατά τους τελευταίους μήνες. Την σκανδαλολογία, τις συνεχείς συγκρούσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και γενικά όλο αυτό το σκηνικό έντασης. Έχουμε μια μεγάλη απορία. Τι πρόκειται να συμβεί όταν θα φθάσουμε πραγματικά λίγο πριν τις κάλπες (δηλαδή 1-2 μήνες πιο πριν). Πολύ φοβούμαστε πως θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, με ένα απίστευτο σκηνικό έντασης και ακραίες συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Και φυσικά ποιός θα την πληρώσει για ακόμη μια φορά; Η χώρα και η ελληνική οικονομία. Γιατί ναι μεν όλα αυτά εμάς (τους έλληνες) μας φαίνονται φυσιολογικά! Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.

 
 
 

Σειρά «σκανδάλων»

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Ενδιαφέρον παρουσιάζουνε οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της μια σειρά από «σκάνδαλα» (η τέλος πάντων έτσι θα παρουσιάζονται), τα οποία και θα βγουν λίγες εβδομάδες - ημέρες πριν τις εκλογές. Και επαναλαμβάνουμε. Ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Μάλιστα κάποιοι έχουνε αρχίσει να διαρρέουν ονόματα, με ονόματα πολιτικών, πραγματικά, πρώτης γραμμής. Και δεν ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες. Ωστόσο αν αυτά τα πρόσωπα εμπλακούνε με σκάνδαλα. Τότε ο κακός χαμός που θα ζήσουμε θα είναι χωρίς προηγούμενο.

 
 
 

Ασφαλιστικό & Η απόλυτη φτωχοποίηση

Στο ζήτημα του ασφαλιστικού τώρα, που λόγω της συζήτησης για τις συντάξεις κυριαρχεί. Αξίζει κανείς να δει τα τελευταία στοιχεία ειδικής μελέτης. Έτσι λοιπόν, σταθερή στα προ κρίσης επίπεδα, στα 29δις τον χρόνο, θα παραμείνει η συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα μας, για τα επόμενα πολλά χρόνια, έως και το 2070. Κατά το ίδιο διάστημα, οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν επικίνδυνα, αγγίζοντας τα 2,6εκ άτομα. Βάσει αυτών των στοιχείων, οι αναλογιστικές μελέτες καταλήγουν πως δεν κινδυνεύει –τουλάχιστον άμεσα– η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Αυτό που δεν εξετάζουν, βέβαια, είναι η... βιωσιμότητα των συνταξιούχων, καθώς οι παροχές περιορίζονται, χρόνο με τον χρόνο, δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ανέρχεται το 2070 στο επίπεδο των 850-900 ευρώ μεικτά, ποσό που αντιστοιχεί σε συνολικό συντελεστή αναπλήρωσης της τάξης του 45%, όταν το 2009 ο αντίστοιχος συντελεστής ήταν στο 75%. Την τεράστια πρόκληση την κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής, ως προς την αποκατάσταση του επιπέδου επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών στη χώρα μας, εν μέσω μάλιστα και της συζήτησης με τους δανειστές για την περικοπή ή όχι των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αναδεικνύει μελέτη των επιστημόνων Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση, που παρουσίασε η «Κ». Σύμφωνα με αυτήν, το 2070 στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτιμάται σε 29 δισ. ευρώ. Ποσό, που θα κατευθύνεται σε 2.580.000 συνταξιούχους. Σε απόλυτα ποσά, η δαπάνη παραμένει όση και το 2009 (με ΑΕΠ 232 δισ. ευρώ), όταν όμως ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν 2.410.000 άτομα. Συνολικά, κατά τα επόμενα 52 χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός στην Ελλάδα θα καταβάλει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περίπου 900 δισ., σε παρούσες αξίες, ενώ θα παραχθούν αθροιστικά πόροι της τάξης των 11,6 τρισ. σε παρούσες αξίες (232 δισ. κατά μέσον όρο ανά έτος την περίοδο 2018-2070 με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%).

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και τον υποψήφιο διδάκτορα Βασίλη Μπέτση, η αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων της αναλογιστικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μάιος 2018) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας θα καταβάλει από τον κρατικό προϋπολογισμό (για την εθνική σύνταξη και για εισφορές ως εργοδότης στον δημόσιο τομέα) 210 δισ. την 15ετία 2019-2033, 237 δισ. τη 15ετία 2034-2048 και 267 δισ. την περίοδο 2049-2063 (σε σταθερές τιμές). Θα καταβάλει δηλαδή, τις επόμενες 3 15ετίες, κατά μέσον όρο 238 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές κάθε 15 χρόνια.

 
 
 

Είμαστε μια μοναδική χώρα

Και πάμε τώρα στις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας. Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε, τα μέλη του Ρουβίκωνα όχι μόνο δεν προτίθεται να αποχωρήσουνε από τη Φιλοσοφική Σχολή, μετά και τις έντονες αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών, αλλά τώρα ετοιμάζουν και ρεμπέτικο party μέσα στο πανεπιστήμιο!!!  Συγκεκριμένα καλούν την Τετάρτη στις 13:00 σε ρεμπέτικο γλέντι στη Φιλοσοφική Σχολή. Όπως αναφέρει ο Ρουβίκωνας στην πρόσκληση, την τετάρτη 7/11 στη 13:00 θα γίνει ρεμπέτικο γλέντι ανοίγματος στη φιλοσοφική σχολή στην ταράτσα απέναντι από το κυλικείο του 4ου ορόφου από την φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα.

Απλά δεν υπάρχουν αυτά. Δε γίνεται να συμβαίνουνε όλα αυτά σε μια χώρα κράτους μέλους της ευρωζώνης. Είμαστε μια «μοναδική» χώρα από όλες τις απόψεις.

 
 
 

Ημέρες έντασης

Και κλείνοντας, τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας φήμες που θέλουν την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να καλεί (πιθανότατα και από τη Δευτέρα) δέκα (ή και λιγότερα) πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο της Nοvartis. Πρόκειται για τις υποθέσεις πολιτικών που επέστρεψε η Βουλή στη Δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει προκαταρκτική ανάκριση. Κατά τις ίδιες φήμες, θα τους καλέσει να δώσουν εξηγήσεις για όσα τους καταμαρτυρούν οι… κουκουλοφόροι μάρτυρες…

nnn

Οπως μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί, η χώρα εισέρχεται σε μια φάση δικαστικής και πολιτικής έντασης, η οποία λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις επειδή συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

nnn

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν είναι όλοι οι υπουργοί που συμφωνούν μ’ αυτό το δικαστικό πογκρόμ. Εις εξ αυτών μάλιστα, πολύ ψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησης, μου εξομολογήθηκε πως «διαφωνεί κάθετα»και επεσήμανε τη μεγάλη αντίφαση: την ώρα που η κυβέρνηση διεκδικεί συναίνεση για το Σύνταγμα, στέλνει στο δικαστήριο πολιτικούς της αντιπάλους. Εννοείται πως δεν είναι ο μόνος υπουργός. Είναι και άλλοι που φοβούνται τα παρεπόμενα του κύματος των πολιτικών διώξεων.

nnn

Αλλα πέραν των όποιων κυβερνητικών ανησυχιών για τις δίκες του Τσίπρα, έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες τα νέφη πάνω από την κυβέρνηση και τούτο επειδή τις προηγούμενες ημέρες κατακλύστηκε η επικαιρότητα από κακές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, με πρώτη αυτή για το εμπόριο της χρυσής βίζας…

nnn

Ακολούθησε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την υπολείπουσα ελληνική επιχειρηματικότητα. Το κλίμα βαραίνει και από το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν δύο ή τρεις ελληνικές τράπεζες από το βασικό δίχτυ της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές. Η απόφαση θα ληφθεί στις 13 Νοεμβρίου…

nnn

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ακολουθεί και νέο «χτύπημα». Από τον «Economist» αυτή τη φορά. Στο οικονομικό επιτελείο είναι ανήσυχοι γιατί πρόκειται για ζώνες που είναι έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

nnn

Για το εμπόριο πάντως της χρυσής βίζας με την αγορά ακινήτων από τους Κινέζους οι τραπεζίτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έκαναν κάτι το επιλήψιμο. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι με τις πράξεις τους έφεραν συνάλλαγμα στη χώρα, ενίσχυσαν τα έσοδα των τραπεζών και δημιούργησαν συνθήκες για τη αναζωογόνηση της χειμαζόμενης αγοράς ακινήτων. Δηλώνουν δε πως δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τις «τρύπες» των κινεζικών capital controls.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....