Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 07/03/18

 

 

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια

 

Ξεκινώντας και με φόντο τις τελευταίας ανακοινώσεις για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα αναφερθούμε σε ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Κατά το 2017 λοιπόν ενεργοποιήθηκαν πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 2δις ευρώ (στα πλαίσια του 3ου μνημονίου). Ποιά ήταν η τελική αύξηση όμως των εσόδων σε σχέση με το 2016; Μόλις 45εκ ευρώ.

Επαναλαμβάνουμε,  το 2017 υπήρξαν νέα μέτρα ύψους 2δις ευρώ και τελικά τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 45εκ ευρώ (επί της ουσίας έμειναν αμετάβλητα).

Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει επιτέλους να λάβουν υπόψη οι πάντες. Αφενός η κυβέρνηση ότι κάτι λάθος κάνει (στο μίγμα της πολιτικής ανάμεσα σε άλλα). Αλλά και οι δανειστές ότι πλέον αυτή η ιστορία με την ακραία (αναποτελεσματική) λιτότητα, πρέπει να χαλαρώσει για να αρχίσουν να έρχονται κάποια αποτελέσματα και να ζωντανεύσει επιτέλους η πραγματική οικονομία.

Και να σημειωθεί και κάτι άλλο. Ότι με βάση αυτήν την επίδοση του 2017, πολύ δύσκολα φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα του 3,5%. Και όπως έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές, από την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εξαρτάται πόσο γρήγορα θα πάει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές (πάντα το πιθανότερο είναι το φθινόπωρο).   

 
 
 

 

Με τέτοια μυαλά … σίγουρη η νέα κρίση…

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε γράψει, πως αν και στην παρούσα φάση πιστεύουμε πως η χώρα και η ελληνική οικονομία έχουν δει τα χειρότερα, φοβούμαστε ότι λόγω της βλακείας που μας χαρακτηρίζει ως χώρα, σε μερικά χρόνια θα οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση (μικρότερη, αλλά μια νέα κρίση). Είχαμε κάνει αυτό το σχόλιο με αφορμή τη γνωστή συζήτηση για τον προληπτικό μηχανισμό στήριξης. Και διαβάζουμε πριν από μερικές ημέρες τις δηλώσεις του διορισθέντα από τον Σύριζα (απαράδεκτο αυτό για τέτοια θέση) κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη στη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της βουλής. Τι είπε ο κ. Κουτεντάκης; “Με κάθε τρόπο καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, να αποκτήσουμε πολιτική ελευθερία και ας το πληρώσει αυτό ο ελληνικός λαός λίγο ακριβότερα”. 

Νομίζουμε ότι σε αυτές τις δηλώσεις όλοι καταλαβαίνουν τη λογική του Σύριζα όσον αφορά την προσπάθεια για καθαρή έξοδο. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Έχουμε άδικο να φοβόμαστε ότι με τέτοια μυαλά - λογικές, η χώρα κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να βρεθεί μπροστά σε μια νέα κρίση; Δυστυχώς όχι είναι η απάντηση.

 
 
 

 

Σωστή αντίδραση

Και να κάνουμε και ένα σχόλιο σε κάτι που διαβάσαμε. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ, διαδήλωση ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Ορεστιάδας για τους δυο στρατιωτικούς, με το πιο σημαντικό να είναι  ότι δύο γραφεία της περιοχής Διέκοψαν τις εκδρομές στην Αδριανούπολη. Τώρα γιατί χαρακτηρίζουμε όλη αυτήν την αντίδραση ως σωστή. Γιατί αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερος μοχλός πίεσης, από τις πολιτικές αντιδράσεις μιας κυβέρνησης.

Και να πούμε το καρφί μας. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, και τις επόμενες ημέρες τα Σκόπια να είναι γεμάτα από έλληνες εκδρομείς, τουρίστες, παίχτες καζίνου και γενικά οι ίδιοι οι έλληνες που διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την επόμενη ημέρα να βρίσκονται στα Σκόπια για ψώνια. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν το σχόλιο μας κάπως υπερβολικό, αλλά αν το σκεφτούν καλύτερα θα δουν πως δεν είναι έτσι.

 
 
 

Τώρα δέσαμε

Όπως είπε χθες ο κ. Καμμένος, θα κάνει θέμα και της Ε.Ε τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και τι σχολιάζουμε τώρα εμείς; Τώρα δέσαμε! Και αυτό όχι για τον κ. Καμμένο (ο οποίος όποτε γίνεται κρίση εξαφανίζεται για 4-5 ημέρες). Αλλά γιατί πραγματικά η Ε.Ε. φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι είναι πολύ λίγη. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι σε αυτήν την Ε.Ε. – ευρωζώνη, επί της ουσίας σχεδόν οι πάντες νοιάζονται μόνο για το συμφέρον της χώρα τους. Και δυστυχώς αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. – ευρωζώνη. Και ενδεχομένως αυτός να είναι ο βασικός λόγος που μελλοντικά θα διαλυθεί αυτή η ένωση.

 
 
 

Ποιους θα κλείσει φυλακή ο Μητσοτάκης...

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Το πρώτο μήνυμα που έστειλε με το «καλημέρα» ο Κ. Μητσοτάκης στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» ήταν ότι σκοπεύει να κλείσει στη φυλακή (όταν και όποτε βεβαίως γίνει κυβέρνηση) όλους αυτούς τους «μπαχαλάκηδες που τρομοκρατούν». Είπε μάλιστα και σε ποια φυλακή σκοπεύει να τους κλείσει. Οχι σε μια απ' αυτές που ήδη υπάρχουν, αλλά σκοπεύει να δημιουργήσει νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας και ότι οι τρομοκράτες, όπως είπε, θα μεταφερθούν σε αυτές ώστε να πάψει ο Κορυδαλλός να «είναι άντρο ώσμωσης ποινικών και τρομοκρατών». Εν συνεχεία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αποδοχή του αιτήματος του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, του 29χρονου που κατηγορείται για το τρομοδέμα στον Λουκά Παπαδήμο, για τη μεταγωγή του στις φυλακές του Κορυδαλλού.

 

Και ποιους θα διώξει...

 

Αφού ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ποιους θέλει κατά προτεραιότητα να κλείσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, αναφέρθηκε και σε αυτούς που θέλει να... απολύσει από το Δημόσιο, πάλι κατά προτεραιότητα. Δεν είναι άλλοι από τους διοικητικούς γραμματείς που διορίζει η κυβέρνηση, αλλά και τους συγγενείς υπουργών, στελεχών, ακόμα και του Πρωθυπουργού, που έχουν διοριστεί είτε μετακλητοί υπάλληλοι είτε όχι στο Δημόσιο: «Ολους αυτούς θα τους διώξει αμέσως» μου έλεγε ένας από τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, αρχής γενομένης από τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Η ΝΔ έχει την υποψία ότι ο κ. Κουτεντάκης πρόκειται να διοριστεί ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κάτι που δεν θέλει, γιατί όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος: «Δεν αποδεχόμαστε τους κομματικούς διορισμούς που μπορεί να μας δεσμεύσουν ακόμα και στη δική μας κυβέρνηση».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....