Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 07/06/19

 

Πραγματικά εντυπωσιακό ….

Νομίζουμε πως μέχρι την τελευταία στιγμή, με αυτήν την κυβέρνηση θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Είναι λοιπόν εντυπωσιακό, πως μόλις μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Α. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη. Με τους πάντες να μιλάνε για την προσπάθεια του Σύριζα, μετά το -9,5%, να κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη. Να διαβάζουμε πως η κυβέρνηση τραβάει πίσω μερικά από τα αντίμετρα που αφορούσανε τη μεσαία τάξη. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μιλάς ουσιαστικά για πρώτη φορά για τη μεσαία τάξη. Και αμέσως μετά να ακυρώνεις ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που την ανακουφίζεις. Είναι πραγματική κοροϊδία.

Θυμίζουμε πως τα αντίμετρα του 2020, που ψηφίστηκαν με τον νόμο (ν. 4472/2017) με τον οποίο προβλεπόταν η μείωση του αφορολογήτου, περιλαμβάνουν: 1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και μειώσεις για υψηλότερα εισοδήματα. 2. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 20%. 3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ. 4. Μείωση στο 26% του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων.

 
 
 

Πρωτογενή πλεονάσματα

Σε ένα εξαιρετικά σοβαρό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία ζήτημα τώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας αρχικά το «σχέδιο Τσίπρα» για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ μέσω μηχανισμού εγγύησης, ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές στα πλεονάσματα συζητούνται στο Eurogroup και μόνον σε αυτό.

Ωστόσο, στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εμπεριέχεται στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής, τα στελέχη της Κομισιόν αποτυπώνουν και το τι θα σήμαινε στην πράξη μια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Η απόκλιση κατά 1% από το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2019 έως το 2022 θα οδηγούσε, με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία (ceteris paribus) σε υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% έως το 2060», αναφέρεται στην έκθεση.

Σχηματικά η προβολή αυτή δείχνει πως εάν η Ελλάδα κατέγραφε αθροιστικά στην τετραετία πρωτογενές πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ μικρότερο του αναμενόμενου, το χρέος της θα επιβαρυνόταν συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 38 χρόνια (έως το 2060). Να σημειωθεί πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μια πλήρη επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους το φθινόπωρο.

 
 
 

Απίστευτο νούμερο

Σε μια διαφορετική είδηση τώρα. Βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακά τα νούμερα που γράφθηκαν για την Κύπρο. Είναι εντυπωσιακά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια οικονομία με ΑΕΠ περίπου 20δις ευρώ.

Ειδικότερα, στα 9,5δις δολάρια υπολογίζονται τα καθαρά έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek. 

Όπως αναφέρει το philenews, oι υπολογισμοί αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent  –που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου– της τάξης των 70 δολ. το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια –δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042.

Όσο πιο ψηλά θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται –και μάλιστα αισθητά– τα έσοδα του κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά. 

Το κράτος θα εισπράττει, κατά τα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο 525 εκατ. δολάρια περίπου.

Για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Noble-Shell-Delek, ενημερώθηκαν την Τρίτη εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη.

Με βάση τη νέα συμφωνία, τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αυξηθούν κατακόρυφα αν αποδειχθεί –και με τη νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση-  ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» περιέχει πέραν των 4,1 τρισ. κυβικών ποδών εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου. 

Το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος υπολογίζεται ότι σε πρώτο στάδιο θα φτάσει στα 3,5 δισ. δολάρια και σε δεύτερο στάδιο, όταν εξαντληθεί μέρος του κοιτάσματος και γίνουν πρόσθετες παραγωγικές γεωτρήσεις για να υπάρχει σταθερή ροή φυσικού αερίου, θα δαπανηθούν ακόμα 2 δισ. δολάρια περίπου.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται πριν το τέλος Ιουλίου, αφού ο κ. Λακκοτρύπης αποφάσισε όπως υποβάλει ταυτόχρονα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και τη συμφωνία και την άδεια εκμετάλλευσης που πρέπει να δώσει στην κοινοπραξία, όπως και το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουλίου.

 
 
 

Μας είχε διαφύγει αυτό...

Τώρα σε μια «είδηση» την οποία είναι αλήθεια πως μας είχε διαφύγει. Και έχοντας εκφράσει τους προηγούμενους μήνες την έκπληξη μας για την VoxPop Analysis!!! Τα παρακάτω νομίζουμε πως απαντάνε σε αρκετά από τα ερωτήματα μας. Πραγματικά είδαμε το video και μείναμε άφωνοι.

Συγκεκριμένα λοιπόν, μέχρι και οι παρουσιαστές της ΕΡΤ έμειναν άφωνοι με την ανάλυση που έκανε ο κ. Γιάννης Σκλιας της VoxPop Analysis για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εταιρεία έδινε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όχι τυχαία δεδομένου ότι ο Σκλιας έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Ωστόσο όταν προσπάθησε να εξηγήσει τι πήγε λάθος και τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις, κάπου μπερδεύτηκε, κάπου άρχισε να μη βγάζει νόημα, με αποτέλεσμα μέχρι και οι παρουσιαστές να του ζητούν να μιλήσει... ελληνικά!

«Δεν πιάσαμε τη χαμηλή συσπείρωση γιατί υπήρχε ενα θεμα με το πιθανολογικό μοντέλο, με την πιθανότητα απόκλισης των ερωτηματολογίων» είπε.

«Τι σημαινει αυτό;» τον ρώτησαν οι παρουσιαστές.

Ο κ. Σκλιας άρχισε μετά να λέει διάφορα περίεργα, σημειώνοντας ότι «είχαμε λάθος εικόνα για το Αριστερά και το Δεξιά» και πέταξε και ένα ότι «οδεύουμε σε αμερικανοποίηση της συμμετοχής».

 
 
 

Ζούμε μεγάλες στιγμές…

Και στο δρόμο προς τις εκλογές ….. Ως χώρα ζούμε μεγάλες στιγμές. Μετά λοιπόν τα ποσοστά Βελόπουλου στις ευρωεκλογές. Με συγκίνηση διαβάζουμε τις φήμες για συμπόρευση Βουλγαράκη με το κόμμα Βελόπουλου. Όπως είπαμε. Ζούμε μεγάλες στιγμές.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....