Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 07/12/17

 

 

Και για πάμε για την 4η αξιολόγηση

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ, στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου στρέφουν πλέον την προσοχή τους οι θεσμοί, σύμφωνα με διαρροές εκπροσώπων τους. Και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, σε αυτήν θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να βρεθεί θεωρητικά εκτός μνημονίου.

Στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθούν τα δημοσιονομικά, δηλαδή το κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στη μετά-Μνημόνιο περίοδο.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ένα ενδεχόμενο είναι οι θεσμοί να ζητήσουν μείωση του αφορολόγητου από το 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει αρχικά συμφωνηθεί, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν μόνο με τη μείωση των συντάξεων.

Ένα ακόμα ζητούμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι η διαμόρφωση του μετ μνημονιακού πλαισίου λειτουργίας της Ελλάδας. Το διαφαινόμενο μοντέλο θα περιλαμβάνει τακτική επιτήρηση και συνεπώς δεν χαρακτηρίζεται από τους θεσμούς ως «καθαρή έξοδος» (η άποψη μας για αυτό είναι γνωστή).


Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι να προσδιοριστεί το οικονομικό μαξιλάρι που θα χρειαστεί η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει μόνη της τυχόν δημοσιονομικές περιπέτειες μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το «μαξιλάρι» θα ανέρχεται σε 12 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μέρος, κατά πάσα πιθανότητα 9δις ευρώ, θα προέλθει από τα δάνεια στήριξης ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να αντληθούν από εξόδους στις αγορές.

 
 
 

 

Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα ως χώρα

 

Πέραν των όσων είχαμε γράψει χθες, σχετικά με το ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική με τις δηλώσεις Ερντογάν (ήδη με τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ έθεσε θέμα Συνθήκης της Λοζάνης). Σήμερα θα εκφράσουμε την άποψη μας για την πρόσκληση Ερντογάν στην Αθήνα. Ότι αυτή ήταν μια τελείως άσκοπη κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση, με μακρά πολύ περισσότερος κινδύνους και σχεδόν μηδενικά οφέλη.

 

Δε βλέπουμε το παραμικρό όφελος που θα μπορούσε να έχει η ελληνική πλευρά από αυτήν την επίσκεψη. Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία είναι πλήρως περιθωριοποιημένη στην Ευρώπη και έχει εξαιρετικά κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αντιθέτως η ελληνική πλευρά κινδυνεύει να παγιδευτεί στην γνωστή επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, με τον Α. Τσίπρας να είναι επιρρεπής στις γκάφες.   

 
 
 

 

Οι περιβόητες offshore πέθαναν, ζήτω οι offshore!

 

Η περιβόητη ιστορία με τις offshore είναι γνωστή σε όλους. Μάλιστα η Ε.Ε. αλλά και όχι μόνο διατυμπανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ετοιμάζουν αυστηρούς περιορισμούς. Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι τις τελευταίες ημέρες είχε βρεθεί στην Αθήνα ξένος «τραπεζίτης» ο οποίος συναντήθηκε με μια σειρά πολύ πλούσιων ελλήνων παρουσιάζοντας τους νέους φορολογικούς παραδείσους στις οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματα τους (κυρίως αυτά που ήδη βρίσκονται στο εξωτερικό – να μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει και capital controls). Ναι μεν το συγκεκριμένο στέλεχος παραδέχθηκε ότι τα πράγματα θα είναι πιο αυστηρά (τουλάχιστον για 1-2 χρόνια), ωστόσο ουσιαστικά μίλησε για μια σειρά νέων φορολογικών παραδείσων.

 

Και σας αφήσαμε για το τέλος το πιο ενδιαφέρον. Ότι το συγκεκριμένο αυτό πρόσωπο είχε εργαστεί πριν από λίγο καιρό σε εξαιρετικά υψηλή θέση στις Βρυξέλλες. Και ασχέτως αυτού σήμερα προωθεί προϊόντα για offshore σε πλουσίους σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και τη χώρα μας.  

 
 
 

 

Θέλουμε να δούμε τον επόμενο

 

Όπως είχε προαναγγελθεί τέλος εποχής μετά από μια θητεία για τον κ. Λιαργκόβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Και δεν κρύβουμε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη περιέργεια. Να δούμε ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Λιαγκόβα και ποιό το βιογραφικό του (αν και επίσημα θα ακολουθηθεί διαγωνισμός). Ευχόμαστε να μην δούμε κανέναν κ. Καρανίκα στην θέση του κ. Λιαγκόβα, αλλά με κυβέρνηση Σύριζα ποτέ κανείς δεν ξέρει.

 
 
 

Σύσκεψη κορυφής στη ΝΔ με Κυριάκο - Ντόρα για Ερντογάν

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, παρουσία του ίδιου, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιώργου Κουμουτσάκου, του επικεφαλής του Συντοντονιστικού Οργάνου των συμβούλων του προέδρου της ΝΔ, Γιώργου Γεραπετρίτη και του διπλωματικού του σύμβουλος Κωνσταντίνου Αλεξανδρή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και για τη συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και το δεύτερο τετ α τετ Κυριάκου - Ντόρας μετά την δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι η αδερφή του δε θα συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε χθες σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....