Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 08/01/18

 

 

Δηλαδή αυτό πως λέγεται;

 

Όπως έχουμε γράψει και σε άλλα σχόλια μας, δεν υπάρχει πιο βαρετή συζήτηση από αυτήν που έχει ξεκινήσει και η οποία έχει γίνει βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της καθαρής εξόδους από το μνημόνιο ή όχι. Πέραν του ότι ο όρος καθαρή έξοδος δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο έγγραφο (όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις χωρών, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία), θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η όλη συζήτηση είναι απλά για να κοροϊδευόμαστε. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Όταν υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020, συνολικού μάλιστα περίπου 5δις ευρώ!!! Και όταν υπάρχει μια συμφωνία η οποία κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια και 2% μέχρι το 2060. Πώς χαρακτηρίζεται όλη αυτή η ιστορία. Καθαρή έξοδος; Θα επαναλάβουμε όμως. Τελικά ο ελληνικός λαός αποδείχθηκε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης ότι αυτό που θέλει είναι να τον κοροϊδεύουν. Και πολύ απλά αυτό γίνεται για ακόμη μια φορά.  Και καλά να πάθουμε (ως ελληνικός λαός)!

 
 
 

 

Και στην τελική τι σημαίνει καθαρή έξοδος;

 

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Τι ακριβώς σημαίνει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια; Να μην είμαστε υπό τη στενή εποπτεία των ξένων και να διορίσουμε άλλους 200.000 υπαλλήλους στο δημόσιο, δίνοντας παράλληλα αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από της δημοσιονομικές δυνατότητας της χώρα;

 

Γιατί είμαστε σίγουροι ότι κάπως έτσι πολλοί, δυστυχώς ανάμεσα στους οποίους η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε σε αυτή τη χώρα το τέλος των μνημονίων. Και περίπου κάτι τέτοιο λένε και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μα δε βάζουμε μυαλό όμως!!!!

 
 
 

 

Σκόπια

 

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το όποιο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και υπό τη διεθνή πίεση, θα επιλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελληνικός στόχος είναι μια ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σλαβική υφή, και θα περιέχει και κάποιον προσδιορισμό. Και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ετών και όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, θα λέγαμε ότι αυτή ακούγεται ως μια καλή λύση για τη χώρα μας. Δεν ξέρουμε αν  θα το αποδεχθούν οι σκοπιανοί. Πιθανότατα ναι, γιατί καίγονται για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Είτε έτσι είτε αλλιώς, επαναλαμβάνουμε ότι μια τέτοια λύση ακούγεται καλή (αν και θα περιμένουμε να δούμε την τελική ονομασία) και θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης σε ένα καυτό ζήτημα εδώ και περίπου 20-25 χρόνια.

 
 
 

Πιθανό ένα δημοψήφισμα

 

Πάντως αν τα πράγματα στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σφίξουν, όλα δείχνουν ότι το σενάριο του δημοψηφίσματος είναι στο τραπέζι. Πιστεύουμε πως υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, ο Α. Τσίπρας να επιλέξει τη λύση του δημοψηφίσματος, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον ελληνικό λαό και δημιουργώντας για ακόμη μια φορά σκηνικό σύγκρουσης, προσπαθώντας να παγιδεύσει την αντιπολίτευση.  

 

Δε θεωρούμε ότι η λύση του δημοψηφίσματος είναι κακή λύση. Ωστόσο θα θέλαμε να δούμε ένα δημοψήφισμα με ηλεκτρονικό τρόπο, αφού το κόστος ενός διαφορετικού τύπου δημοψηφίσματος θα είναι μεγάλο (αυτό να μην το παραβλέπουμε). Και κυρίως θα θέλαμε ένα δημοψήφισμα με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, αν και είμαστε σίγουροι πως αυτό δε θα συμβεί.

 

Πάντως θα κάνουμε και μια πρόβλεψη. Ότι αν φθάναμε σε αυτή τη λύση, το ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού λαού σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, δυστυχώς θα ήταν εξαιρετικά μικρό και δύσκολα θα ξεπερνούσε το 50%.  

 
 
 

 

Ο Εμανουέλ, ο Ματέο κι ο Αλέξης

 

Τα παρακάτω έγραψε η στήλη Μικριπολιτικός στα «Νέα» ….. Η ραστώνη της εορταστικής περιόδου επικρατεί και στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το αναφέρω γιατί άνθρωπός μου στις Βρυξέλλες, από εκείνους που γνωρίζουν τα πάντα, με ενημέρωσε για την πιο χοτ κουβέντα που γίνεται τώρα στα διάφορα ευρωπαϊκά σουαρέ. Μιας και δεν υπάρχουν ειδήσεις αυτές τις ημέρες κι έχουν, όπως μου επισήμανε, μπει ήδη με ρυθμούς ευρωεκλογών – παρότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019 –, συζητούν σενάρια. Πιθανά κι απίθανα, θα προσέθετα. Το πιο πολυσυζητημένο κοινό μυστικό, λοιπόν, είναι μια συμμαχία που εικάζεται ότι έχουν στα σκαριά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στις Βρυξέλλες, οι δυο άνδρες σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν στην ίδρυση μιας νέας ευρωπαράταξης – αν μπορώ να την αποκαλέσω έτσι –, η οποία δεν θα είναι ακριβώς σοσιαλδημοκρατική ή απόλυτα κεντροδεξιά. Θα τοποθετείται κάπου στη μέση, μεταξύ των δύο. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πως ορισμένοι πιστεύουν πως Μακρόν και Ρέντσι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν θα το σχολιάσω αυτό. Φαντάζομαι, ωστόσο, ότι για να υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, η ιταλική Κεντροαριστερά θα πρέπει να τα πάει στοιχειωδώς καλά στις εκλογές του Μαρτίου.


Οι κεντροαριστεροί συντονιστές 
 

Θυμάστε που σας έγραφα χθες για τα οργανωτικά του κεντροαριστερού συνεδρίου; Την οργανωτική επιτροπή που θα είναι περίπου 300 άτομα – και ακόμη δεν έχει κλείσει το ποιοι θα την απαρτίζουν – και το 29μελές Συντονιστικό της οργανωτικής επιτροπής; Για τη σύνθεση αυτού του δεύτερου, λοιπόν, συζητούσαν σχεδόν όλη μέρα χθες στα απανταχού κεντροαριστερά επιτελεία. Πληροφοριοδότες μου στον χώρο δεν μπορούσαν να μου δώσουν με βεβαιότητα όλα τα ονόματα γιατί οι ζυμώσεις έδιναν κι έπαιρναν, οπότε θα σας αναφέρω μόνο τη λίστα των σίγουρων. Από το ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Ασκούνης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Από τη ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος. Από Το Ποτάμι Δημήτρης Τσιόδρας, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Από το στρατόπεδο ΓΑΠ Γιώργος Ελενόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρεμπιπτόντως, θέλω να ξέρετε πως θα συμμετέχει κι ένας εκπρόσωπος του Απόστολου Πόντα – αν τον έχετε ξεχάσει, είναι ο υποψήφιος αρχηγός που αντέγραψε τα σποτ του «House of Cards». 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....