Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 08/02/18

 

 

Για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι

Αν και πάλι τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια πως η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας εξετάζουν την έκτακτη προσφυγής στις κάλπες και για αυτό όλη αυτή η υπόθεση της Novartis, εμείς για ακόμη μια φορά θα πούμε πως δε βλέπουμε σύντομα εκλογές. Ασχέτως πάντως το πότε ο Α. Τσίπρας θα αποφασίσει κάτι τέτοιο, εμείς για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι. Πως όποτε και αν συμβεί αυτό, εβδομάδες πριν τις εκλογές (πιθανόν και 1-2 μήνες νωρίτερα) είμαστε σίγουροι πως στη χώρα θα επικρατήσει ο κακός χαμός. Είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση έχει ολόκληρο σχέδιο στο συρτάρι της, δυναμιτίζοντας σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό το προεκλογικό κλίμα. Νομίζουμε πως ένα πρώτο δείγμα γραφής πήραμε τις τελευταίες ημέρες με το ζήτημα της Novartis, την ώρα που έτσι και αλλιώς στη χώρα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση με το ζήτημα των Σκοπίων.  

 
 
 

 

Novartis

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα της Novartis και παρά τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη (αρκετά επικίνδυνες καταστάσεις για μια χώρα), διαβάζοντας κανείς τα όσα λένε οι μάρτυρες για γνωστά πολιτικά πρόσωπα, δε μπορεί να μην πει ότι μιλάμε για πολύ σοβαρές καταστάσεις. Μιλάμε για πρωτοφανείς αναφορές, με φοβερές λεπτομέρειες. Και κατά τα ψέματα, πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί αν αυτές οι αναφορές των μαρτύρων είναι αληθείς ή όχι. Πάντως οι λεπτομέρειες που αναφέρονται μέσα στα κείμενα είναι εντυπωσιακές και η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση περιπλέκεται όλο και πιο πολύ, κάνοντας όλους εμάς αρκετά καχύποπτους ….  

 
 
 

Θετική εξέλιξη

Τώρα πάμε στις θετικές ειδήσεις γιατί υπάρχουν και τέτοιες. Και προσωπικά και όπως αρκετές φορές έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ως μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι σοσιαλοδημακράτες στη Γερμανία πήραν τελικά το ΥΠΟΙΚ. Και αν και ο Σούλτς δε θα παραμείνει στη θέση του πρόεδρου του κόμματος, η συνολική φιλοσοφία του SPD αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας για μια σχετική χαλάρωση της πολιτικής ακραίας λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη. Και μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας, φυσικά και θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τη χώρα μας, κυρίως ενόψει κρίσιμων αποφάσεων, με το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι.

 
 
 

 

Όλαφ Σολτς

 

Και στα πλαίσια των παραπάνω για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, πάμε να δούμε το προφίλ του νέου γερμανού ΥΠΟΙΚ, τουλάχιστον σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα. Ο Όλαφ Σολτς λοιπόν θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο πρόσωπο του Βερολίνου στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο σημερινός δήμαρχος του Αμβούργου, που ετοιμάζεται να κάτσει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα του. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν πραγματιστή και αξιόπιστο πολιτικό, που μιλά μόνο όταν χρειάζεται και εννοεί κάθε λέξη που λέει.

 

Έμπειρος στα οικονομικά, ο Σολτς θα παίξει κεντρικό ρόλο στις κρίσιμες ελληνικές διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, γύρω από την έξοδο από το πρόγραμμα (με clean exit ή προληπτική γραμμή στήριξης), το καθεστώς εποπτείας για τα επόμενα χρόνια και τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο νέος «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να εφαρμόσει το μότο πάνω στο οποίο έχει χτίσει τη μακρά πολιτική καριέρα του: Οι πολιτικοί πρέπει να λύνουν τα προβλήματα, ένα βήμα τη φορά, και να μην μιλούν πολύ όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις. «Θέλω να επιτύχω κάτι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι στις συνεντεύξεις», είχε πει παλαιότερα στους δημοσιογράφους. Στο παρελθόν, όταν συμμετείχε σε κρίσιμες συνομιλίες, ο Σολτς απέφευγε πάντα να μιλά στους δημοσιογράφους. Στα διαλείμματα των διαπραγματεύσεων, όταν όλοι οι άλλοι πολιτικοί έφτιαχναν «πηγαδάκια» με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, εκείνος βρισκόταν σε μια γωνιά μόνος του, και έπινε τον καφέ του.

 

«Ο Σολτς είναι ξεκάθαρος, αξιόπιστος, μιλά μόνο όταν πρέπει και εννοεί αυτά που λέει», έλεγε παλαιότερα για αυτόν στη Handelsblatt ένας συνάδελφός του στο SPD.

 

Προερχόμενος από μία εύπορη οικογένεια, ο Σολτς γράφτηκε στο SPD όταν ακόμα βρισκόταν στο σχολείο. Σπούδασε νομική, με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και κατέλαβε το πρώτο του δημόσιο αξίωμα το 2001, ως υπουργός Εσωτερικών του Αμβούργου. Τον τελευταίο καιρό συγκρούστηκε με τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς λόγω των πολύ κακών επιδόσεων του κόμματος στις εκλογές, όμως φαίνεται ότι οι τεταμένες σχέσεις των δύο ανδρών δεν στάθηκαν εμπόδιο στην υπουργοποίησή του.

 
 
 

Η μητέρα των σκανδάλων

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδειχθούν αξιόπιστοι, τότε το σκάνδαλο Novartis θα είναι ίσως το μεγαλύτερο από τη Mεταπολίτευση. Δεν είναι μόνον ότι έβαλε στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, είναι και ο τρόπος που μοιραζόταν η μίζα στην πιο σκληρή περίοδο των μνημονίων: με βαλίτσες! Και να σκεφτείτε υπήρξε περίπτωση που μοιράστηκαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, 40 εκατ. ευρώ ως μίζα για το σκάνδαλο των εμβολίων. Ισως ποτέ να μην έφθανε η δικογραφία στη Βουλή εάν δεν την έφερνε «δεμένη» στην Ελλάδα και στους έλληνες εισαγγελείς το... FBI.

nnn

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του τρίβουν βεβαίως τα χέρια τους από ικανοποίηση για την εξέλιξη που είχε το σκάνδαλο Novartis σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση εποχή, με το Μακεδονικό και Αλβανικό ορθάνοιχτα και με την τέταρτη αξιολόγηση επί θύραις. Πάντως ορισμένοι στην κυβέρνηση θυμούνται ότι τα πολιτικά κέρδη από τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ελάχιστα, διότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της παραγραφής.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....