Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 08/02/19

 

Όλα γίνονται πολύ αργά ….

Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη και την έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ότι ως χώρα τα χειρότερα τα έχουμε δει. Αλλά δυστυχώς, τα πάντα στη χώρα προχωράνε πολύ αργά. Και πάντα δυστυχώς για όλους εμάς. Η χώρα θα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια μιζέρια διαρκείας. Μια μιζέρια που θα μπορούσε να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια. Μια μιζέρια η οποία ανάλογα και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες (μικρότερες) κρίσεις κατά τα επόμενα χρόνια.

 Όλα αυτά τα ξαναγράφουμε με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ το 2019 και το 2020. Και ναι η εκτίμηση  για ανάπτυξη 2,2% και 2,3% το 2019, 2020 σίγουρα δεν είναι κακή. Αλλά για μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της. Τώρα θα έπρεπε να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 4 με 5%. Τουλάχιστον τα πρώτα 2-3 χρόνια μετά την έξοδο από την κρίση.

Σε αντίθεση, ναι μεν υπάρχει ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που φαίνονται στους παρακάτω αριθμού (εμφανίζεται η χώρα και ο ρυθμός ανάπτυξης). Η Ελλάδα αναμένεται να έχει μια ανάπτυξη περίπου στο μέσο όρο. Και κατά την άποψη μας και μετά το -25% που μετράμε, η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τη μεγαλύτερη αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.  

 

 
 
 

Εκλογές

Σε ένα σύντομο σχόλιο τώρα και αν και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Ημέρα με την ημέρα αυξάνονται οι πιθανότητες η χώρα να έχει σύντομα πρόωρες εκλογές. Και συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά και τον δεύτερο γύρω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με απλά λόγια, ο κακός χαμός, σε ένα σενάριο στο οποίο έχουμε αναφερθεί και έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας.  

Τώρα γιατί λέμε πως αυξάνονται οι πιθανότητες. Γιατί πολύ απλά και για πρώτη φορά πονηρά, αυτήν την ημερομηνία έχει αρχίσει να διαρρέεται από την ίδια την κυβέρνηση.

 
 
 

Για να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά..

Διαβάσαμε χθες την έκθεση του ΣΕΒ, με εκτεταμένες αναφορές σε στοιχεία του ΟΟΣΑ. Και διαβάσαμε κάτι το οποίο μας έκανε εντύπωση.

Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αλκοολισμού και αυτοκτονιών στις χώρες του ΟΟΣΑ, όχι μικρό (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ΣΕΒ) επίτευγμα που φανερώνει τους ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας.

Και δεν κρύβουμε πως βρήκαμε αυτό το γεγονός αρκετά ενδιαφέρον.

Όπως τουλάχιστον σχολιάζει ο ΣΕΒ (αν και σίγουρα κάποιοι θα διαφωνούν), η Ελλάδα, έχει λοιπόν επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές, και μπορεί σχετικά εύκολα να βγει από τη μιζέρια. Αρκεί οι Έλληνες να πιστέψουν στις δυνατότητές τους, και η χώρα να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς επενδύσεων και ανάπτυξης, αυτή τη φορά χωρίς δανεικά, με βάση την εργατικότητα, την αποταμίευση και την αριστεία (τώρα εμείς κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβεί).

 
 
 

Κάπως έτσι είναι η αλήθεια

Έχοντας γράψει και χθες και προχθές, πως θεωρούμε το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία άσκοπο. Χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η ελληνική πλευρά μιλούσε για συμφιλίωση κτλ … κτλ …. Οι τούρκοι παρουσίαζαν και τις διεκδικήσεις τους.

Νομίζουμε πως το  τελευταίο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή λέει με ένα έξυπνο τρόπο όλη την αλήθεια.

 
 
 

Ο Ερντογάν, ο Τσίπρας και οι εκλογές

Τα ακόλουθα σχολίασε ο «Βηματοδότης» …. Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα(φωτογραφία) πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, ώστε να προγραμματίσουν από κοινού έναν οδικό χάρτη, ο Πρωθυπουργός απάντησε χωρίς καν να το σκεφθεί, ούτε καν να υπολογίσει ότι κυβερνά με μια κυβέρνηση-κουρελού: «Τον Σεπτέμβριο». Ο κ. Ερντογάν τον πίστεψε (δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει και αλλιώς) και έτσι από κοινού σχεδίασαν έναν οδικό χάρτη έως τον Σεπτέμβριο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Τι περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης;

■■■

Εμαθα λοιπόν ότι χωρίζεται σε τρία μέρη: Συναντήσεις και συζητήσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς Αμυνας, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών (για επενδύσεις) και τέλος συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς Τουρισμού, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η περίφημη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ για μορατόριουμ στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες και τις γιορτές. Και βεβαίως συνεννοήσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών (σε επίπεδο γενικών γραμματέων). Ολα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο (άντε τον Οκτώβριο, όπως θέλουν να πιστεύουν στην Κουμουνδούρου).

■■■

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν χάνει την ευκαιρία να διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμη πρωθυπουργός. Οταν επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έσπευσε να δηλώσει ότι την επόμενη φορά που θα διαβεί την πύλη της Σχολής μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτό θα συμβεί για την επαναλειτουργία της. Το πότε θα γίνει αυτό (εάν γίνει ποτέ) ουδείς γνωρίζει. Πάντως αν και ώσπου να συμβεί, το πιθανότερο είναι να μην είναι καν πρωθυπουργός.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....