Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 08/06/17

 

Ούτε να το σκεφτούμε

 

Ένα τελευταίο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί και το οποίο δε θέλουμε ούτε να φανταστούμε (και προσωπικά το αποκλείουμε) είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται να μην αποδεχθεί ούτε τη δόση στο επικείμενο Eurogroup, εφόσον δεν πάρει τίποτα για το χρέος … πηγαίνοντας δηλαδή σε μια σύγκρουση με τους δανειστές.

 

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια (σενάρια τρόμου θα τα χαρακτηρίζαμε εμείς), η κυβέρνηση έχει την ταμειακή ικανότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα προσπαθήσει να πιέσει τους δανειστές και γενικά τις διαπραγματεύσεις, απειλώντας ότι δε θα αποδεχθεί τη δόση και μέχρι και ότι η χώρα δε θα αποπληρώσεις τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο!!!

 

Προσωπικά και όπως γράψαμε, ούτε θέλουμε να σκεφτούμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και πάνω από όλα, γιατί από κάτι τέτοιο οι μοναδικοί χαμένοι θα είμαστε εμείς, με την ελληνική οικονομία να στεγνώνει τελείως και να βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από αυτήν του βρίσκεται σήμερα.   

 

Θεωρούμε λοιπόν σχεδόν ως δεδομένο ότι η δόση θα δοθεί, η Ελλάδα δε θα πάρει κάτι στο χρέος και η ζωή συνεχίζεται … μέχρι το 2018 όπου θα αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα.   

 
 
 

 

ΕΦΚΑ

 

Τώρα δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών τον Απρίλιο μειώθηκε μόλις στο 38%.  

 

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία και όσον αναφορικά με τις εισφορές του μήνα Απριλίου, εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα 95εκ ευρώ έναντι βεβαιωμένων εσόδων περίπου 250εκ ευρώ. Και μόνο ένα πράγμα θα πούμε. Ότι πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι με αυτήν την παράνοια με τον ΕΦΚΑ. Ένα σύστημα που σίγουρα δεν είναι τελείως παράλογο, εντούτοις τα 8 από τα 10 είναι εσφαλμένα και τελείως πρόχειρα στημένα και για αυτό οδηγούμαστε  αργά ή γρήγορα σε ένα αδιέξοδο.

 
 
 

 

ΔΕΗ

 

Τώρα όσον αφορά τη ΔΕΗ, εμείς θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη. Ότι η εταιρεία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και θα κινδυνεύσει ακόμη και με χρεοκοπία. Το σχόλιο αυτό δεν είναι χρηματιστηριακό (έτσι και αλλιώς από αυτή τη στήλη ξεφεύγουμε κάπως), αλλά το λέμε γιατί βλέπουμε σταδιακά μια εταιρεία να οδηγείται σε διάλυση. Και ποιός θα φταίει για αυτό. Όλα αυτά θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και των λαθών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, στη λογική μιας άρρωστης «κρατικοδίαιτης» λογικής,

 
 
 

 

Μέση Ανατολή

 

Και νομίζουμε ότι χθες είχαμε μια από τις ανησυχητικές ειδήσεις των τελευταίων μηνών. Αυτή ήταν το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε στο Ιράν και κυρίως το γεγονός ότι η Τεχεράνη κατηγόρησε για αυτό τη Σαουδική Αραβία. Και αν τώρα λάβουμε υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως τον παράγοντα Trump που δείχνει με κάθε τρόπο να θέλει να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή … Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά το προσεχές διάστημα.

 
 
 


Εμείς και οι Καταριανοί

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» .. προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση με την απόφαση επτά αραβικών χωρών (ανάμεσά τους και η πλουσιότερη, η Σαουδική Αραβία, και η πολυπληθέστερη, η Αίγυπτος) να διακόψουν οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντάς το ως κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία. Ο προβληματισμός αυτός έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε εδώ και χρόνια συνομιλίες με τους Καταριανούς προσδοκώντας (τι άλλο;) επενδύσεις. Επενδύσεις όμως που δεν ήρθαν ποτέ, ή μάλλον για να ακριβολογώ ήταν καθ' οδόν αλλά δεν ευδοκίμησαν. Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση...

***

Πρώτα απ' όλα να σημειώσω ότι το νομικό γραφείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Κατάρ και της οικογενείας του εμίρη Αλ Θάνι στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από το δικηγορικό γραφείο του Σπ. Σαγιά, του πρώτου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα. Τούτο το διάστημα το συγκεκριμένο γραφείο υπερασπίζεται νομικά στα διοικητικά δικαστήρια την αγορά από το Κατάρ της νήσου Οξιάς (που όμως βγήκε προστατευόμενη από τη ΝATURA) και την αγορά στην Κέρκυρα ενός ξενοδοχείου (στο Μαρμάρι). Επενδύσεις που κόλλησαν λόγω γραφειοκρατικών και αυτοδιοικητικών δυσκολιών κάνοντας έξαλλο από οργή τον αρχηγό του κράτους του Κατάρ. Δεύτερον, στην Αθήνα έχει την έδρα της η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία επενδύσεων Real Estate του Κατάρ Αλ Ραγιάν. Εχει ενοικιάσει γραφεία, πλην όμως τα έχει ανενεργά λόγω των γραφειοκρατικών και άλλων δυσκολιών που αντιμετώπισε η εταιρεία στις αγορές ακινήτων.

***

Τρίτον, η μοναδική ολοκληρωμένη επένδυση που πραγματοποίησε το Κατάρ στην χώρα μας είναι εκείνη της Alpha Bank, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε το 2008 τη διάθεση ποσοστού 4% σε επενδυτές από το Κατάρ και προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το 2009.

***

Και όμως, έχουν περάσει επτά χρόνια (από τον Σεπτέμβριο του 2010) που όλο ακούμε ότι έρχονται επενδύσεις από το Κατάρ, ότι το Κατάρ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, και το μόνο που ήρθε ήταν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ σε άλλες χώρες. Ποιος δεν θυμάται τη χρονιά αυτή στη Νέα Υόρκη που το Κατάρ (διά χειρός Αχμάντ αλ Σαγέντ, CEO του κολοσσού Qatar Investment Authority) και η Ελλάδα διά χειρός Χάρη Παμπούκη (τότε υπουργού Επικρατείας) έδωσαν τα χέρια για οικονομική συνεργασία υπό τα βλέμματα του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Χαμάντ μπιν Χασλίφα αλ Θάνι, πανίσχυρου αρχηγού του κράτους του Κατάρ; Τότε η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ (real estate, τράπεζες, τουρισμός, υποδομές, μεταφορές και ενέργεια), ενώ από πλευράς Κατάρ γινόταν λόγος μόνον για... επενδυτικό ενδιαφέρον. Εχει διαφορά, πώς να το κάνουμε...

*** 

Ποιος επίσης δεν θυμάται εκείνο το ταξίδι στην Ντόχα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος της Λούκας Κατσέλη (τότε υπουργού Ανάπτυξης), του αδελφού του Γ. Παπανδρέου Νίκου και του πρώην υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη. Ειπώθηκε ότι πήγαν για ενεργοποίηση της επένδυσης των 5 δισ. ευρώ.

***

Το φλερτ Ελλάδας - Κατάρ αναθερμαίνεται όταν τέλη Νοεμβρίου του 2012 ανακοινώνεται ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Κατάρ για να συζητήσει δυνατότητες επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετοχικής συνεργασίας σε υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες. Το ταξίδι Σαμαρά όμως στο Κατάρ αναβάλλεται λόγω των εξελίξεων στην «ταραχώδη» (όπως καλά θυμάστε) συνεδρίαση του Eurogroup και με ανακοίνωση του Μαξίμου γίνεται γνωστό ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2013. Τώρα θα πείτε τι έγιναν τα 5 δισ. ευρώ.

***

Στα περίφημα 5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανόταν, όπως ειπώθηκε από ελληνικής πλευράς, και το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Η επένδυση όμως κατέρρευσε στις 19 Οκτωβρίου 2010, καθώς οι Καταριανοί είχαν ζωηρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας ανάμεσα σε εταιρείες της κοινοπραξίας – μία από τις οποίες μόλις είχε ιδρυθεί από Ελληνα της Γερμανίας με μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το άτυπο (όπως το ονόμασαν) ενδιαφέρον του Κατάρ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Την ίδια περίοδο ως ένδειξη επενδυτικού ενδιαφέροντος ανακοινώνεται ότι από το 2103 προστίθεται νέο δρομολόγιο από την Ντόχα στη Νέα Υόρκη της Qatar Airways με ενδιάμεση στάση την Αθήνα.

***

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έδειξε ενδιαφέρον για τις επενδύσεις από το Κατάρ. Κάποια σχέδια ή προτάσεις που εμφανίστηκαν για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων ή ακόμα ξενοδοχείων επτά αστέρων σε τεχνικό νησί συζητούνταν από την κυβέρνηση. Δύο υπουργοί (Γ. Κατρούγκαλος και Π. Καμμένος) είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Κατάρ, ενώ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της κυβέρνησης είχαν κάνει επισκέψεις τόσο στην Ντόχα όσο και στην Tεχεράνη ευελπιστώντας ότι θα κλείσουν συμφωνία για τον τουρισμό και την ενέργεια.

***

Δικαιολογημένα λοιπόν προβληματίζονται στην κυβέρνηση για την απομόνωση του Κατάρ, γιατί όπως συμβαίνει σε άλλες (δυτικές) χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, Κατάρ σημαίνει μπίζνες. Αλλά όπως έγραψε προσφάτως το περιοδικό «Time», «στο Κατάρ συμβαίνει κάτι το παράδοξο. Μια απόλυτη δικτατορία ευλογημένη με αφάνταστο πλούτο η οποία θεωρεί τον εαυτό της υποστηρικτή της δημοκρατικής αλλαγής παντού εκτός από το ίδιο το Κατάρ». Και κανείς δεν ξεχνά ότι κάποτε οι Καταριανοί ήταν φτωχοί ψαράδες, νομάδες ή αλιείς μαργαριταριών. Σήμερα περπατούν επάνω σε κοιτάσματα αερίου (3η θέση στον κόσμο) αξίας 10 τρισ. δολαρίων και η οικονομία τους αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από 10%. Και ουδείς αποστρέφεται τις επενδύσεις τους.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....