Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 08/08/18

 

Βεβαιότητα για παροχές στο ΥΠΟΙΚ

Σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει χθες, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τον κεντρικό σχεδιασμό που υπάρχει στην κυβέρνηση για σειρά παροχών κατά τους επόμενους μήνες, στο δρόμο και προς τις κάλπες, όπως όλα δείχνουν το Μάιο του 2019 (αν και τίποτα δεν αποκλείεται). Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ και τις τελευταίες πληροφορίες, ο στόχος είναι οι συνολικές παροχές να είναι ύψους 1,5 με 1,7δις ευρώ και να δοθούν σε δύο βασικές δόσεις. 

Και με την κυβέρνηση να καίγεται να βρει θετικές ειδήσεις, το πρώτο πακέτο παροχών αναμένεται να εξαγγελθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ και θα αφορά φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα, με βάση το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του επόμενου χρόνου και ξεκινώντας από τις αρχές του 2019.

Όπως έγραψε και η Καθημερινή, ήδη στο θέμα έχουν αναφερθεί τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για 720 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί το ποσό αυτό προς τα πάνω. Θα υπάρξει, όμως, και μια δεύτερη δόση παροχών, βασισμένη στο προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρά το γεγονός ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν προέβλεπε υπερπλεόνασμα, παρά μόνο ένα ποσόν της τάξεως του 0,06% του ΑΕΠ, οι νεότεροι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου ανεβάζουν το ποσόν σχεδόν στο 0,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς, μιλάμε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα φθάσει κοντά στο 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ένα δημοσιονομικό περιθώριο ύψους περίπου 900εκ ευρώ. Και όλα δείχνουν πως πάμε για μια επανάληψη της εφάπαξ έκτακτης εισφοράς που είχε δοθεί πέρσι και πρόπερσι.

 
 
 

Και επιπρόσθετα αντίμετρα για τις συντάξεις

Αν και πιστεύουμε πως θα υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών (αφού πρόκειται για ένα μέτρο διαρθρωτικού και όχι δημοσιονομικού χαρακτήρα), στην κυβέρνηση συνεχίζουνε να επιμένουν πως υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθούν και αν όχι τουλάχιστον να μετριαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ήδη αποφασισμένες μειώσεις στις συντάξεις από τις αρχές του 2019. Και όπως όλα δείχνουν τα πάντα είναι ανοιχτά. Μάλιστα, εμείς θα επαναλάβουμε την αίσθηση μας. Πιστεύουμε πως στο τέλος η κυβέρνηση θα  βρει κάποιον τρόπο και οι περιβόητες μειώσεις στις συντάξεις θα είναι αισθητά μικρότερες από αυτές που ακούγονται τους τελευταίους μήνες. Σίγουρα δε θα αποφευχθούν. Αλλά τα τελικά ποσοστά μείωσης θα είναι αισθητά μικρότερα (για παράδειγμα 5 ή 6%) σε σχέση με τα ποσοστά που ακούγονται εδώ και καιρό.

 
 
 

Εκλογές 

Ποιό άλλο συμπέρασμα όμως βγαίνει από τα παραπάνω; Ότι ασχέτως των όσων τραγικών έχουνε γίνει με την πυρκαγιά στο Μάτι και τον άθλιο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει χειριστεί το ζήτημα (από την αρχή ως σήμερα). Και φυσικά χωρίς τίποτα δε θεωρείται δεδομένο. Όλα δείχνουν πως οι εκλογές μάλλον πάνε για το 2019 και όχι το φθινόπωρο του 2018, όπως και εμείς πιστεύαμε εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο. Και όλο και πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο των 3πλών εκλογών το Μάιο του 2019.

 
 
 

Εύστοχο  

Όλα τα λεφτά και ικανό να περιγράψει την ικανότητα αυτή της κυβέρνησης είναι το παρακάτω σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη.

 
 
 

Ο Τσίπρας, το Καστελλόριζο και ο ανασχηματισμός 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Αν και κινδυνεύει να «καεί» ως ημερομηνία - αφού δεν του αρέσουν του Αλέξη Τσίπρα(φωτογραφία) οι πληροφορίες που δεν ελέγχει -, ωστόσο μαθαίνω από έγκυρη πηγή (πιο έγκυρη δεν γίνεται) ότι ο ανασχηματισμός έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στις 21 Αυγούστου. Την ημέρα δηλαδή που θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνια. Ο Πρωθυπουργός αντί να πάει στο Καστελλόριζο (όπως υπολόγιζε πριν από την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής), θα συγκαλέσει εκείνη την ημέρα το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και με τη βοήθεια της ΕΡΤ θα ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια. Στην αρχή, όπως με πληροφόρησαν, δεν ήθελε να ακυρώσει το Κστελλόριζο, το οποίο θεωρούσε συμβολικό, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις (και φιέστες) θα ξεσήκωναν τον κόσμο και όχι μόνον την αντιπολίτευση.

***

Τώρα τι είδους ανασχηματισμός θα είναι αυτός, ούτε ο... ίδιος ακόμα γνωρίζει, έτσι πελαγωμένος όπως είναι μόνος του στο Μαξίμου. Ολα αυτά που διάφοροι αφήνονται να διαρρεύσουν περί του ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν παραμένουν απλώς εικασίες (κυρίως των ενδιαφερομένων). Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του (πιο στενός δεν γίνεται) μου είπε επί λέξει ότι «ο Τσίπρας δεν πήρε ακόμα στυλό και χαρτί για να γράψει και να σβήσει ονόματα. Απλώς, είναι στη φάση που δέχεται εισηγήσεις». Εισηγήσεις όμως από ποιους; Από όλους αυτούς που παραμένουν στο Μαξίμου και θεωρούνται υπεύθυνοι για το επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης;

***

Η ίδια πηγή μου είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός πέραν του ανασχηματισμού θέλει να ανακοινώσει και μια δέσμη αποφάσεων που θα περιλαμβάνει θεσμικές και υπηρεσιακές αλλαγές για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Να είστε βέβαιοι πως δεν επρόκειτο να κάνει τίποτε από όλα αυτά εάν δεν συνέβαιναν τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική. Τώρα αναγκάζεται επειδή έχει επίγνωση ότι η φονική πυρκαγιά αποτελεί πλέον την κορυφαία απειλή για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του.

***

Το όλο οικοδόμημα που έκτισε με το σύνθημα της πρώτης φοράς αριστερής διακυβέρνησης αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει. Και το χειρότερο; Οπως οι γνωρίζοντες μου περιγράφουν, η κατάσταση δεν πρέπει να θεωρείται αναστρέψιμη. Και τούτο διότι δεν έχει χρόνο, το ρολόι μετράει αντίστροφα. Εως τώρα, όπως του καταλογίζουν οι επιστήθιοι κομματικοί φίλοι του, απέφυγε τις ουσιαστικές ρήξεις στην κοινωνία και (το σημαντικότερο) προχώρησε σε δεξιά στροφή ώστε η κυβέρνησή του να δώσει στους «μέσα» την εικόνα υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και στους έξω την εικόνα του «καλού και πρόθυμου μαθητή». Η δε επικοινωνιακή στρατηγική του κατέρρευσε πλήρως με τους 90 νεκρούς στην Ανατολική Αττική.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....