Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 08/11/18

 

Το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο

Κατά τη χθεσινή ημέρα διαπιστώσαμε (όχι ότι δεν το ξέραμε) ποιό είναι το περιβόητο αναπτυξιακό μοντέλο που ονειρεύεται αυτή η χώρα. Το νέο παραγωγικό μοντέλο και το τέλος της κρίσης που τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση. Λίγες λοιπόν ώρες μετά τη συμφωνία Τσίρπα – Ιερώνυμου (αν και ο αρχιεπίσκοπος αναδιπλώθηκε χθες πως δεν υπάρχει συμφωνία – αν και εμείς άλλο πράγμα είχαμε καταλάβει στην αρχή) όλοι στην κυβέρνηση μιλάμε ευτυχισμένοι για τις 10.000 προσλήψεις που θα γίνουνε. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με απλά λόγια λοιπόν και για ακόμη μια φορά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, βρίσκοντας άλλο ένα κόλπο. Αν και το δημόσιο θα συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς της εκκλησίας, οι οποίοι επίσημα δε θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Δήθεν βρίσκουμε την ευκαιρία να προσλάβουμε 10.000 εργαζομένους, εξαπατώντας τους δανειστές.

Γιατί μόνο αυτό μας νοιάζει τελικά. Δήθεν με τον κανόνα 1 – 1 και επειδή επίσημα οι κληρικοί δε θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι (λεπτομέρεια πως θα πληρώνονται από το δημόσιο), βρίσκουμε το παράθυρο για 10.000 νέες προσλήψεις.

 
 
 

Απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει

Και πάμε τώρα στη μεγαλύτερη απόδειξη πως αυτή η οικονομίας αυτής της χώρας δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Λίγο λοιπόν πηγαίνουνε καλύτερα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία …. Και αμέσως καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κατά 39,1% του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Σεπτέμβριο. Και γιατί συνέβη αυτό; Γιατί απλά αυτή η χώρα δεν παράγει κανένα προϊόν προστιθέμενης αξίας (αν και σίγουρα υπάρχει μια βελτίωση των εξαγωγών, σε ένα καλό οικονομικό περιβάλλον να μην το παραβλέπουμε αυτό). Μόλις λοιπόν λίγο πήγανε καλά τα πράγματα, αρχίσαμε να αγοράζουμε ξένα προϊόντα.

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως η αξία των εισαγωγών κινήθηκε ποσοστιαία σε υπερδιπλάσια επίπεδα από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα στο τέλος του 9μήνου, το εμπορικό έλλειμμα να εμφανίζεται αυξημένο κατά 1,4%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής:

-Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.527,7 εκατ. ευρώ έναντι 3.772,7 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 20% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 147,3 εκατ. ευρώ ή 4,9%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 112 εκατ. ευρώ ή 3,8%).

-Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών ανήλθε στο ποσό των 2.655,3 εκατ. ευρώ έναντι 2.426,2 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 9,4% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 44,2 εκατ. ευρώ ή 2,6%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 40,4 εκατ. ευρώ ή 2,4%).

-Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1.872,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.346,5 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 39,1% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 103,1 εκατ. ευρώ ή 8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 71,6 εκατ. ευρώ ή 5,6%).

 
 
 

Μια ενδιαφέρουσα άποψη

Σε σχέση βέβαια με τα παραπάνω και αν και σε αυτή τη χώρα όλα γίνονται. Την εξαγγελία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία με την Εκκλησία ανοίγει το δρόμο για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, αμφισβητεί ο νομικός και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Καρκατσούλης, με δήλωσή του στη Ναυτεμπορική.  

«Ακόμη και στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεν αρκεί να σβήσεις απλώς από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών το ΑΦΜ των κληρικών που σήμερα πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Θα πρέπει να καταργήσεις τις θέσεις τους, δηλαδή να τους απολύσεις» επισημαίνει. 

Αυτό, εξηγεί, σημαίνει πρακτικά το εξής: είτε θα πρέπει να το πεις με ονοματεπώνυμο για έναν – έναν, είτε θα πρέπει να αλλάξεις τη νομική μορφή της εκκλησίας και να τη μετατρέψεις σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

«Δεν γίνονται αυτά. Θα ήταν σεισμός» καταλήγει.

 
 
 

Τυχαίο;

Και σε σχέση με τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας έχει αυτήν την τόσο αργή έξοδο από την κρίση, εβρισκόμενη σχεδόν ακόμη σε κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως τη σύγκριση Ελλάδας -Πορτογαλίας στη διαχείριση της κρίσης και στα αποτελέσματα των μνημονίων έκανε ο ΣΕΒ σε ειδική ανάλυσή του.

Και χωρίς να μας εκπλήσσει, η μέτρηση των βασικών δεικτών των δύο, που υπήρξαν για δεκεαετίες, οι φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει ότι η Ελλάδα στη σύγκριση ηττάται κατά κράτος.

Και αυτό γιατί η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία. Ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2017, της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 8% την πενταετία 2008-2013 και μέχρι το 2017 είχε σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειες.

 
 
 

Ίσως η μεγαλύτερη ευθύνη του Σύριζα

Και με αφορμή τα παραπάνω, θα επαναλάβουμε πως η μεγαλύτερη ευθύνη του Σύριζα μπορεί και να μην έχει να κάνει μόνο την περίοδο που βρίσκεται στην εξουσία και κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Σύριζα έχει κάνει πραγματικά μεγάλη ζημία στη χώρα, όταν τα πρώτα χρόνια του μνημονίου είναι ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, χωρίς λαϊκισμούς και ψεύτικές υποσχέσεις. Μια πολιτική η οποία θα επέτρεπε στις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις να προχωρήσουν τις όποιες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν. Ότι δηλαδή έκανε η αντιπολίτευση στην Πορτογαλία, αλλά και την Κύπρο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....