Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 09/01/17

 

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς …

Με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, να είναι όπως είναι λογικό από τα καθημερινά θέματα με τα οποία ασχολούμαστε, όλα δείχνουν ότι η βασική διαπραγμάτευση έχει να κάνει με ένα βασικό ζήτημα. Αν η ελληνική πλευρά θα πάρει από τώρα συγκεκριμένα μέτρα 4δις ευρώ (θα ισχύσουν από το 2018 και μετά) ή θα βρεθεί η χρυσή τομή με την χρονική επέκταση του κόφτη, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Μάλιστα υπάρχουν και κάποιες τελευταίες πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα 4δις ευρώ από τώρα, ζητάει από τους δανειστές να υπάρξει μεν συμφωνία, αλλά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αυτά τα μέτρα να μην ψηφιστούν – ανακοινωθούν τώρα. Με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, όλα δείχνουν πάντως ότι είτε έτσι είτε αλλιώς θα βρεθεί στο τέλος η χρυσή τομή και θα έχουμε συμφωνία.

 
 
 

Αφορολόγητο

Και στα πλαίσια των παραπάνω και ασχέτως των διαβεβαιώσεων που υπάρχουν από την κυβέρνηση, πολύ φοβούμαστε ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί μια μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, με ότι αυτό σημαίνει για όλους, ειδικά τους πιο χαμηλόμισθούς – χαμηλοσυνταξιούχους. Η άποψη μας πάντως, ασχέτως αν είμαστε υπέρ της ανάγκης δημοσιονομικής εξυγίανσης της οικονομικών της χώρας είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων και περαιτέρω επιβολή φόρων.  Αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί με τον κόσμο να βρίσκεται υπό συνεχή πίεση η ελληνική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει, ενώ υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να οδηγηθούμε σε μια νέα μεγάλη κρίση.

 
 
 

Να μην το περνάμε αυτό στα ψιλά ….

Υπήρξε κάτι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας που θα λέγαμε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να το περάσουμε στα ψιλά. Η προειδοποίηση του ΣΕΒ για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και μπορεί αυτή να ακούγεται ως απλά και μόνο μια προειδοποίηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι. Τα πράγματα είναι αρκετά πιο σύνθετα όταν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων μιας χώρας αρχίζει να προειδοποιεί για τέτοια ζητήματα. Και πρέπει όλοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, αφού δεν ξέρουμε αν η χώρα αντέχει μια νέα κρίση, με κίνδυνο να υπάρξει μέχρι και αναβίωση του GREXIT.

 
 
 

Ένας χρόνος Μητσοτάκης

Και με αφορμή το κλείσιμο του ενός χρόνου στην ηγεσία της ΝΔ θα κάνουμε ένα σχόλιο για τον Κ. Μητσότακη. Γενικά η εικόνα του είναι αξιοπρεπής και σίγουρα όχι κακή. Υπάρχει όμως και κάτι το οποίο δε μας αρέσει και το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Η έλλειψη νέων προσώπων. Ο κ. Μητσοτάκης ανακυκλώνει τα γνωστά πρόσωπα, κάτι το οποίο δε μας αρέσει καθόλου, όπως νομίζουμε ότι δεν αρέσει και σε πολύ κόσμο. Η ΝΔ έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε αυτό!!!!!

 
 
 

Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλημα

Στα της παγκόσμιας οικονομίας και κακά τα ψέματα, μόνο ως υπερβολική θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη συσσώρευση του χρέους παγκοσμίως. Ειδικότερα και κυρίως λόγω των εξελίξεων στις αναδυόμενες οικονομίες, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε υπερβαίνοντας το 325% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) πέρυσι, καθώς το δημόσιο χρέος σημείωσε μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute for International Finance).

Η έκθεση του IIF διαπιστώνει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 11 τρισεκ. δολάρια στο πρώτο 9μηνο του 2016, φθάνοντας τα 217 τρισεκ. δολάρια, και ότι σχεδόν το μισό της αύξησης αυτής αντιστοιχούσε στο δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης).

Το χρέος των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων ήταν σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι σε σχέση με το 2015. Τη μερίδα του λέοντος του νέου χρέους έχει η Κίνα, η οποία προχώρησε σε νέες εκδόσεις 710 δισεκ. δολαρίων από το σύνολο των 855 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το IIF.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και διάφορες εντάσεις, όπως «ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης και αδύναμης εταιρικής κερδοφορίας, του ισχυρότερου δολαρίου, αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων, υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης (κινδύνων) και επιδείνωσης του αξιόχρεου των επιχειρήσεων» αποτελούν προβλήματα για τους δανειζόμενους, αναφέρεται στην έκθεση.

«Μία στροφή προς πιο προστατευτικές πολιτικές θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές ροές, ενισχύοντας αυτές τις αδυναμίες», σημειώνει το IIF, προσθέτοντας: «Επιπλέον, δεδομένης της σημασίας του Σίτι του Λονδίνου στην έκδοση ομολόγων και παραγώγων (ιδιαίτερα για εταιρείες της Ευρώπης και αναδυόμενων αγορών), οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες γύρω από τον χρόνο και τη φύση της διαδικασίας του Brexit θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσθετους κινδύνους, περιλαμβανομένου ενός υψηλότερου κόστους δανεισμού και υψηλότερου κόστους αντιστάθμισης».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....