Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 09/04/19

 

Νέες σκέψεις …. Νέες αντιδράσεις

Και εν μέσω όλης αυτής της non - stop παροχολογίας που υπάρχει. Μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση ασκεί νέες πιέσεις στις τράπεζες και κυρίως την Τράπεζα της Ελλάδος να αποδεχθούν την πλήρη άρση των capital controls. Θυμίζουμε πως αυτή η ιστορία κρατάει μήνες. Η κυβέρνηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους πιέζει για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (αυτούς που έχουνε απομείνει στις συναλλαγές με το εξωτερικό δηλαδή). Και οι τραπεζίτες και φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνουνε υπομονή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Και φυσικά κατά την άποψη μας. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους βάζει τη χώρα σε κίνδυνο και φέρεται επιπόλαια. Είναι γνωστό πως στις περιπτώσεις των capital controls, η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές με το εξωτερικό πρέπει να γίνεται με τεράστια προσοχή. Και εξαιρετικά σταδιακά και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

 
 
 

“Φρίκη”

Στα πλαίσια αυτών που γράφουμε με κάθε ευκαιρία. Για την οικονομική μιζέρια που όλα δείχνουνε πως θα στοιχειώνει τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Καθώς και του εξαιρετικά σοβαρού δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Τι μπορούμε να πούμε για τα τελευταία στοιχεία που είδανε το φως της δημοσιότητας και ασχολήθηκε ο Προκόπης Χατζηνικολάου στην Καθημερινή. Είναι λοιπόν εντυπωσιακό πως τo 35,4% των φορολογουμένων αποτελείται από συνταξιούχους. Είναι πλέον η πολυπληθέστερη ομάδα φορολογουμένων, η οποία μάλιστα στα χρόνια της κρίσης «αναπτύχθηκε» περισσότερο από κάθε άλλη, ξεπερνώντας αριθμητικά ακόμη και τους μισθωτούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά και δείχνουν ότι σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και πάμε τώρα στα ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Σε ορισμένες Περιφέρειες τόσο ο αριθμός των συνταξιούχων όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματα υπερτερούν έναντι των υπολοίπων ομάδων. Για παράδειγμα, στη Δυτική Ελλάδα οι συνταξιούχοι αποτελούν το 40,1% του συνόλου των φορολογουμένων και το εισόδημά τους είναι το 40% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος.

Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προκύπτει ότι από τα τέλη του 2014 οι συνταξιούχοι αυξήθηκαν κατά 233.000, ενώ αν πάμε στην αρχή της κρίσης διαπιστώνει κανείς ότι περίπου 588.360 φορολογούμενοι διέβησαν τον Ρουβίκωνα της απασχόλησης, περνώντας... στη σύνταξη, με αποτέλεσμα από 1.667.428 που ήταν το 2010 να έχουν φθάσει πλέον τα 2.255.788. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την κρίση οι συνταξιούχοι αποτελούσαν το 29% του συνόλου των φορολογουμένων, ενώ σήμερα φθάνουν το 35,4%. Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία δείχνουν την τρομακτική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους συνεπεία της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 το δηλωθέν εισόδημα ανερχόταν στα 27 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, κάθε συνταξιούχος δήλωνε κατά μέσον όρο 16.228, ενώ σήμερα το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 11.175 ευρώ, μειωμένο κατά 31,13%. 

 
 
 

Μπράβο μας..

Και στα πλαίσια των επιτυχιών που σημειώνει η ελληνική οικονομία. Με ενδιαφέρον διαβάζουμε πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (ο οικονομικός δείκτης που αποτυπώνει τη συνολική πορεία των επενδύσεων) υποχώρησε το 2018 στο επίπεδο που ήταν το 1996 τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2018, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μεγάλη μείωση η οποία είχε ως αποτέλεσμα η αναλογία των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Και μάλιστα, με βάση το συγκεκριμένο δείκτη. Η Ελλάδα  με βάση το δείκτη αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης και μάλιστα με τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσον όρο της Ε.Ε. Για την ακρίβεια, η αναλογία στην Ελλάδα περιορίστηκε μόλις στο 11,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 20,8%.

 
 
 

Μάλιστα

Από τα Παραπολιτικά τώρα, πολύς κόσμος μαζεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ecali Club για να ακούσει τι είχε να πει, κυρίως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ως προβεβλημένος υπουργός, η Άννα Διαμαντοπούλου, o Γιώργος Προβόπουλος και o Νίκος Δένδιας. Ανάμεσά τους αρκετοί επιχειρηματίες που ήθελαν να ακούσουν τι θα έλεγε ένα από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην εκδήλωση που είχε τίτλο: «Ελλάδα: 2020-2030».

Όμως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν παρέστη τελικά και τη θέση του πήρε ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Όπως διαβάζουμε, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έκανε γενικές αναφορές, ισχυριζόμενος ότι πολλά πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει στο παρελθόν δεν έγιναν, δυσκολεύοντας το έργο της σημερινής κυβέρνησης. Η κα Διαμαντοπούλου φέρεται να αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης με κλασική παιδεία (Αριστοτέλης) και την ψηφιοποίηση ενώ τόνισε πως η Ελλάδα (!) θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην υιοθέτηση του 5G (!).

Ο κ. Προβόπουλος φέρεται να αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του ΔΝΤ και της ΕΕ για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1% μέχρι το 2060, που μετατρέπεται σε ύφεση υπό κάποιες δυσμενείς προϋποθέσεις.

Οσον αφορά τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό κ. Δένδια, αυτός φέρεται να αναφέρθηκε στον ρόλο της ασφάλειας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....