Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 09/05/17

 


 

Το επαναλαμβάνουμε αν και  σχεδόν κανείς μας δεν το πιστεύει …

Αν και σχεδόν κανείς μας δεν το πιστεύει (όλοι λέμε κάποια στιγμή πάλι κάτι θα γίνει) εντούτοις εμείς θα το ξαναγράψουμε, με φόντο και τις συνεχής πληροφορίες αλλά και ενδείξεις που υπάρχουν. Και ας ευχηθούμε να συμβεί. Μετά λοιπόν από πολύ καιρό φαίνεται ότι αρκετοί στους κόλπους των ευρωπαίων και το πιο σημαντικό μέσα στο Βερολίνο (και όχι μόνο γιατί έρχονται οι εκλογές του Σεπτεμβρίου), εμφανίζονται να θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό ζήτημα. Να το κλείσουν έτσι ώστε μελλοντικά η ελληνική κρίση να τους απασχολήσει όσον το δυνατόν λιγότερο. Αν μπορούν η ελληνική κρίση να μην τους απασχολήσει ποτέ ξανά (τουλάχιστον έτσι όπως τη γνωρίζουμε).

Φυσικά καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά η Ελλάδα θα γίνει παράδεισος για όλους εμάς που ζούμε σε αυτή τη χώρα, εντούτοις προσωπικά δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξία του να ηρεμήσει η χώρα από τα συνεχή σενάρια καταστροφής. 

 
 

Ούτε πρόκειται

Σε αυτό πάντως το σημείο θα κάνουμε ένα σχόλιο και για την Κομισιόν η οποία ως γνωστών αναθεώρησε την Παρασκευή την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη στο 2 από 2,7%. Προσωπικά πάντως και ασχέτως αν είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι μήπως, σε ένα βαθμό έστω, τα πράγματα στη χώρα ηρεμήσουν μετά τη συμφωνία, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και αυτή η ανάπτυξη του 2%. Προσωπικά βλέπουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ με το ζόρι θα φθάσει στο 1% με 1,2%, εφόσον δεχθούμε ότι θα έχουμε και μια καλή τουριστική χρονιά. Όχι ότι αυτό είναι μια καταστροφή (έτσι και αλλιώς και στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχαμε μια αναθεώρηση των στοιχείων, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη φετινή επίδοση) αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε.

 
 
 

Σίγουρα δεν υπάρχει απόφαση για το χρέος τώρα … αλλά…..

Όπως έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες, θεωρούμε σχεδόν απίθανο να υπάρξουν σε αυτή τη χρονική στιγμή τελικές αποφάσεις για το χρέος. Αλλά οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι η πλευρά των θεσμών προσπαθεί να βρει μια «καλή διατύπωση» για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Μια διατύπωση η οποία ανάμεσα σε άλλα θα μπορούσε να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στο QE (έτσι και αλλιώς μιλάμε για πολιτικές λύσεις) και γενικά να συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία. Αν και σίγουρα το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει τώρα μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εντούτοις και το παραπάνω σενάριο δεν είναι κακό, στην αναζήτηση των θετικών εκείνων ενδείξεων να φτιάξουν λίγο την ψυχολογία για την ελληνική οικονομία.

 
 
 

Χρέος (2)

Και όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και στην ειδησεογραφία, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν αρκετά σημαντικό το «Washington Club» που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της G7 στο Μπάρι στις 11- 13 Μαΐου. Όπως πιστεύουν αρκετοί σε αυτό θα υπάρξει μια πραγματικά βαθιά συζήτηση για το ζήτημα του χρέους. Μάλιστα όπως εκτιμούν πολλοί, αν εκεί δε γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα, τότε υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μην υπάρξει κάποια απόφαση για το χρέος, αλλά ούτε κατευθυντήριος γραμμή, με τα μέτρα που θα υπάρξουν το 2018 (αν και προσωπικά θεωρούμε αυτές τις ανησυχίες υπερβολικές).

 
 
 

Ο Σπίρτζης θέλει 15 χρόνια

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …Ηταν η στιγμή που στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έκανε τον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησής του. Εδειξε με τον πιο «άμεσο τρόπο» ότι έως τις εκλογές απομένουν δύο χρόνια, αλλά ο προγραμματισμός, όπως τους έλεγε, δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματήσει στα δύο χρόνια, αλλά στα έξι χρόνια, αφού εμφανίστηκε βέβαιος για άλλη μια φορά ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή, με απλά μαθηματικά, τους είπε ότι πρέπει να γίνει προγραμματισμός για δύο συν τέσσερα χρόνια, με τον Χρ. Σπίρτζη να πετάγεται από τη θέση του και να λέει: «Τι έξι χρόνια, εγώ κάνω προγραμματισμό για τα επόμενα 15 χρόνια». Το περίεργο είναι ότι ουδείς αντέδρασε.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....