Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 09/05/18

 

Μεγαλώνει ο εκνευρισμός των δανειστών

Θα ξεκινήσουμε με το ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, θα προειδοποιήσουμε πως ο εκνευρισμός στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Και κυρίως αυτό έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες υπάρχουν στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

 

Και μπορεί στην κυβέρνηση να συνεχίζουνε να διαβεβαιώνουνε πως στο παραπέντε θα κλείσουν όλα τα ζητήματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη αξιολόγηση και δε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά τα πράγματα είναι αρκετά πιο σοβαρά από ότι πιστεύουν κάποιοι.

 

Θα προειδοποιήσουμε πως αν τα ανοιχτά ζητήματα δεν κλείσουνε σύντομα, υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθούμε μέχρι και σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος (μέχρι το τέλος του 2018 ή και τους πρώτους μήνες του 2019). Και αυτό τα αλλάζει όλα. Και όταν λέμε, εννοούμε όλα, από το καυτό και καθοριστικό για τη χώρα μας ζήτημα του χρέους, μέχρι τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών.  

 
 
 

Εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα

Πάντως χθες τέθηκε και από υπουργό της κυβέρνησης ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Και αν και με τα στελέχη της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ και τις δηλώσεις τους, πολλά μπορεί να πει κανείς, αυτές δημιουργούν μια ανησυχία.

 

Συγκεκριμένα, ανήσυχος λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προειδοποιώντας πως «θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα, τόσο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία». «Έχω πλήρη επίγνωση γι’ αυτό» είπε ο υπουργός στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου. Όπως ανέφερε, υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας.

 

Και επαναλαμβάνουμε, πως ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου, η όλη κατάσταση δημιουργεί μια ανησυχία.

 
 
 

Ενδιαφέρουσα δήλωση…

Από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήταν και η δήλωση την οποία έκανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συγκρίνοντας μάλιστα την περίπτωση της χώρας μας με εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας. Και αυτή η σύγκριση του Ρέγκλινγκ έχει τη δική της μεγάλη σημασία.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Άαχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και απευθυνόμενος σε ένα κοινό που δεν το λες και θετικό με τα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ θύμισε στους παρισταμένους τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος με τους οποίους η Γερμανία αποπλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις που της είχαν επιδικαστεί 

 

«Η Γερμανία αποπλήρωσε την τελευταία δόση από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του Λονδίνου το 2010», είπε αφήνοντας να εννοηθεί πως και η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί 57 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνεια της!

 

Όπως είπε ο Ρέγκλινγκ, εάν οι αποπληρωμές εκτίνονται σε βάθος ετών και οι χρηματοδοτικές ανάγκες μένουν χαμηλά και δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο του 15% έως 20% του ΑΕΠ τότε η κατάσταση είναι βιώσιμη, φωτογραφίζοντας ένα μέρος της λύσης που φαίνεται πως θα ακολουθηθεί και μπαίνοντας στη λογική να συγκρίνει, όπως γράψαμε παραπάνω, την κατάσταση της σημερινής Ελλάδας με την μεταπολεμική Γερμανία.

 
 
 

Δηλαδή περιμέναμε κάτι διαφορετικό;

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες την είδηση πως η ΑΔΕΔΥ για ακόμη μια φορά μπλοκάρει για ακόμη μια φορά την αξιολόγηση του δημοσίου.  

 

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς.

 

Δηλαδή υπάρχει κάποιος που περίμενε κάτι διαφορετικό.

 

Τα παίρνουμε με τη σειρά. Βρισκόμαστε στο 2018. Η χώρα έχει επί της ουσίας χρεοκοπήσει. Η ανεργία παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα (παρά την όποια αποκλιμάκωση). Η κατάσταση με το επίπεδο μισθών είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Και κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουνε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να αξιολογούνται. Και φταίμε τώρα εμείς να πούμε τη γνωστή ατάκα. Δε σωζόμαστε με τίποτα.  

 
 
 

Σε τι διαφέρει ο Αλέξης από τον Ευκλείδη

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …  Είναι εκ του πονηρού η προσπάθεια που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να διαλαλεί ότι δήθεν οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτογραφία) βρίσκονται σε άριστο σημείο, ότι καθημερινώς (μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) συζητούν περί Οικονομίας και ότι πάλι μαζί (πίνοντας και τον καφέ τους) χαράζουν από κοινού την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ολες αυτές οι κυβερνητικές διαρροές βγήκαν στην επιφάνεια μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στο «Κόκκινο», στην οποία ο υπουργός Οικονομικών προσγείωσε ανώμαλα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για όσα προπαγάνδιζαν περί καθαρής εξόδου. Θέλησαν, με διαρροές του τύπου «άριστες σχέσεις» κ.τ.λ. οι του Μαξίμου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για αντιπαράθεση Τσίπρα - Τσακαλώτου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

nnn

 

Οντως οι δυο τους διατηρούν καλές σχέσεις, έχουν κοινούς φίλους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που τους στηρίζουν. Με μία διαφορά: Ο κ. Τσακαλώτος έχει έναν υποστηρικτή περισσότερο απ' ό,τι έχει ο κ. Τσίπρας, και αυτός δεν είναι άλλος από τον διοικητή της  Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα. Και τότε αφού Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών διατηρούν... άριστες σχέσεις, πίνουν μαζί καφέ (κατά την έκφραση Συριζαίων) πώς είναι δυνατόν ο ένας να αδειάζει τον άλλον σε ό,τι αφορά την καθαρή έξοδο; Διαβάστε τι σκαρφίζονται οι Συριζαίοι για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο...

 

nnn

 

Λένε ότι η... υποτιθέμενη αντιπαράθεση οφείλεται κυρίως  στη διαφορά... ύφους. Οτι δηλαδή ο Ευκλείδης έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να τα λέει ως... Αγγλοσάξονας (που τα ελληνικά του δεν είναι ακόμα τέλεια), ότι χρησιμοποιεί περισσότερο την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και επειδή τον εμπιστεύονται περισσότερο οι δανειστές (σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη) είναι αναγκασμένος να λέει τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουν μερικοί να φανούν.  Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας είναι περισσότερος πολιτικός, δεν έχει εξειδίκευση στα οικονομικά και τα λέει πιο σταράτα χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές μια λαϊκή γλώσσα, που ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά των οπαδών του. Τώρα, ποιος είναι ο καλύτερος ανάμεσα στους δύο και ποιος έχει κάνει τις λιγότερες κωλοτούμπες είναι δικό σας συμπέρασμα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....