Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 09/10/18

 

Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα

Και επειδή γενικά αρκετοί δημοσιογράφοι συνηθίζουνε να γράφουνε ότι τους έλθει. Και ειδικά σε αυτή τη χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα γράφονται για την τελευταία τραπεζική κρίση. Ότι δήθεν με την απελευθέρωση των capital controls υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων και για αυτό συνέβη ότι συνέβη στο Χ.Α. και τις τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα. Εμείς απλώς θυμίζουμε πως υπάρχει άρση των capital controls μόνο εντός Ελλάδος. Ότι ήδη το όριο ήταν πολύ μεγάλο, στα 5.000 ευρώ. Και ότι ο μεγάλος όγκος των καταθετών (περίπου το 85%) έχουν καταθέσεις μικρότερες των 2.000 ευρώ, με το μεγάλο όγκο των καταθέσεων να είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων στους λογαριασμούς επιχειρήσεων. Και έτσι και αλλιώς από πουθενά δεν προκύπτει πως υπήρχαν μαζικές αναλήψεις, με όλα τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών να δείχνουν αύξηση των καταθέσεων.

 
 
 

Άδικο έχει;

Και πάμε τώρα σε άλλο ζήτημα, όπου κατά την άποψη μας, ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός που έχει δίκαιο, αναφορικά με την τελευταία κόντρα με την κυβέρνηση. Και παίρνουμε θέση υπέρ του κ. Στουρνάρα, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύσκεψη για την τελευταία χρηματιστηριακή κρίση και την κατάσταση των τραπεζών. Και σε αυτή τη σύσκεψη να παρευρίσκονται ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Παππάς και να μην είναι παρόν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μια τέτοια κίνηση είναι απόδειξη του πόσο μη σοβαρά χειρίζεται η κυβέρνηση τόσο σοβαρά ζητήματα.

Έτσι λοιπόν, θέση για τις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχτηκε στον απόηχο των μεγάλων απωλειών που σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πήρε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με συνομιλητές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που αναφέρθηκε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε αφορμή για μια νέα επίθεση του Μαξίμου κατά του διοικητή της ΤτΕ. Ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε εκλήθη από την κυβέρνηση να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος φέρεται να επεσήμανε σε συνομιλητές του πως δεν είχε καμία ανησυχία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι «θωρακισμένο», έχοντας περάσει από τα σκληρότερα και πιο απαιτητικά stress test.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο μόνος που του τηλεφώνησε ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στον οποίον -προ ολίγων ημερών- μεταβιβάστηκε η ευθύνη των τραπεζών. Ωστόσο, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, με τον οποίον συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο χρηματιστήριο, δεν κάλεσε τον κ. Στουρνάρα στην έκτακτη σύσκεψη  του Μαξίμου, την περασμένη Τρίτη. Άλλωστε, το ζήτημα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του, προσθέτουν οι συνεργάτες του κ. Στουρνάρα.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τις τράπεζες. Έχουν περάσει τα πλέον αυστηρά stress test. Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό μας. Τα χρηματιστήρια έχουν σκαμπανεβάσματα. Υπάρχει μια διεθνής αναταραχή λόγω της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς. Η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από αυτήν την κατάσταση» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Ενώ, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε για τη «σιωπή» του, πρόσθεσε: «Ποτέ ένας κεντρικός τραπεζίτης δεν σχολιάζει χρηματιστηριακές εξελίξεις και τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι δουλειά του. Διαβεβαιώνω ότι καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχει πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα, υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για «σιωπή» του διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να βγει και να τοποθετηθεί για το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg, που είχε ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- οι τραπεζικές μετοχές να σημειώσουν μεγάλες απώλειες.

 
 
 

Και καλά κάνουν

Με ενδιαφέρον ακούσαμε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τον κ. Σταθάκη να δηλώνει πως συγκεκριμένα funds σορτάρουν τη ΔΕΗ. Ειδικότερα, σε συγκεκριμένα κερδοσκοπικά funds απόδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ  και ταυτόχρονα κατηγορεί τη ΝΔ για πολιτική ανευθυνότητα, με την εξαπόλυση καταστροφολογικών επιθέσεων σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης.

Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Σταθάκη πως καλά κάνουν τα συγκεκριμένα funds. Και κάνουν καλά γιατί πολύ απλά εμείς ως χώρα και ως κράτος έχουμε την ευθύνη για το "μπάχαλο" της ΔΕΗ. Δε φταίνε τα funds που ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε οικονομικά οριακή κατάσταση, βουλευτές του Σύριζα ζητάνε νέους διορισμούς. Ούτε φταίνε τα funds που εδώ και δεκαετίες, οι κυβερνήσεις χαϊδεύουν τα αυτιά των συνδικαλιστών, που «πίνουν το αίμα» της εταιρείας και μάλιστα ζητώντας από πάνω και τα ρέστα.

 
 
 

ΔΕΗ (2)

Και για να είμαστε ειλικρινείς και βάζοντας τα όλα κάτω. Και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της εταιρείας …… Και τον τρόπο που λειτουργεί ….. Και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπάρχουν για να χάσει η εταιρεία όσο το δυνατόν περισσότερα μερίδια αγοράς. Νιώθουμε πως πολύ δύσκολα η ΔΕΗ θα αποφύγει τα χειρότερα και ότι προς τα μέσα του 2019 όταν έχουμε και τη λήξη κάποιων ομολόγων – δανείων, η εταιρεία θα βρεθεί μπροστά σε ένα οικονομικά αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που όλα δείχνουν πως θα κληθεί για ακόμη μια φορά να φορτωθεί ο ελληνικός λαός.

 
 
 

Ασκήσεις εκλογικής… ετοιμότητας

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Γνωστή είναι η λαϊκή παροιμιώδης έκφραση «κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε», που θέλει να πει ότι προτού κάνεις οτιδήποτε, να παίρνεις τις προφυλάξεις σου και να μετράς τις ικανότητές σου, διαφορετικά θα πάθεις μεγάλη ζημιά. Αυτή λοιπόν τη φράση σκέφτηκαν και στο υπουργείο Εσωτερικών και έκαναν τις προάλλες με εντολή του υπουργού Αλέξη Χαρίτση (φωτογραφία), ασκήσεις εκλογικής ετοιμότητας. Κινητοποίηση του μηχανισμού επισήμως ειπώθηκε ότι έγινε.

nnn

Λίγο το δημοψήφισμα των Σκοπίων, λίγο τα καμώματα και οι απειλές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προφανώς θα ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών να ετοιμάζεται για ξαφνικές εκλογές, αν και ο κ. Χαρίτσης επιμένει να λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές και τίποτα από τα παραπάνω σενάρια δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

nnn

Οπως ήταν φυσικό, η πληροφορία για εκλογικές ασκήσεις διέρρευσε και στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα και σήμανε συναγερμός. Μαθαίνω ότι ορισμένα κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή δεν είχαν πρόσβαση στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποτάθηκαν στην εταιρεία Singular Logic που αποτελεί τον σταθερό συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή εκλογών και για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πλην όμως δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις. ‘Η δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν. Γιατί μόλις έμαθαν ότι έγινε άσκηση εκλογικής ετοιμότητας, άρχισαν να υπολογίζουν εκλογές μέσα στον Νοέμβριο. Ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά του δήλωνε πως δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθ’ ότι «έχει σοβαρή δουλειά στο υπουργείο, στο οποίο γίνεται και η προετοιμασία για τις εκλογές». Βεβαιώνει ωστόσο ότι ήταν υποχρεωμένος να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του υπουργείου ώστε εάν χρειαστεί να είναι έτοιμος, αφού είναι νέος υπουργός Εσωτερικών.

nnn

Διαβεβαιώνει δε ότι δεν είχε καμία εντολή, ούτε από το Μαξίμου ούτε από το κόμμα, για την εκλογική κινητοποίηση του υπουργείου και ότι ήταν απλώς ένα είδος άσκησης για να διαπιστωθεί τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει ώστε να βελτιωθεί. Με την ευκαιρία, τον ρώτησα πόσο δυσκολότερη θα είναι η διεξαγωγή των εκλογών για το υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση που προκηρυχθούν τριπλές ή τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Χωρίς βεβαίως να παίρνει θέση για το εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο, μου είπε ότι οικονομικώς συμφέρουν οι πολλαπλές εκλογές την ίδια ημέρα, αλλά είναι πιο δύσκολη η οργάνωσή τους και αποκάλυψε και τούτο:

nnn

Στις επερχόμενες εκλογές (όποτε και αν αυτές διεξαχθούν) ο τρόπος μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα αλλάζει οριστικά. Με δυο λόγια, δεν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα προς το υπουργείο Εσωτερικών τηλεφωνικά, αλλά… ηλεκτρονικά (με emails). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται λάθη και κυρίως θα έχουμε πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....