Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 09/11/17


 

Ψυχραιμία

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον ως υπερβολικά τα σενάρια που και πάλι ανακυκλώνονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις τράπεζες. Είναι λοιπόν εντυπωσιακό ότι με φόντο την τελευταία πτώση των τραπεζικών μετοχών, ακούσαμε πάρα πολύ κόσμο να αναφέρεται στο σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων. Μάλιστα ο φίλος έφθασε στο σημείο να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει ότι διευθυντής καταστήματος του είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018 υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει κούρεμα καταθέσεων.

 

Θεωρητικά και μετά τα όσα έχουμε ζήσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, δε μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Ωστόσο προσωπικά θεωρούμε ότι όλες αυτές οι συζητήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. H άποψη μας είναι πως όλες οι συζητήσεις γύρω από τις τράπεζες έχουν να κάνουν με το σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία με τη γνωστή μέθοδο των ΑΜΚ και σε καμία περίπτωση με bail-in δηλαδή ανακεφαλαιοποίηση εκ των έσο και κούρεμα των καταθέσεων. Νομίζουμε ότι όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν μείνει περισσότερο σαν κατάλοιπα των όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια …. παρά έχουν βάση στην πραγματικότητα.

 
 
 

 

Μετά περιμένουμε επενδυτές

 

Σχεδόν καθημερινά, διαβάζουμε ή ακούμε για το ζήτημα των περιβόητων επενδυτών που περιμένουμε να έλθουν και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην χώρα. Οι συζητήσεις για τις επενδύσεις είναι καθημερινές και όχι μόνο επί Σύριζα (όπου η κατάσταση έχει παραγίνει), αλλά εδώ και χρόνια. Ξένος λοιπόν μικρού μεγέθους επενδυτής προσπάθησε να πάρει στο κέντρο της Αθήνας ένα σχετικά μεγάλο ακίνητο αξίας 1,5εκ ευρώ. Ο επενδυτής λοιπόν χρειάστηκε άπειρα χαρτιά, μήνες για να κλείσει η συμφωνία και αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μια κατηγορία εξόδων. Έτυχε και γνωρίσαμε αυτόν τον επενδυτή και τον ρωτήσαμε την άποψη του για την εμπειρία του από τη χώρα μας. Η απάντηση του λοιπόν τα λέει όλα. «Έχω κάνει δουλειά σε περισσότερες από 10 χώρες, πολλές εκ των οποίων δεν είναι οι παραδοσιακές δυτικές και ποτέ στη ζωή που δεν συνάντησα τέτοιες καταστάσεις. Έκανα μια αγορά ακινήτου και ουσιαστικά η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από 8 μήνες …….».

 
 
 

 

Χαρακτηριστικό του κλίματος

 

Και σε σχέση και με το πρώτο σχόλιο, ας κρατήσουμε και ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στατιστικό. Μια στις δύο λοιπόν επιχειρήσεις δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες. και δεν θα επέστρεφε πίσω στην Ελλάδα τα κεφάλαια που διατηρεί στο εξωτερικό. Το 36% των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το 59% θεωρεί ότι τα capital controls δεν θα αρθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Και οι τόσοι χαμηλοί δείκτες εμπιστοσύνης είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης στη χώρα.

 
 
 

Γιατί έχασε το (μόνιμο) χαμόγελό του ο Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά»,  ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχώς χαμογελαστός. Την ώρα που μπήκε, την ώρα που χαιρετούσε τους βουλευτές του κόμματός του, την ώρα που έκατσε στο έδρανο και μέχρι να ανέβει στο βήμα για να ξεκινήσει την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπορούσε να χαμογελάει.

 

Μόνο μία στιγμή εξαφανίστηκε το χαμόγελό από το πρόσωπό του και αυτή ήταν την ώρα που τον πλησίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας.

 

Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να τον κοιτάει με βλέμμα απορίας.

 

 
 
 

 

Ο Λιαργκόβας και η Google

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. «Μα καλά, τροφοδοτείτε τον άνθρωπο με λάθος στοιχεία;» ρώτησα περιπαικτικά αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε με τα λανθασμένα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος. Ο «άνθρωπος» του ερωτήματός μου δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Λιαργκόβα (φωτογραφία), τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο οποίος συμπεριέλαβε στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία παρωχημένα στοιχεία για τους τόκους που θα πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα έως το 2026, τόσο μάλιστα παρωχημένα, που εκτέθηκαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

nnn

«Εμείς δεν τον έχουμε δει ποτέ τον κ. Λιαργκόβα, ούτε στο Γενικό Λογιστήριο ούτε στον ΟΔΔΗΧ. Αν θέλει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να συντάσσει εκθέσεις με στοιχεία που παίρνει από αναζητήσεις μέσω Google, δικό του θέμα. Αλλά αναρωτιέμαι. Εάν αυτό το έκαναν οι φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εκείνος θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό; Διότι είναι άλλο να κάνεις έρευνα και άλλο να αντιγράφεις ιστοσελίδες» μου απάντησε κάπως αυστηρά ο συνομιλητής μου, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτόν πως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν ζητεί για τις εκθέσεις του απευθείας τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών.

nnn

Βέβαια, ο κ. Λιαργκόβας άφησε σε συνέντευξή του να εννοηθεί αυτό. «Εμείς λάθος δεν κάναμε. Χρησιμοποιήσαμε επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Και ήταν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε προς αξιοποίηση με ορίζοντα το 2026» ανέφερε με λίγο θράσος, ξεχνώντας να προσθέσει πως τα «τελευταία διαθέσιμα στοιχεία» αναφέρονται στην εποχή που η χώρα είχε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα…

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....