Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 10/01/17

 

Περνάει ο χρόνος και αργούμε

Όπως έχουμε γράψει είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και πιστεύουμε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα κλείσει επιτέλους η συμφωνία. Εντούτοις οφείλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση, μετά και τα όσα μαθαίνουμε τις τελευταίες ώρες, ότι τα πράγματα καθυστερούν και μάλιστα σημαντικά. Και μπορεί όπως έχουμε γράψει από το Σεπτέμβριο μια καθυστέρηση μέχρι το Φεβρουάριο να είναι φυσιολογική. Εντούτοις καθυστερήσεις πέραν του Φεβρουαρίου είναι εκτός προγράμματος με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

 
 
 

Ενδιαφέρουσα είδηση

Και σε μια ενδιαφέρουσα είδηση τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προκαταρκτικά πορίσματα των επιτροπών που ξεκίνησαν να συνεδριάζουν στα υπουργεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες εποπτεύονται από ειδική επιτροπή που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων περικοπών δαπανών τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όσο και στους εποπτευόμενους φορείς τους.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι επιτροπές που συστάθηκαν στα υπουργεία διερευνούν σενάρια και τρόπους με τους οποίου οι δαπάνες – ανελαστικές και μη- μπορούν να μειωθούν το 2018 κατά 3%, κατά 5% και κατά 10%, με την κλιμάκωση αυτή να επιλέγεται ώστε να δείξει το βάθος των επιλογών και των παρεμβάσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι της ειδικής επιτροπής συντονισμού ηγείται η Ιουλία Αρμάγου, εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, η οποία φέρεται να παρέδωσε ήδη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το πρώτο μέρος της επισκόπησης δαπανών των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομίας, Οικονομικών-οι δαπάνες των εν λόγω υπουργείων αντιπροσωπεύουν το 15% των εποπτευόμενων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Τώρα γιατί είμαστε στον 6-7 χρόνο μνημονίων και ακόμη αυτές οι περικοπές των δαπανών δεν έχουν γίνει. Την απάντηση νομίζουμε ότι την ξέρουμε όλοι. Καλά να είναι το πελατειακό κράτος.  Την ίδια ώρα, όλοι οι φόροι φουσκώνουν διαλύοντας την πραγματική οικονομία (ιδιωτικό τομέα), κάτι το οποίο τελικά φθάνει και στο δημόσιο με μειώσεις μισθών και συντάξεων.

 
 
 

Ελάχιστες πιθανότητες …

Και επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε και τα όσα διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, σχετικά με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μείνει το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος και μάλιστα προσβλέπει στον Τραμπ για έξωση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα, προσωπικά πιστεύουμε ότι τέτοιες προσδοκίες είναι υπερβολικές και μάλιστα δεν αποκλείουμε τελικά ο Τράμπ να μείνει αμέτοχος στο ζήτημα, αν και ο ίδιος κατά καιρούς έχει πει ότι το ζήτημα της Ελλάδας είναι αυστηρά ευρωπαϊκό θέμα.

 
 
 

Ότι μας συμφέρει

Φυσικά σε αυτή τη χώρα είμαστε ότι μας συμφέρει. Κάθε «συντεχνιακή ομάδα» προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα της και ουσιαστικά ζητάει από τους άλλους να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης. Απλώς τα δικά μας κεκτημένα να μην πειραχθούν. Kάτι τέτοιο θα λέγαμε για την είδηση ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  η Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί κατά πρώτον με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες των μελών της Ένωσης, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων.  Κατά δεύτερο ζητεί να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ.

 
 
 

Ένωση Κεντρώων

Να γίνει γνωστή η ημερομηνία των εκλογών ζήτησε και πάλι χθες η Ένωση Κεντρώων, προβλέποντας για ακόμη μια φορά τους τελευταίους 13 μήνες ότι οι εκλογές είναι θέμα χρόνου. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Φυσικά και δεν αποκλείουμε κάποια στιγμή να γίνουν εκλογές. Αλλά αυτές οι σχεδόν καθημερινές προβλέψεις της Ένωσης Κεντρώων, από πέρσι τον Ιανουάριο, για εκλογές από εβδομάδα σε εβδομάδα, έχουν αρχίσει να γίνονται μια τεράστια γραφικότητα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....