Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 10/03/17

 

Όλα τα μεγάλα ζητήματα και κυρίως το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά

Αν και είναι κουραστικό (και εμείς βαριόμαστε να αναφερόμαστε συνεχώς σε αυτό) εντούτοις ξεκινώντας με τι άλλο από τη διαπραγμάτευση, θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά. Ότι η διαπραγμάτευση πριν το Μάιο – Ιούνιο δεν κλείνει, χωρίς να αποκλείεται και τότε να μην υπάρξει κάποια συνολική λύση και η αξιολόγηση να σπάσει στα δύο, με πολλά ζητήματα να πηγαίνουν για μετά τις γερμανικές εκλογές.  

Τώρα αυτά που λέει ο κ. Σταθάκης ότι το μόνο ζήτημα που έχει μείνει είναι τα εργασιακά, δεν τα καταλαβαίνουμε, αφού προσωπικά βλέπουμε ότι όλα τα μεγάλα ζητήματα και κυρίως το ασφαλιστικό είναι ανοιχτά και πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο.

Και όσον αφορά τους δανειστές, μπορεί να προσπάθησαν χθες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους (όπως τις τελευταίες εβδομάδες) και με κοινή ανακοίνωση να μιλούν για σημαντική πρόοδο, ωστόσο όπως όλοι παραδέχονται οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών είναι τόσο μεγάλες, όσο σχεδόν ήταν πριν από μήνες. Και κυρίως αυτό γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει σε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποχώρηση. 

 
 
 

Η κατάσταση είναι δραματική (για τις συντάξεις)

Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία θα αναφερθούμε ακόμη μια φορά στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό της χώρας. Και θα το πούμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται. Ότι με δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα, τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις κινδυνεύουν με μειώσεις ακόμη και 40 με 50%. Και μην αποκλείουμε, όπως είχε γραφθεί και στον Κυνηγό, αυτή η τόσο άσχημη κατάσταση του ασφαλιστικού να οδηγήσει τη χώρα μέχρι και εκτός ευρώ, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό!!!

Τα στοιχεία ….

Σε αριθμό ρεκόρ (587.924 άτομα) έφθασαν οι μερικώς απασχολούμενοι και στα χαμηλότερα όλων των εποχών (393,79 ευρώ μεικτά) οι μισθοί τους τοn Μάιο του ‘16, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) που καταγράφουν «εκρηκτική» αύξηση στις συμβάσεις μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένων μισθών. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία της μισθωτής εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων έως και τοn Μάιο του 2016:

Σε διάστημα ενός χρόνου (Μάιος ‘15 -  Μάιος ‘16) οι απασχολούμενοι με 4ωρα αυξήθηκαν κατά 56.799 άτομα και σε ποσοστό κατά 10,69% (στα 587.924 άτομα, από 531.125) σε αντιδιαστολή με τους πλήρως απασχολούμενους που αυξήθηκαν μόλις κατά 2,89% (+40.319 άτομα). Η μέση αμοιβή των μερικώς απασχολουμένων «έπεσε» κατά 2,8%, στα 393,79 ευρώ μεικτά από 405,16 ευρώ μεικτά περίπου όσο μειώθηκε και ο μέσος μισθός για τους πλήρως απασχολούμενους (-3,11%, στα 1.176,13 ευρώ από 1.213,93 ευρώ).

Η βόμβα για τα ταμεία, και πλέον για τον ΕΦΚΑ (που θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις)  είναι ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν δέκα εργαζόμενοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Καθημερινή».

Σε σύγκριση με το 2009 (πριν από τα Μνημόνια και τον εγκλωβισμό της οικονομίας σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης) ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων παρουσιάζει, τον ίδιο μήνα, αύξηση κατά 269.152 άτομα (+84,43%) ενώ οι πλήρως απασχολούμενοι έχουν μειωθεί κατά 145.117 άτομα (-9,19%), από 1.579.033 που ήταν το Μάιο του ‘09 σε 1.433.916 το Μάιο του ‘16. Οι μισθοί των μερικώς απασχολουμένων, στο ίδιο διάστημα, έχουν μειωθεί κατά 25,76% (από τα 530,45 ευρώ το Μάιο του ‘09 στα 393,79 ευρώ το Μάιο του ‘06) και των πλήρως απασχολουμένων κατά 14,85% (από τα 1.381,20 ευρώ στα 1.176,13 ευρώ).

Η «στροφή» στη φθηνότερη εργασία, όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύεται, ξεκίνησε το 2013 και έγινε εντονότερη στα επόμενα χρόνια, ταυτόχρονα με τις μειώσεις των αποδοχών. Αντίθετα, οι πλήρως απασχολούμενοι από 1.579.033 που ήταν το Μάιο του 2009, μειώθηκαν σε 1.495.985 το 2010, σε 1.396.767 το 2011, σε 1.220.087 το 2012 και σε 1.210.180 το 2013 για να αρχίσουν να αυξάνονται σε 1.344.062 το ‘14, 1.393.597 το ‘15 και σε 1.433.916 το Μάιο του ‘16 παραμένοντας, όμως, σε ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα. Στο σύνολο των ασφαλισμένων η μέση απασχόληση έχει πέσει στις 21,07 ημέρες (στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,20 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,63).

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,02 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.176,13 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,72 ευρώ και 393,79 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,09 ευρώ και ο μέσος μισθός 560,06 ευρώ.

 
 
 

Κατρούγκαλος

Εμείς θα ξανά-θέσουμε το ίδιο ερώτημα. Που βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος που εδώ και μήνες μας διαβεβαίωνε για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και γενικά μιλούσε για τις αλλαγές που έκανε στο σύστημα, σώζοντας το όπως έλεγε. Και η συνέχεια είναι γνωστή. Μόλις μερικούς μήνες βλέπουμε μια – μια τις αποφάσεις Κατρούγκαλου να ξηλώνονται, με το ασφαλιστικό να είναι για ακόμη μια φορά το μεγάλο ζήτημα της χώρας.

 
 
 

Θα την πούμε την κακία μας …

Και σε αυτό το σημείο θέλουμε να πούμε και μια μεγάλη κακία. Ότι όποτε βλέπουμε τους 4 επικεφαλής των θεσμών, αλλά και κάποια από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που διαπραγματεύονται με τους δανειστές (όχι όλοι), λέμε το ίδιο πράγμα. Ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα στον ιδιωτικό τομέα δε θα τους εμπιστευόμασταν ούτε για ταμίες μιας ιδιωτικής επιχείρησης.  Σίγουρα είναι όλοι άνθρωποι αρκετά μορφωμένοι και με πλούσια από σπουδές βιογραφικά. Αλλά τις περισσότερες φορές νιώθουμε ότι είναι στον κόσμο τους. Και άντε τώρα με όλους αυτούς, που πλαισιώνονται και από έναν λαό κατώτερο των προσδοκιών, να βγει αυτή τη χώρα ποτέ από την κρίση.

 
 
 

Πάτησαν το κουμπί στον Κιμ

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….. ίσως οι περισσότεροι να μην το πρόσεξαν, αλλά ο Ευ. Τσακαλώτος προσέρχεται τις τελευταίες δέκα ημέρες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο «Hilton» μόνος του. Ποιος λείπει; Ποιος έκανε αισθητή την απουσία του; Προφανώς θα αναρωτηθείτε. Εψαξα, έμαθα και σας μεταφέρω. Δεν μετέχει στις διαπραγματεύσεις (για πρώτη φορά από το 2105) ο περιβόητος μυστικοσύμβουλος του Ευκλείδη Κορεάτης Γκλεν Κιμ. Γιατί όμως άραγε;

nnn

Ετσι, ρώτησα αρμοδίως (δηλαδή τους συνεργάτες του υπουργού) πού βρίσκεται ο πολυπράγμων κ. Κιμ. Αυτοί ήταν ομολογουμένως πολύ φειδωλοί στην απάντησή τους, ή, εάν θέλετε, δήλωναν άγνοια. Είμαι όμως σε θέση να σας πληροφορήσω ότι τόσο ο Ευκλείδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης «κουράστηκαν» (έτσι ακριβώς μου ειπώθηκε) να έχουν τον Κορεάτη μέσα στα πόδια τους. Αφενός κατάλαβαν (άργησαν κάπως, αλλά το κατάλαβαν) ότι δεν προσέφερε τίποτα παραγωγικό σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης και αφετέρου επειδή ελάμβανε μεγάλη αμοιβή. Αφήστε που πολλά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν τον είχαν  και σε υπόληψη, επειδή, όπως έλεγαν, είχε την τάση να χώνει τη μύτη του σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης και όχι μόνον. Ελεγαν συγκεκριμένα ότι τα συζητούσε εν συνεχεία και με διάφορους κύκλους που δεν εμπλέκονταν σε αυτήν.

nnn

Να σας αποκαλύψω ακόμη ότι συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου ήθελαν από καιρό να απομακρύνουν τον κ. Κιμ και βρήκαν τώρα την ευκαιρία να του προτείνουν ένα πολύ χαμηλό τίμημα για τη συνέχιση της συνεργασίας με την κυβέρνηση. Ειπώθηκε και γράφτηκε, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί, ότι η αρχική ετήσια αμοιβή του Κορεάτη ήταν 1,3 εκατ. ευρώ. Η νέα προσφορά που του έγινε, ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία, είναι μαθαίνω 80.000 ευρώ ετησίως. Και εκεί που όλοι περίμεναν ότι ο κ. Κιμ θα απέρριπτε την προσφορά, δεν το έκανε, προς μεγάλη έκπληξη των πάντων. Αυτό τώρα τι μπορεί να σημαίνει; Μαθαίνω λοιπόν ότι η επιμονή του Κορεάτη έχει έναν και μόνον στόχο: να παραμείνει ενεργός παίκτης στην ελληνική διαπραγμάτευση και να εξακολουθήσει να έχει προνομιακή πληροφόρηση για όλες τις πτυχές της. Δεν βρίσκω άλλον λόγο να δεχθεί αμοιβή 17 φορές μικρότερη από ό,τι αρχικά του είχε δοθεί. Και κάτι άλλο. Μήπως, η αρχική αμοιβή των 1,3 εκατ. ευρώ ήταν υπερβολική;

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....