Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 10/07/18

 

Εμείς έχουμε την ίδια άποψη από την πρώτη στιγμή…

Σε αυτό το σημείο και αν και έχουνε περάσει κάποιες ημέρες, θα αναφερθούμε στην πρόσφατη έκθεση του ΟΔΔΗΧ για το ελληνικό χρέος, επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο γράψαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι χωρίς να μπορούνε να θεωρηθούν τέλειες και ότι λύνουν οριστικά το ελληνικό πρόβλημα, οι αποφάσεις που είχε λάβει το τελευταίο Eurogroup ήταν καλύτερες του αναμενομένου. Και ήταν αποφάσεις οι οποίες τουλάχιστον μέχρι περίπου το 2032 βάζουνε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους σε άλλη διάσταση.

 

Και πάμε σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε τα όσα προσφάτως έγραφε ο ΟΔΔΗΧ σε ανάλυση του. Με βάση την ανάλυση που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις αποφάσεις του Eurogroup της 22ας Ιουνίου, στο μόλις 10,6% του ΑΕΠ θα διαμορφωθούν την περίοδο 2018-2032 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος κατά μέσο όρο.

 

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η δυναμική του χρέους είναι σαφώς βιώσιμη και σε πτωτική τροχιά μετά τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πως με αυτά το χρέος θεωρείται βιώσιμο ακόμη και μακροπρόθεσμα.

 

Και όπως σημειώνεται από τον ΟΔΔΗΧ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2032 έναντι 134% του ΑΕΠ που ήταν πριν τις αποφάσεις της Ευρωομάδας.

 

Κατά τον ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα έχει ξεκάθαρες προοπτικές και δεν αντιμετωπίζει κινδύνους αναχρηματοδότησης του χρέους της. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του οργανισμού, η Ελλάδα θα είναι εφοδιασμένη με μετρητά 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος που καλύπτουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δύο ετών και τις λήξεις χρέους τεσσάρων ετών με την παραδοχή ότι τα έντοκα γραμμάτια θα μετακυλιστούν. Ομοίως, η Ελλάδα θα λάβει στο διάστημα 2018-2022 τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομολόγα (SMP / ANFA) ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ η κατάργηση του επιτοκίου πέναλτι (step-up interest rate margin) από τα δάνεια του EFSF θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ακόμη 0,2 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως μάλιστα σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, ο κίνδυνος επιτοκίου περιορίζεται αισθητά, με τους μεταβλητούς συντελεστές να αντιπροσωπεύουν μόνο το 49% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Και αυτό συμβαίνει αφενός χάρη στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφετέρου λόγω της επικέντρωση της Ελλάδας σε εκδόσεις σταθερού επιτοκίου τους τελευταίους 12 μήνες. Όπως σχολιάζεται, γενικά η Ελλάδα προστατεύεται από τον επιτοκιακό κίνδυνο μέσω συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες, το σημαντικό όγκο μετρητών, τη χαμηλή ευαισθησία του κόστους χρηματοδότησης του ESM, αλλά και από τις μελλοντικές επαναγορές χρέους.

 
 
 

Περί Μοσκοβισί

Επειδή συνεχίζεται η συζήτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και την  “αβάντα” που φαίνεται να έκανε ο Π. Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση, εμείς θα θυμίσουμε κάτι άλλο. Ότι ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος προσφάτως έγινε σημαία από την κυβέρνηση, τα τελευταία 3 και πλέον χρόνια του Σύριζα έχει κάνει και μερικές άλλες ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις οποίες δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν τις έχει βάλει στο παιχνίδι και η ΝΔ στα πλαίσια της τελευταίες πολιτικής σύγκρουσης που υπάρχει.

 

Ο Π. Μοσκοβισί λοιπόν των πρόσφατων θετικών αναφορών, έχει κάνει και άλλες δηλώσεις. Έχει για παράδειγμα δηλώσει ότι η ζημία που έγινε στη χώρα από τον Γ. Βαρουφάκη (δηλαδή από τον Σύριζα) το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν τεράστιο πισωγύρισμα για τη χώρα. Έχει δηλώσει πως οι αποφάσεις για το ΦΠΑ στα νησιά ήταν αποκλειστικά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Μοσκοβισί να λέει ευθέως πως η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος μείγμα πολιτικής. Και αρκεί κάποιος να κάνει μια μικρή έρευνα στις μηχανές αναζήτησης και θα βρει τις αντίστοιχες δηλώσεις. Μπορεί λοιπόν ο κ. Μοσκοβισί τώρα να είπε αυτά που είπε, αλλά αν κανείς τα δει ψύχραιμα θα διαπιστώσει πως μόνο θετικές δεν είναι οι δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχοι για την ελληνική κυβέρνηση, αυτά τα τελευταία χρόνια.

 

Και καλό θα είναι στην κυβέρνηση να σταματήσουν να επικαλούνται τις δηλώσεις Μοσκοβισί. Και επίσης καλό θα είναι στη ΝΔ να ακολουθούν μια πιο έξυπνη αντιπολιτευτική στρατηγική ….. θυμίζοντας για παράδειγμα αυτές τις δηλώσεις.

 
 
 

 

Δύο είναι τα προβλήματα

 

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης και πολιτικών σχολίων έχουν προκαλέσει τα νέα παρατράγουδα του κ. Καμμένου, με τις αναφορές και τα υπονοούμενα του ότι δήθεν “κάτι θα συμβεί” (για παράδειγμα βέτο) και ότι τελευταία στιγμή τα Σκόπια δε θα μπουν στο ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα που φυσικά ο κ. Καμμένος λέει τις γνωστές του χαζομάρες, ΝΑΤΟ και ο Ζάεφ πανηγυρίζουν για την επικείμενη είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εκθέτοντας για ακόμη μια φορά τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ και μέλος της κυβέρνησης κ. Καμμένο.  

 

Και φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το θέατρο του παραλόγου. Εμείς θα επαναλάβουμε πως το πρόβλημα με τον κ. Καμμένο δεν είναι αυτά που λέει. Ο κ. Καμμένος είναι γνωστός εδώ και χρόνια, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως πολιτικός. Με τον κ. Καμμένο τα προβλήματα είναι άλλα. Αφενός ότι υπάρχει κόσμος που τον ψήφισε 2 φορές βάζοντας το κόμμα του στην Βουλή. Και σε σχέση με αυτό ότι ο κ. Καμμένος είναι ένα βασικό μέλος μιας ελληνικής κυβέρνησης.

 
 
 

«Ιστορίες για αγρίους»

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, η επιστήμη είναι σαφής και όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο δυσκολότερα θα λυθεί το πρόβλημα». Στα λόγια του Αλ Γκορ, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και δραστήριο παράγοντα σε περιβαλλοντικά θέματα, αναφέρθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου σε άρθρο της, με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή: Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα" στην "Αυγή της Κυριακής", ενόψει της Ημερίδας για την Κλιματική Αλλαγή, που διοργανώνει αύριο, 9 Ιουλίου, η Περιφέρεια Αττικής στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Επιχειρούμε έτσι να οριοθετήσουμε αφενός το πλαίσιο ενός απαραίτητου διαλόγου και αφετέρου να σκιαγραφήσουμε τις προϋποθέσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, που έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μια θεωρητική υπόθεση και έχει γίνει -δυστυχώς- χειροπιαστή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, όλο και συχνότερα», παρατηρεί χαρακτηριστικά η κ. Δούρου.

 

Προσωπικά θα συστήναμε στην Κα Δούρου να αφήσει τις «αμπελοφιλοσοφίες» και τις «ιστορίες για αγρίους» και να ασχοληθεί λίγο με τα καθήκοντα της και ανάμεσα σε άλλα και με τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Γιατί δε φτάνει που πριν από περίπου 9-10 μήνες είχαμε πάνω από 20 νεκρούς. Δε φτάνει που η κα Δούρου μήνυσε ουσιαστικά τον εαυτό της (καταθέτοντας μήνυσα κατά παντός υπευθύνου – στη γνωστή τρέλα του Σύριζα – πάντα φταίει κάποιος άλλος). Πέρασε περίπου 1 χρόνος και ουσιαστικά οι υπηρεσίες τον οποίων προΐστανται δεν έκαναν τίποτα και οι άνθρωποι στην Μάνδρα κόντεψαν και πάλι να πνιγούν. Ας αφήσει λοιπόν η κα Δούρου τις αναλύσεις για την κλιματική αλλαγή (φαίνεται πως αυτήν θεωρεί υπεύθυνη για τις πλημύρες) και ας ασχοληθεί με τα καθήκοντα της για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.  

 
 
 

Στο κατώφλι της γελοιότητας

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  Τελευταίως η Ντόρα Μπακογιάννη ομιλεί για τον Πάνο Καμμένο με λόγια... δανεισμένα από τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Στην πολιτική», έλεγε συχνά ο πρώην πρωθυπουργός, «έχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν κάνει λάθη. Εχουν επιβιώσει άνθρωποι που έχουν πει ψέματα. Εχουν επιβιώσει κακοί πολιτικοί, λαϊκιστές. Ενα είδος δεν έχει ποτέ επιβιώσει. Αυτό που έχει διαβεί το κατώφλι της γελοιότητας».

«Και εμείς κομμουνιστές είμαστε...»

Για μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζεται το ΠΑΜΕ την ερχόμενη εβδομάδα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά. Μόνο που υπάρχουν πολλές απορίες για τον λόγο της κινητοποίησης...

nnn

Το σωματείο των εργαζομένων διεκδικεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για τον σκοπό αυτόν είχε οριστεί συνάντηση με τη διοίκηση της DPort (υπεργολάβου εταιρείας της COSCO) για τις 11 Ιουλίου. Αιφνιδιαστικά όμως προκηρύχθηκε απεργία για τις 12, οπότε η συνάντηση τινάχθηκε στον αέρα. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον Σταθμό είναι 1.600 ευρώ, τη στιγμή που στην υπόλοιπη αγορά είναι κάτω από 600.

nnn

Προσφάτως κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας επισκέφθηκε το λιμάνι και αναρωτήθηκε προς τι όλη η αναταραχή. Ελαβε την απάντηση ότι πρόκειται για τους... κομμουνιστές του ΠΑΜΕ. Και διερωτήθηκε: «Καλά, κι εμείς κομμουνιστές είμαστε, αλλά τα λιμάνια δεν νεκρώνουν»... 

***

Η παρουσία στην αμερικανική πρεσβεία δημάρχων νήσων του Βορείου Αιγαίου, όπως της Χίου και της Σάμου, που δέχονται πρόσφυγες, είχε τη σημασία της. Τους προσκάλεσε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στη δεξίωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ηθελε να τους ευχαριστήσει, όπως και το έκανε. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως καθώς η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει, οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την πορεία της με κάθε μέσο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε επενδύσεις.

***

Δεν πέρασαν και πολλές ημέρες από τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από το Μουντιάλ και από τη θλίψη που έδειχνε στις φωτογραφίες ο Κριστιάνο Ρονάλντο καταφθάνει με ιδιωτικό αεροσκάφος στην Καλαμάτα και από εκεί με ελικόπτερο στο πολυτελές Costa Navarino. Και όλα αυτά μετά τη φημολογούμενη μεταγραφή τού αιώνα στο Πιεμόντε για λογαριασμό της Γιουβέντους. Μαζί του βρίσκεται η εντυπωσιακή σύντροφός του Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....