Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 10/10/18

 

Απαράδεκτο ….

Βλέποντας χθες για μερικά λεπτά κάποιους απαράδεκτους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Και κυρίως ακούγοντας αυτά που λένε οι ίδιοι οι υπουργοί. Θα σχολιάσουμε πως η κυβέρνηση διαπράττει ένα ακόμη μεγάλο λάθος. Συντηρεί με το χειρότερο τρόπο αυτήν την σύγκρουση με τον Γ. Στουρνάρα, κατηγορώντας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πως φταίει για την τελευταία πτώση των τραπεζικών μετοχών.

Και το χειρότερο είναι πως αυτή η κυβέρνηση, μετά από σχεδόν 4 χρόνια που είναι στην εξουσία, αδυνατεί να καταλάβει πόσο άσχημα χτυπάει αυτή η κόντρα στους επενδυτικούς κόλπους του εξωτερικού. Και κυρίως πόσο κακό κάνει στην ελληνική οικονομία, να συντηρείται αυτή η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη. Αυτή λοιπόν η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, για να αποφύγουμε μια ακόμη μεγαλύτερη ζημία στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο.

 
 
 

ΔΝΤ

Τώρα όσον αφορά την τελευταία έκθεση του ταμείου. Εμείς δε θα σταθούμε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Και κυρίως στις προειδοποιήσεις του ταμείου για την υπογεννητικότητα, ένα ζήτημα στο οποίο αναφερόμαστε ως GFF εδώ και πάρα πολύ καιρό (ουσιαστικά από την αρχή της κρίσης). Θα σταθούμε στα όσα αναφέρονται για τη μείωση του εισοδήματος στη χώρα μας. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε έκθεση του ταμείου, καταγράφεται μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων κατά 26% τα χρόνια της κρίσης. Από τα 30.055 δολάρια στα 22.241 δολάρια. Όπως όμως σημειώνουν οι αναλυτές του ταμείου, αυτή η μείωση δεν είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέστησαν πολύ μεγάλες μειώσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως αυτά τα υφεσιακά επεισόδια δεν είναι σπάνια, πως έχουν την τάση να είναι παρατεταμένα και να προέρχονται από ποικίλες πηγές και κυρίως πως σε πολλές περιπτώσεις η ανάκαμψη που ακολουθεί είναι ανεπαρκής για να αποκατασταθεί το αρχικό επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Όπως σημείωσε και το CNN, το ΔΝΤ εξέτασε 133 επεισόδια μεγάλης πτώσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που συνέβησαν κατά την περίοδο 1960-2017 και επηρέασαν 92 χώρες (πολλές από αυτές επανειλημμένα).

Η μερίδα του λέοντος των εν λόγω υφεσιακών επεισοδίων πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του '80, μετά την παγκόσμια οικονομική ύφεση και την κρίση χρέους του 1982. Ο αριθμός των επεισοδίων μειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά αυξήθηκε και πάλι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 λόγω της μείωσης του ΑΕΠ που αφορούσε στην οικονομική μετάβαση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σε νέο οικονομικό μοντέλο. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων υφεσιακών επεισοδίων μειώθηκε απότομα στη συνέχεια, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τα επακόλουθά της.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΔΝΤ καταγράφουν τέσσερις κύριες αιτίες, συχνά αλληλένδετες, που οδηγούν σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ κάτω από 20%. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι συγκρούσεις (πόλεμος, εμφύλιος πόλεμος, ένοπλη εξέγερση), οικονομικά σοκ και εμπορευματικές κρίσεις(συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών κρίσεων, κρίσεις στο ισοζύγιο συναλλαγών κλπ.), αλλά και η μετάβαση από μια κεντρικά προγραμματισμένη αγορά, στην οικονομία της αγοράς.

«Οι λανθασμένες μακροοικονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και σε πολλές περιπτώσεις, συχνά αλληλεπιδρούν με άλλους παράγοντες», σημειώνεται στην έκθεση.

 
 
 

Δυστυχώς

Και σε σχέση με σχέση με το πρώτο σχόλιο, την κακία μας θα την πούμε. Θα σταθούμε λοιπόν στα όσα είπε χθες ο Χορστ Ζεεχόφερ ……

«Οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα διάστημα. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην ήταν προσωρινό». Με μία δόση «χιούμορ» και το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές στη Βαυαρία, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση Βαυαρίας) Χορστ Ζεεχόφερ, έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα.

Τον αστεΐσμό τού Ζεεχόβερ ανάφερε στον προσωπικό λογαριασμό στο Twitter ο Μάθιου Κάρνιτσνιγκ, επικεφαλής ανταποκριτής του «Politico» στην Ευρώπη. Δεν είναι ωστόσο σαφές, ποιο ήταν ακριβώς το νόημα της φράσης αυτής ούτε τι ακριβώς ήθελε να πει ο Γερμανός υπουργός. Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας του Ζεεχόφερ στο Ινγκοσταλτεν όψει των τοπικών εκλογών, την Κυριακή.

Δυστυχώς όμως αυτή η κατάσταση στη χώρα και η αδυναμία μας να προσαρμοστούμε μετά από 10 χρόνια κρίσης. Μας φτάνει στο σημείο να πούμε ….. Μακάρι να είχαμε γερμανό πρωθυπουργό. Και προτού εκνευριστούν κάποιοι. Και μεταξύ σοβαρού και αστείου …. Θα θέσουμε ένα ερώτημα. Πιστεύει κανείς πως αν είχαμε «γερμανό πρωθυπουργό» αυτή η χώρα θα τα πήγαινε χειρότερα; Νομίζουμε πως όχι. Γιατί ανάμεσα σε άλλα ως χώρα είμαστε και κομπλεξικοί. Δείτε ένα απλό παράδειγμα. Δείτε πόσο διαφορετικά συμπεριφέρονται οι έλληνες ποδοσφαιριστές στους ξένους διαιτητές των ντέρμπι (όπως συμβαίνει φέτος). Ακόμη και όταν αυτοί κάνουνε λάθος.

 
 
 

Ένα ρητορικό ερώτημα

Και επειδή σε αυτή τη στήλη όλα επιτρέπονται …. Και επειδή σήμερα έχουμε όρεξη να γκρινιάξουμε …… Θα θέσουμε ένα ρητορικό ερώτημα. Πως γίνεται αυτή η χώρα να είναι πάντα το «μαύρο πρόβατο»; Πως είναι δυνατόν και μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα να συζητιέται και πάλι, με αφορμή τα χρήματα που φαίνεται να έχουνε φαγωθεί στο μεταναστευτικό. Και τα χθεσινά γερμανικά δημοσιεύματα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ακούγονται στις Βρυξέλλες για τα χρήματα που έχουνε φαγωθεί στη χώρα μας, η οποία παραμένει στην κορυφή της αναξιοπιστίας πανευρωπαϊκά. Για την μην γίνουμε υπερβολικοί και πούμε και παγκοσμίως.

 
 
 

Κορυφαίο

Επειδή όμως γκρινιάξαμε αρκετά. Θα κλείσουμε με χιούμορ και ένα σκίτσο που δυστυχώς λέει τη μαύρη αλήθεια για την αξιοπιστία και τις ικανότητες αυτής της κυβέρνησης.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....