Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 11/04/18

Ναι μεν έχουμε δει τα χειρότερα ….  αλλά…

Αρκετές φορές από τη στήλη μας (και εδώ και αρκετό καιρό) σας έχουμε πει την άποψη μας πως η ελληνική οικονομία έχει δει τα χειρότερα. Και αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Συνεχίζουμε όμως να πιστεύουμε και κάτι άλλο. Ότι με τα μυαλά που κουβαλάμε και το οικονομικό μοντέλο που ακολουθούμε, είναι δύσκολο να επιτύχουμε σημαντικούς – ποιοτικούς, ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια (με τη χώρα επί της ουσίας να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο μιζέριας). 

 

Όλα αυτά τα γράφουμε με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, στα οποία φαίνεται πως κατά το 2017, η ανάπτυξη στην Ελλάδα παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Ελλάδα, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,4%, έναντι μέσου όρου 2,3% για ολόκληρη την ευρωζώνη και 2,4% στην Ε.Ε. Επίσης, στην τελευταία θέση της ΕΕ παραμένει η χώρα και σε όρους ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017, καθώς ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1% πέρυσι έναντι μέσης ανόδου 1,6% στην ευρωζώνη και 1,9% στην ΕΕ.

 

Θετική λοιπόν εξέλιξη πως η χώρα μας έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά κακά τα ψέματα και ειδικά μετά τη μείωση που έχει υποστεί το ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης (πρωτοφανής για μια δυτική χώρα εν καιρώ ειρήνης), δεν το λες και επιτυχία να είμαστε στην τελευταία θέση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ε.Ε. – Ευρωζώνη.

 
 
 

 

Να μην το παραβλέπουμε αυτό

 

Και σε ένα τόσο διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στις υπόλοιπες οικονομίες και γενικά την παγκόσμια οικονομία, παίζει τεράστια σημασία. Η χώρα μας λοιπόν σε μια εποχή πραγματικά σπουδαίων επιδόσεων στη διεθνή οικονομία, έχει καταφέρει πολύ φτωχές επιδόσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο 2017. Αναφερόμαστε για παράδειγμα σε όλη την περίοδο των 3 ετών της κυβέρνησης Σύριζα, όπου επί της ουσίας και με βάση αρκετά μεγέθη, η χώρα έχει μείνει τελείως στάσιμη, στην περίοδο του 2014.

 

Και κάπου εδώ υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία. Τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία ήταν όλα καλά. Ας φανταστούμε όμως τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας, στο σενάριο μιας πιθανής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Δε λέμε για την καταστροφή του κόσμου. Αλλά έστω για ένα σημαντικό “slowdown”, σε μια εποχή που αρχίζουνε να υπάρχουν προβλήματα σε διάφορα μέτωπα. Σε αυτήν την περίπτωση , η ελληνική οικονομία θα κινδύνευε να επηρεαστεί αρνητικά.

 
 
 

Η νέα πραγματικότητα

Και σε σχέση με τα παραπάνω, να μην παραβλέπουμε και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας (αν και σίγουρα παρατηρείται κάποια μείωση της ανεργίας – λόγω ευέλικτων μορφών απασχόλησης). Οι εργαζόμενοι λοιπόν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης φαίνεται ότι λαμβάνουν ολοένα και πιο μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέσα σε ένα μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2017 στον Οκτώβριο, προστέθηκαν άλλοι 49.636 από αυτούς, φτάνοντας το συνολικό τους αριθμός στους 657.542 ή καλύπτοντας το 1/3 του συνόλου των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας έχουν φτάσει στο σημείο να αμείβονται με μισθό που είναι κάτω από αυτό ακόμα το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης εισπράττουν σε μηνιαία βάση 323 ευρώ καθαρά, όταν το επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ βρίσκεται στα 360 ευρώ καθαρές αποδοχές!

 
 
 

 

Καμμένος

 

Και πάλι σήμερα και με αφορμή τις επιθέσεις της Τουρκίας στον κ. Καμμένο (με την Άγκυρα να τον χαρακτηρίζει πολιτικός κωμικό), θα συστήσουμε στον αποκλειστικά υπεύθυνο που είναι ο έλληνας πρωθυπουργός, να τον ελέγξει.  Δεν αντέχει η χώρα αυτή να πληρώνει τις κατά καιρούς ηλιθιότητες «πολιτικών» όπως ο κ. Βαρουφής ή ο κ. Καμμένος. Σίγουρα οι τούρκοι φταίνε για αυτήν την επιθετική ρητορική. Αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να χειριστεί διαφορετικά την έτσι και αλλιώς οριακή κατάσταση. Ανάμεσα σε άλλα δε μας συμφέρει να ανεβάζουμε τους τόνους και ενόψει τουριστικής περιόδου να υπάρχουν σε διεθνή ΜΜΕ (όπως έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα), δημοσιεύματα με αναφορές για το σενάριο μέχρι και ενός πολέμου (ή τέλος πάντων θερμού επεισοδίου).

 
 
 

 

Πρωτιά στις υπερωρίες

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Ακατάπαυστα δουλεύουν στο υπουργείο Οικονομικών. Απογευματινές και νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες. Τα φώτα σπανίως είναι σβηστά στο κτίριο της πλατείας Συντάγματος. Και δεν σας το λέω αυτό τυχαία. Η μία στις δύο αναρτήσεις του υπουργείου στη «Δι@ύγεια» αφορούν αποφάσεις για την έγκριση πιστώσεων και τη «συγκρότηση συνεργείων»... υπερωριακής απασχόλησης. Μάλιστα είναι τόσο οργανωμένοι που από τώρα έχουν προγραμματίσει έχοντας εξασφαλίσει τα κονδύλια για τις υπερωρίες του πρώτου εξαμήνου του έτους. Βλέπουν μπροστά και πληρώνουν... καλά. Αλλά, θα πείτε, γιατί τόσες πολλές υπερωρίες; Στο παρελθόν υπήρχαν υπερωρίες στο υπουργείο Οικονομικών, τότε με τη συγγραφή των μνημονίων, τότε δηλαδή που μετέφραζαν τα μνημόνια της τρόικας και έπρεπε να τα κάνουν νόμους και να τα περάσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Μήπως, τώρα ετοιμάζουν κάτι και έχουν τόσες πολλές υπερωρίες;

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....