Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 11/06/18

Όλα δείχνουν πως θα κλείσει η συμφωνία για το χρέος

Με το ζήτημα του χρέους θα ξεκινήσουμε και σήμερα και θα σταθούμε στις τελευταίες δηλώσεις της Α. Μέρκελ, με την Καγκελάριο να εμφανίζεται την Παρασκευή αισιόδοξη και να δηλώνει «ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα του χρέους». Και στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν και τα όσα αναφέρουμε συνεχώς από τη στήλη μας κατά τις τελευταίες ημέρες, όλα δείχνουν πως στα τέλη Ιουνίου, το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου θα έχουμε τελικά μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Και λίγο πολύ αυτό είπαν και στο τελευταίο Euro Working Group οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (εφόσον βεβαίως κλείσουμε επιτέλους τα προαπαιτούμενα – για να μην το ξεχνάμε και αυτό).  

 

Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει είναι τι λύση θα είναι αυτή; Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει η έκπληξη. Ωστόσο είναι πάνω από 70% οι πιθανότητες να πηγαίνουμε για «μπαλώματα», αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, μια λύση η οποία θα χαρακτηριστεί από όλους μέτρια, με το ζήτημα του ελληνικού χρέους να πρέπει να ξανασυζητηθεί σε μερικά χρόνια.    

 
 
 

Και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα

Και συνεχίζοντας με το ζήτημα του χρέους, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Αν αυτές οι αποφάσεις θα συμπεριλαμβάνουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, κάτι στο οποίο φαίνεται να αντιδρούν οι γερμανοί (τουλάχιστον με τον τρόπο που το ζητάει η Γαλλία).

 

Την αίσθηση μας θα σας πούμε (δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση). Ότι θα υπάρχει τελικά μηχανισμός σύνδεσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη, αλλά αυτός θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και κυρίως δε θα είναι αυτοματοποιημένος, όπως ζητάει η Γαλλία, φυσικά η χώρα μας, αλλά και το ΔΝΤ. Πιστεύουμε ότι μετά από απαίτηση των γερμανών, θα προβλέπεται ότι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σειρά από διαπραγματεύσεις, με έγκριση από ειδική ομάδα ειδικών (για παράδειγμα τον ESM ή το Eurogroup ή κάτι τέτοιο). Και φυσικά όλα τα παραπάνω και οι αποφάσεις για το χρέος, θα συνδέονται και με αυστηρούς μηχανισμούς εποπτείας, που θα επιβάλλουν την τήρηση των συμφωνηθέντων στη χώρα μας. 

 
 
 

Σοκαριστικά νούμερα

Και πάμε τώρα σε ένα σοκαριστικό νούμερο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλα τα ρεκόρ έσπασαν τον Απρίλιο οι κατασχέσεις, με τους οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να ξεπερνούν πλέον το 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (μήνα Απρίλιο), έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα σε 1.117.530 οφειλέτες από το σύνολο των 1.717.563 οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ εις βάρος των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα. Οι οφειλέτες στους οποίους εφαρμόστηκαν τα μέτρα για πρώτη φορά μέσα στον Απρίλιο, ανήλθαν σε 7.559 άτομα. Ο αριθμός των ατόμων με οφειλές έως και 500 ευρώ μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 3.127 άτομα (από τα 1.720.690 άτομα τον Μάρτιο στα 1.717.563 άτομα τον Απρίλιο) ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του δημοσίου μειώθηκε κατά 41.965 άτομα (από τα 3.907.847 άτομα τον Μάρτιο στα 3.865.882 άτομα τον Απρίλιο).

 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο, διαμορφώθηκαν στα 105,738 δις. ευρώ από 105,196 δις. ευρώ τον Μάρτιο με την αύξηση σε έναν μήνα να ανέρχεται περίπου στα 542 εκατ. ευρώ.

 

Και όπως λοιπόν και αν το δει κανείς, αυτά τα νούμερα είναι τουλάχιστον σοκαριστικά και απόδειξη της πόσης μεγάλης μιζέριας έχει πέσει στη χώρα. Μια μιζέρια η οποία δυστυχώς θα κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια, όπως συνέβαινε και συμβαίνει σε αρκετές από τις βαλκανικές χώρες.

 
 
 

Κάπως έτσι είμαστε οι έλληνες

Και για να γελάσουμε και λίγο, θα λέγαμε πως το παρακάτω σκίτσο περιγράφει απόλυτα τη λογική που έχουμε ως χώρα και ως έλληνες.  

 

 
 
 

Οταν ο Τσίπρας πήγαινε στα νησιά

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … για τρία χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) πηγαινοερχόταν στα νησιά του Αιγαίου, πότε για κομματικές συνελεύσεις, πότε για αναπτυξιακά περιφερειακά συμβούλια και πότε για να επιθεωρήσει τα προσφυγικά hotspots. Μαζί του έπαιρνε συνήθως και τη μισή κυβέρνηση, αλλά και μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ για να τον φρουρούν από πιθανούς αγανακτισμένους πολίτες. Στα νησιά αυτά, άλλοτε εμφανιζόταν να συναντά κατοίκους, άλλοτε να κάνει ήρεμες βόλτες στα σοκάκια (ή στην παραλία) και άλλοτε να συζητεί με ψαράδες και βιοτέχνες. Οι δήμαρχοι, ευγενείς άνθρωποι, σεβάστηκαν τον πρωθυπουργικό θεσμό και φιλοξένησαν τον Πρωθυπουργό, προσφέροντάς του μάλιστα ως κέρασμα ξακουστά προϊόντα της περιοχής τους. Μαζί με τα κεράσματά τους και το μόνιμο αίτημά τους για μείωση του ΦΠΑ. Τι γίνεται όμως με τις υποσχέσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός προς τους νησιώτες (κυρίως αυτές που αφορούν τον ΦΠΑ); 

 

nnn

 

Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση στο εγγύς μέλλον ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά όλα αυτά τα νησιά (και να υποσχεθεί και πάλι), οι δήμαρχοι πέντε μεγάλων νησιών ζητούν να έρθουν στην Αθήνα και να τον συναντήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, που με επιστολή τους ζητούν να συναντηθούν με τον κ. Τσίπρα. Θα του εξηγήσουν τη σημασία που έχει για τα νησιά η αποφυγή της επικείμενης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....