Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 12/03/18

 

 

Συλλογικές συμβάσεις

 

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ, ας κρατήσουμε ότι η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν σε όσα μέχρι πρότινος υποσχόταν για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην προτεραία κατάσταση. Υποσχέσεις οι οποίες δίνονταν για μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Εν μέσω αντιδράσεων και «διακριτικών» προειδοποιήσεων από δανειστές, το υπουργείο Εργασίας απέσυρε μία από τις δύο αρχές των συλλογικών συμβάσεων, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης, με τους δανειστές να φαίνονται αρκετά ενοχλημένοι από τις υποσχέσεις που τον τελευταίο καιρό δίνει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της λήξης του τρέχοντος προγράμματος.

Χαρακτηριστικό ήταν αυτό το οποίο είπε ο πάντα φιλικός με τη χώρα μας κ. Μοσκοβισί. Ότι δε θα αφήσουμε την Ελλάδα χωρίς εποπτεία για να καταλήξουμε σε νέα κρίση και νέα μνημόνια. Και αυτή η δήλωση ουσιαστικά περιγράφει την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει απέναντι στη χώρα μας. Και δικαιολογημένα θα προσθέταμε, αφού όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει, είμαστε ικανοί χωρίς εποπτεία σε περίπου ένα, το πολύ δύο χρόνια να οδηγηθούμε σε νέα κρίση, με νέα δημοσιονομική εκτροπή (με μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο, αυξήσεις δαπανών κτλ).

 
 
 

Στο πιο κρίσιμο υπουργείο στην πιο κρίσιμη περίοδο

«Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου, αναφέρομαι στον πρωθυπουργό», δήλωσε φανερά ενοχλημένος ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη δριμεία κριτική που δέχθηκε από την «αντιπολίτευση, πρώην συνοδοιπόρους και συντρόφους» που είπαν ότι «δεν δεχτήκατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τώρα καταλήξατε υπουργός του κ. Καμμένου». 

Και άντε τώρα σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα ελληνοτουρκικά εδώ και δεκαετίες. Την ώρα που ο υπουργός εθνικής άμυνας δηλώνει στην Liberation: «Πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία η Ελλάδα» (κατά την άποψη μας αυτή τη δήλωση έπρεπε να την αποφύγει), να λειτουργήσει το υπουργείο εθνικής άμυνας, με τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα μας.  

Φταίμε τώρα εμείς να κατηγορήσουμε για ακόμη μια φορά τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για μιας τελείως λάθος στρατηγική στα εθνικά ζητήματα. Μια ακόμη λάθος επιλογή προσώπων (και για τους δύο – Καμμένο, Κουβέλη). Και ευχόμαστε αυτό το μεγάλο λάθος στην επιλογή προσώπων να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα με την εντελώς λάθος στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση Σύριζα στον πρώτο εξάμηνο του 2015, με τη λάθος επιλογή του Βαρουφάκη και με τις γνωστές τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, με αποκορύφωμα τα capital controls. Γιατί από τέτοια λάθος πρόσωπα τις περισσότερες φορές προκαλούνται τα ατυχήματα!!!  

 
 
 

Μήπως αρχίζουμε τελικά να ωριμάζουμε ως χώρα;

Και με ειρωνική διάθεση τώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τις δηλώσεις του κ. Κουτεντάκη, ο οποίος να υποθέσουμε ότι απευθύνονταν στην κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ, στέλεχος της οποίας είναι (αυτό θα πει διορισμός με αξιοκρατικά κριτήρια).   

«Το κύριο ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η χώρα μας θα πρέπει στο εφεξής να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», επισημαίνει λοιπόν ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Βέβαια εμείς να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες ο κ. Κουταντάκης είχε δηλώσει ότι θέλουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ας την πληρώσει ο ελληνικός λαός με λίγο ακριβότερα επιτόκια!!!

«Τόσο η σημερινή όσο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με συνέπεια και υπευθυνότητα» αναφέρει ο Φ.Κουτεντάκης, ο οποίος σύνδεσε την οριστική έξοδο από το μνημόνιο με την επιστροφή στην κανονικότητα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με δανεισμό από τις αγορές. Όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης τριετίας αναφέρει ότι ανέρχονται σε 44 δισ. ευρώ, οι οποίες υπερκαλύπτονται από ταμειακά διαθέσιμα, την προγραμματισμένη χρηματοδότηση του ΕSM και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία αθροίζονται σε 48 δισ. ευρώ.

Ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι σαφής απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν νέες δεσμεύσεις την επόμενη μέρα. Επισημαίνει ότι:  «Φυσικά και θα υπάρχουν. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και οφείλει να εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Πλέον αυτών έχει συμφωνήσει και νομοθετήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα» Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως εξηγεί είναι «διαρθρωτικές και αφορούν τα ρυθμιστικά πλαίσια αγορών, τα χωροταξικά σχέδια, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τη δημόσια διοίκηση, κλπ. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και συνεισφέρουν θετικά στους ρυθμούς μεγέθυνσης».

Αν και ως ελληνικός λαός μας στοίχισε πολύ. Λέτε επιτέλους να έχουμε αρχίσει να ωριμάζουμε ως χώρα; Μπα !! Έτοιμοι είμαστε με την πρώτη ευκαιρία να τα κάνουμε και πάλι μαντάρα.

 
 
 

Τα συγχαρητήρια μας

Και συνεχίζοντας με τον κ. Κουτεντάκη, ο οποίος τώρα μιλάει για την ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας ας κρατήσουμε τις καταγγελίες του κ. Ρωμανιά. Ειδικότερα ….

«Tο πρώτο πεντάμηνο (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Κουτεντάκης (νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τέως Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής) πήγαινε ως επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το ασφαλιστικό, η ομάδα με τον κ. Κουτεντάκη εισηγήθηκε να αυξηθεί η εισφορά για την υγεία και επί των επικουρικών συντάξεων από 0% στο 6%. Έγινε το 4% στις κύριες συντάξεις 6%, και το 0% έγινε 6% και στις επικουρικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον ΣΚΑΪ.

«Μου κάνει εντύπωση… Η ομάδα αυτή πήγαινε και έκανε διαπραγμάτευση, δεν είχε ιδέα για το ασφαλιστικό, και διαπραγματευόταν για το ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς. Σύμφωνα δε με τον εργατολόγο, η αύξηση στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις ήταν πρόταση της κυβέρνησης, όχι των δανειστών.

Τα συγχαρητήρια μας λοιπόν για τον αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης.

 
 
 

 

Τι συνδέει Κουβέλη με Καμμένο

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Ψάχνοντας κανείς στο αρχείο του (εάν βεβαίως διαθέτει τέτοιο και ενημερωμένο) ανακαλύπτει ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία. Για παράδειγμα, ανακάλυψα μια ερώτηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Θέμα; Οι ψεκασμοί. Αν μας ψεκάζουν δηλαδή. Ο κ. Κουβέλης ήθελε να μάθει τι συμβαίνει με τους αεροψεκασμούς πάνω από την Αθήνα. Απάντηση τότε δεν δόθηκε στη Βουλή προς μεγάλη απογοήτευση του κ. Κουβέλη...

Οι παγοκρύσταλλοι των ψεκασμών

Εδωσε όμως μια απάντηση το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, που ανακοίνωσε επισήμως ότι καμία πτήση ψεκασμού με χημικές ουσίες δεν εκτελείται πάνω από ελληνικό έδαφος. Και τα λευκά ίχνη που παρατηρούνται και ενδεχόμενα προκαλούν ανησυχία (αυτά που βγάζουν τα αεροπλάνα) αποτελούνται από νερό (βεβαιώνει το ΓΕΑ) υπό τη μορφή σταγονιδίων ή μικροσκοπικών παγοκρυστάλλων και οφείλονται στη συμπύκνωση των υδρατμών. Στο τέλος η ανακοίνωση του ΓΕΑ αναφέρει και κάτι άλλο. Οτι «η Πολεμική Αεροπορία εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχεται άλλο ίχνος στον ελληνικό εναέριο χώρο για άλλη δραστηριότητα». Δηλαδή: Τι εννοεί; Ισως τώρα το ανακαλύψει ο κ. Κουβέλης που είναι μέσα στα... πράγματα (του Πενταγώνου).

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....