Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 12/04/18

Η καθαρή έξοδος έγινε πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης

Μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να επιμένει πως προληπτική γραμμή δε θα υπάρξει. Ωστόσο και σχεδόν επίσημα πλέον η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη ρητορική της καθαρής εξόδου.  Και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα διαδεχθεί ένα αυστηρό πλαίσιο με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας και φυσικά πολύ σφιχτή εποπτεία από τους δανειστές αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα (αυτό δηλαδή που φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό).

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσακαλώτος είπε για πρώτη φορά ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές αφορούν ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance). Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ και δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα υπάρχουν αυστηροί όροι για το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τα κόκκινα δάνεια και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.  

 
 
 

 

Είναι ακραίες και κουραστικές αυτές οι θεωρίες συνομωσίας

Θα θέλαμε να το αποφύγουμε αυτό το σχόλιο, αλλά επειδή ξέρουμε ότι τέτοια σχόλια αρέσουν, θα αναφερθούμε σε μια θεωρία συνομωσίας την οποία ακούσαμε χθες, από αρκετά σοβαρή πηγή (και αυτό μας έκανε εντύπωση). Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία συνομωσίας, οι ευρωπαίοι θέλουν να δώσουνε μια γενναία μείωση του χρέους στην Ελλάδα, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα την παρουσιάσουνε στο εσωτερικό των χωρών τους. Και σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνομωσίας, ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία (ακόμη και αν αυτό ήταν στημένο!!!!!) θα εξυπηρετούσε πάρα πολύ, επιτρέποντας στους ευρωπαίους υπό την πίεση τέτοιων γεγονότων να αποδεχθούν μια μείωση του χρέους.  

Προσωπικά πιστεύουμε πως αυτή είναι μια ακόμη θεωρία συνομωσίας, από τις χιλιάδες, που ούτε αυτή πρόκειται να επιβεβαιωθεί. Όχι ότι αποκλείουμε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Αλλά δυστυχώς αυτό αν συμβεί θα είναι για άλλους λόγους ή τέλος πάντων θα μπορούσε να είναι ένα ατύχημα.

 
 
 

Γαλλικό σχέδιο  

Πάντως όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι πληροφορίες αναφέρουνε ότι το περιβόητο γαλλικό σχέδιο (που έχει ως βάση τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη) προχωράει. Και αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, το σχέδιο έχει πάνω από 60% πιθανότητες να υιοθετηθεί μαζί με μια σειρά άλλων παρεμβάσεων. Και όπως πριν από μερικές ημέρες είχαμε γράψει, τα όσα τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας (από γερμανικά ΜΜΕ – σημαντικό αυτό) για τις πιθανές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, είναι αρκετά καλύτερες από τις αρχικές σκέψεις. Και για να πούμε το καρφί μας. Δε χρειάζεται να έχουμε θερμό επεισόδιο για να ληφθούν ρεαλιστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και γενικά το ελληνικό πρόβλημα. Πιστεύουμε πως για ακόμη μια φορά οι ευρωπαίοι δε θα μείνουνε σε μπαλώματα.  

 
 
 

Καμμένος

Το παρακάτω σκίτσο του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή θα λέγαμε πως μας εκφράζει απόλυτα.

 
 
 

“Τοξικές γνώμες”

Όπως έγραψε η στήλη Μικροπολιτικά των Νέων… Το τέλος του Πάσχα περίμεναν - ως φαίνεται - ορισμένοι νεοδημοκράτες προκειμένου να βγάλουν τις εσωκομματικές τους τοξίνες. Αφορμή, αυτήν τη φορά, ήταν η παρέμβαση Σαμαρά για την ανάγκη υπεράσπισης από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής του έργου τους, την περίοδο 2012-2014. Ο πρώην πρωθυπουργός, προφανέστατα, δεν αναφερόταν μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μετεκλογικής συνεργασίας. Κι όμως, το άρθρο του παρερμηνεύθηκε (όχι σκόπιμα, φαντάζομαι) από ορισμένα στελέχη και μικρό αριθμό βουλευτών. Εγώ θα ασχοληθώ σήμερα μόνο με τους εν ενεργεία βουλευτές. Εγραψε, ας πούμε, στον λογαριασμό του στο Twitter o Νικήτας Κακλαμάνης: «Ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψή του. Το άρθρο του την Κυριακή όμως περί μετεκλογικών συνεργασιών βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και τις δηλώσεις του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη». Το Twitter, βέβαια, είναι ένα ασφαλές μέσο διατύπωσης απόψεων διότι, ως γνωστόν, και ερωτήσεις να γίνουν, μπορείς πάντα και να μην απαντήσεις. Μια πρώτη ερώτηση που εγώ σκέφτομαι, φέρ' ειπείν, είναι η εξής: Εάν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν βουλευτές του κόμματος που θα ζητήσουν τη διεξαγωγή μιας νέας αναμέτρησης, και μάλιστα με απλή αναλογική;  Εάν υπάρχουν, υποθέτω ότι έχουν το θάρρος της γνώμης τους και θα τη διατυπώσουν δημοσίως. Πάντως, να θυμίσω ότι ο Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όταν στην τελευταία του συνέντευξη δήλωνε κατηγορηματικά πως «ο τόπος δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητος και δεν θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική». Το τι θα συμβεί μέχρι τις κάλπες, κανείς δεν το γνωρίζει. Αυτό που εγώ ξέρω, ωστόσο, είναι πως για την επόμενη μέρα των εκλογών τα σενάρια δεν είναι πολλά. Μόνο δύο.

 

Υστερόγραφο

 

Και μια υποσημείωση, για όσους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα: ο Κώστας Καραμανλήςπέρασε το Πάσχα εκτός Ελλάδας (στην Ιβηρική Χερσόνησο, απ' ό,τι πληροφoρήθηκα) και έτσι μάλλον δεν έχει ενημερωθεί επισταμένως ούτε για το άρθρο Σαμαρά ούτε για τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε. Αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία του μπλεξίματος.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....