Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 12/06/18

 

Χρέος

Θα ξεκινήσουμε με το ζήτημα του χρέους, με το χρόνο για το κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου να μετράει αντίστροφα και την άποψη μας να σας την έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες (ότι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν, αλλά αυτές θα είναι αρκετά μέτριες και όχι κάτι ριζοσπαστικό όπως απαιτεί η περίπτωση!). Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε σε αυτά τα οποία είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα σε ενημέρωση που έκανε στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, δίνοντας κάποια στοιχεία για τις τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο  Βόπκε Χούκστρα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί ήδη από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017.

Τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων χρημάτων του δανείου του ESM, ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου για την αποπληρωμή των ακριβότερων διακρατικών δανείων, των δανείων του ΔΝΤ και των δάνειων της ΕΚΤ.

Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP / ANFA).

Την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι επί τμήματος του δανείου του EFSF.

Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF.

Και με την επέκταση των δανείων του EFSF να είναι το βασικό ζήτημα, ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ άφησε να εννοηθεί πως η γερμανική πλευρά έχει υποχωρήσει από τη θέση για πενταετή επιμήκυνση, με πιθανή μια χρονική επιμήκυνση περίπου στα επτά χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, θα υπάρξει μια μεταμνημονιακή εποπτεία για τη χώρα μας, η οποία θα συνδεθεί με την ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ, αλλά κυρίως με ειδικές ρήτρες και με προαπαιτούμενα. Σύμφωνα πάντα με τον Βόπκε Χούκστρα, δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης του δανειακού προγράμματος της Ελλάδος, προκρίνεται ένα αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης με ενισχυμένη εποπτεία, όπου θα δίνεται πρόσθετη προσοχή στις μακροοικονομικές ανισορροπίες και στις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, στην ενισχυμένη εποπτεία θα διενεργούνται συχνότερες αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και όχι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο.

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα συνδέοντας τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη δέσμευση μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας και τη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με όρους», ανέφερε με χαρακτηριστικό τρόπο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, φανερώνοντας πως η κεντρική Ευρώπη και γενικά οι ευρωπαίοι σκέφτονται την επόμενη ημέρα της λήξης του ελληνικού προγράμματος (φυσικά εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο).

 
 
 

Στενές σχέσεις

Και πάμε τώρα σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα κουτσομπολιά. Με μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν μαθαίνουμε πως ο κ. Κουτσολιούτσος της Folli - Follie (ο πατέρας) έχει εξαιρετικά στενές σχέσεις με δύο (κυρίως με τον έναν) μεγάλο – στελέχη της κυβέρνησης.  Και αυτές οι πληροφορίες αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι γιατί απαγορεύονται οι φιλίες και οι κοινωνικές σχέσεις. Αλλά γιατί πολλοί είναι αυτοί που φωνάζουν πως από τα ξέσπασμα της κρίσης με τη Folli – Follie, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους κινήθηκαν εξαιρετικά αργά (βάζοντας σε μπελάδες ολόκληρη την αγορά και τους επενδυτές). Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Μήπως υπήρξαν κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις και για αυτό οι μηχανισμοί κινήθηκαν αργά; Γιατί άνετα κάποιος θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο, ειδικά στη χώρα αυτή που ζούμε.  

 
 
 

Συντάξεις!!!

Και πάμε τώρα σε μερικές πολύ ενδιαφέροντες πληροφορίες από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί κύκλοι λοιπόν διαρρέουν πως υπάρχουν σκέψεις για αύξηση κάποιων από τους υπάρχοντες φόρους !!! (απορούμε ποίοι μπορεί να είναι αυτοί) σε μια προσπάθεια να βρεθεί το ισόποσο και να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων. Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο (ούτε ότι θα το αφήσουν οι δανειστές – άλλο κομμάτι το ασφαλιστικό), ωστόσο με αυτήν την κυβέρνηση θεωρητικά όλα είναι ανοιχτά.  

 
 
 


ΕΛΛΑΔΑ  και  πάλι  ΕΛΛΑΔΑ

Τα παρακάτω μας τα έστειλα σε ένα email (χωρίς να έχουμε πηγή), αλλά επειδή γνωρίζουμε πως σίγουρα κάποια από αυτά τα νούμερα ισχύουν (για κάποια κρατάμε επιφυλάξεις) τα αναδημοσιεύουμε.  Όπως και το δει κανείς είμαστε μια εντυπωσιακή χώρα.

Δείτε παρακάτω τις σωστές απαντήσεις του Ερωτηματολογίου.
"σημειωμένες
με κόκκινους έντονους χαρακτήρες"

1. Πόσο κοστίζει η γραφειοκρατία στην ελληνική οικονομία κάθε χρόνο;

Α. 4δις
B. 8δις
Γ. 12δις

2. Τι ποσοστό του κέρδους ενός ελεύθερου επαγγελματία πηγαίνει στο κράτος (φόροι και εισφορές);

Α. 24.5%
Β. 34.5%
Γ. 54.5%

3. Έστω ότι έχετε μια εμπορική διαφορά με κάποιον. Σε πόσο καιρό θα λυθεί αν πάτε στα δικαστήρια;

Α. 8μήνες
B. 2,5χρόνια
Γ. 4,5χρόνια

4. Πόσα κτίρια μισθώνουν τα 15 υπουργεία στην Αττική;

Α. 55
Β.155
Γ. 255

5. Πόσοι είναι οι φορείς τους δημοσίου που αρνούνται να απογραφούν;

Α. 204
B. 304
Γ. 404

6. Ο τελευταίος νόμος για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε το 2010. Πόσες φορές έχει αλλάξει από τότε;

Α. 5
B. 35
Γ.105

7. Τον Σεπτέμβριο απασχoλούνταν στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων 957 σύμβουλοι - μετακλητοί υπάλληλοι. Πόσοι απασχολούνται σήμερα;

Α. Οι μισοί: 477
Β. Οι ίδιοι: 957
Γ. Οι διπλάσιοι: 1814

8. Αν μειώσουμε την γραφειοκρατία κατά 25%, πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα;

Α. 3.000
B. 17.000
Γ. 25.000

9. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου αποφασίζει να επισκεφθεί το Άγιο Όρος. Τα έξοδά του θα καλυφθούν από:

Α. Μέρος από τον ίδιο και μέρος από το Υπουργείο
B. Τον ίδιο
Γ. Το Υπουργείο

10. Τι ποσό δαπανά ετησίως το ελληνικό κράτος για ταχυδρομικά έξοδα;

Α. 1,7 εκ. ?
B. 18,3 εκ. ?
Γ. 38,1εκ. ?

11. Πόσοι φορείς εμπλέκονται στο κλείσιμο μιας χωματερής;

Α. 4
B. 9
Γ. 15

12. Πόσο κοστίζει η διαφθορά στην Ελλάδα;

Α. 4δις
Β. 9δις
Γ. 14δις

13. Έστω ότι θέλουμε να καθαρίσουμε τα ξερόχορτα σε περιαστικό δάσος που βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο για την αποφυγή πυρκαγιών. Μέσα από το δάσος περνούν γραμμές ρεύματος της ΔΕΗ. Ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό;

A. Ο Δήμος
Β. Η αρχαιολογική υπηρεσία
Γ. Η ΔΕΗ

Δ. Όλοι οι παραπάνω

14. Πόσα από τα 15 Υπουργεία καταγράφουν τα αποτελέσματα της δράσης τους;

Α. Όλα
Β. 7
Γ. 3 

15. Πόσοι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου ασχολούνται με θέματα αγροτικής ανάπτυξης;

Α. 144
Β. 344
Γ. 544

Κάθε 100 ευρώ που πληρώνετε φόρους, τα 8 ευρώ πάνε για κάποιον συνταξιούχο της ΔΕΗ....!

 
 
 

Ερώτηση του 1.000.000 δολαρίων

Τα παρακάτω γράφει ο «Βηματοδότης» … Ολοι τελευταίως, ως γνωστόν, αναζητούν τον χρόνο των εκλογών. Οπου κι αν σταθείς, όπου κι αν βρεθείς, σε ρωτούν: «Πότε θα γίνουν οι εκλογές;». Μοιάζει με την ερώτηση του 1.000.000 δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί...

 

nnn

 

Στις πρεσβείες (ευρωπαϊκές, ατλαντικές  και άλλες), για παράδειγμα, έχουν αρχίσει τα στοιχήματα και δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες και οι διπλωματικοί υπάλληλοι που υπολογίζουν ότι τελικά οι εκλογές (εννοούν τις εθνικές εκλογές) θα διεξαχθούν στη χώρα μας το φθινόπωρο...

 

nnn

 

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου άλλα τους απασχολούν τούτη την περίοδο. Ολη τους η προσοχή, μαθαίνω, είναι στραμμένη στο Μακεδονικό. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σκίζουν τα ρούχα τους ότι η συμφωνία (στον βαθμό που θα επιτευχθεί) με τον Ζάεφ θα είναι τέτοια που κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θα μπορεί να την αρνηθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν πως θα κερδίσουν ψήφους και από τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Αν βεβαίως συμβεί αυτό, τότε, στη συνέχεια, θα πάνε για... διακοπές. Και αναμένεται να ακολουθήσει ένα μπαράζ επικοινωνιακών επιθέσεων τον Αύγουστο με την έξοδο από τα μνημόνια και με τις δυνατότητες που θα υπάρξουν για αναδιανομή πόρων ή αλλιώς  κοινωνικών παροχών...

 

nnn

 

Για τον χρόνο των εκλογών τηρούν σιγήν ιχθύος. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, γι' αυτό και η απάντηση στην ερώτηση αξίζει... 1.000.000 δολάρια!

 

nnn

 

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος αυτούς τους μήνες μαθαίνω ότι κινείται ανάμεσα στην Αθήνα και στη Φρανκφούρτη. Τον περισσότερο χρόνο τον καταναλώνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου υπεραπασχολείται με την εκκαθάριση του πλούσιου και πολύτιμου αρχείου του...

 

nnn

 

Ως γνωστόν, ο κ. Παπαδήμος συμμετείχε από την αρχή στο εγχείρημα της ΕΚΤ ως πρόεδρος της Επιτροπής Κατάρτισης του Καταστατικού της. Μιλάμε δηλαδή για την ίδια την ιστορία της ΕΚΤ. Μόνο για τις συνεδριάσεις του ΔΣ στις οποίες μετείχε υπάρχουν περισσότερα από 180 ντοσιέ. Επιπλέον μετείχε στα οκτώ χρόνια της θητείας του στην ΕΚΤ σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Δεν έλειψε από καμία. Συμμετείχε σε άπειρες συνεδριάσεις για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

 

nnn 

 

Το υλικό που συγκεντρώνει αποδίδει ουσιαστικά την ιστορία της Ευρωτράπεζας. Οπως ο ίδιος αναφέρει, το αρχείο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο προτού κλείσουν 20 έτη. Σκοπός του είναι να το οργανώσει, να το μεταφέρει στην Αθήνα και να το δωρίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι αφοσιωμένος στο έργο του και έρχεται στην Αθήνα μόνο για τις υποχρεώσεις του στην Ακαδημία Αθηνών.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....