Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 12/11/18

 

Τελευταίο ρεπορτάζ

Ξεκινώντας με τελευταίο ρεπορτάζ, με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν μουδιασμένοι τις συνεχείς εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και να ετοιμάζονται να τις κοστολογήσουνε και να παρέμβουνε (πάλι το αυτί θα μας τραβήξουνε την τελευταία στιγμή), οι πληροφορίες αναφέρουνε πως η κυβέρνηση προωθεί περικοπές στο έτσι και αλλιώς ταλαίπωρο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Περικοπές που αναμένονται το 2019 να φθάσουνε στα 300εκ ευρώ, περίπου το έλλειμμα που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως υπάρχει για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Είναι βαρετό, αλλά θα το κάνουμε για ακόμη μια φορά. Θα επαναλάβουμε ότι είναι τεράστιο λάθος να θυσιάζουμε τα πάντα στην προσπάθεια να μην κοπούν οι συντάξεις. Γιατί χωρίς πραγματική ανάπτυξη και με το δημογραφικό πρόβλημα που έχει η χώρα, σταδιακά (κατά τα επόμενα χρόνια) θα φθάσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις. Φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα επόμενα χρόνια (δεν υπάρχει ο παραμικρός οικονομικός σχεδιασμός), με την κυβέρνηση να καίγεται για την άμεση ψήφο των τωρινών συνταξιούχων. Τώρα τι θα γίνει σε 5 ή 10 χρόνια …… Ποιός νοιάζεται! 

 
 
 

Να μην ξεχνάμε την έξοδο στις αγορές

Πάντως όσον αφορά την παροχολογία που υπάρχει από την κυβέρνηση, είναι λάθος να ξεχνάμε την έξοδο στις αγορές. Γιατί με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι έτσι και αλλιώς μέτριο. Το χρόνο να περνάει …. Και την κυβέρνηση να προβληματίζει με συνεχείς υποσχέσεις (χαρακτηριστικά τα διεθνή δημοσιεύματα). Παρά το μεγάλο μαξιλάρι που σίγουρα υπάρχει, είναι λάθος να θέτουμε σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο στις αγορές.

Γιατί χωρίς να το καταλάβουμε το ένα μπορεί να φέρει το άλλο.

Για παράδειγμα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προβληματίζουνε ακόμη περισσότερο τους ξένους επενδυτές τους επόμενους μήνες. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2019 χαλάει ακόμη περισσότερο. Η χώρα έτσι και αλλιώς μετά το Μάρτιο μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ….. Και χωρίς να το καταλάβουμε και με τη χώρα να είναι πάντα αναξιόπιστη, μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσουμε πως οι αγορές είναι κλειστές και να φθάσουμε μέχρι και το τέλος του 2019 και η νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει να τρέχει και να μην φτάνει.

Έτσι και αλλιώς ως χώρα είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιους στρατηγικούς σχεδιασμούς.

 
 
 

Και με την περίοδο που δεν είχατε καθαρό μυαλό;

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να δηλώνει: «Τον Ιούλιο του 2015 αποφάσισα με καθαρό μυαλό» …. Συγκεκριμένα ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται»…..

Εμείς βέβαια έχουμε μια απορία. Τι πιστεύει σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός για την περίοδο που δεν είχε καθαρό μυαλό και έγιναν όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μια περίοδος με ένα τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό. Ένα 6μηνο κατά το οποίο η χώρα πήγε περίπου 3-4 χρόνια πίσω.

Φυσικά ξεχάσαμε, όπως λέει και ο κ. Βαρουφάκης για εκείνη την περίοδο φταίνε οι κακοί ξένοι. Και όχι το μη – καθαρό μυαλό και η ελληνική βλακεία να το πούμε εμείς λιγότερο ευγενικά.   

 
 
 

Ένα ενδιαφέρον report

Και για όποιον δεν το έχει διαβάσει, το τελευταίο report των οικονομολόγων της Alpha Bank ήταν αρκετά ενδιαφέρον και αξίζει κανείς να ξοδέψει λίγο χρόνο και να το διαβάσει.

-------------------------------

Η έμφαση στις εξαγωγές και ιδιαίτερα η μετάβαση προς ένα εξαγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται περισσότερο σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα έτη, σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την οικονομία η Alpha Bank.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, ο προσανατολισμός των εξαγωγών σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα αυξήσει τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και θα δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Σύμφωνα με την Alpha Bank,  κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, η συρρίκνωση της εγχώριας ζητήσεως προσανατόλισε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν οδήγησαν στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητος της χώρας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει ξανά, η τράπεζα τονίζει πως είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, μέσω της περαιτέρω βελτιώσεως της ανταγωνιστικότητος.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας που έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω της μειώσεως του κόστους εργασίας (11,3% σωρευτικά στην περίοδο 2009-2017) παρατηρείται τάση υποχωρήσεως με βάση τον δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business 2019), η Ελλάδα, με βάση τον γενικό δείκτη «ευκολία ασκήσεως επιχειρηματικής δραστηριότητος», κατετάγη στην 72η θέση το 2018, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με το 2017 (67η θέση).

Η επιδείνωση της θέσεως της χώρας το 2018 σε σχέση με το 2017 οφείλεται στο γεγονός πως η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη βελτίωση σε επιμέρους δείκτες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ειδικότερα, στον δείκτη που συνδέεται με την ευκολία ενάρξεως επιχειρήσεως, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 7 θέσεις, στους δείκτες καταχωρίσεως ακίνητης περιουσίας και προστασίας επενδυτών μειοψηφίας κατά 8 θέσεις και στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά 9 θέσεις. Αντιθέτως, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική βελτίωση κατά 19 θέσεις στον δείκτη που συνδέεται με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη του γενικού δείκτη, ενώ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως μόνο η Μάλτα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση (84η).

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στους επιμέρους δείκτες είναι αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα από το 2010 και έπειτα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος σε συνδυασμό με τη συμπίεση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

 
 
 

Η Ελλάδα που θέλει ανάπτυξη

Αλλά τι λέμε εμείς τώρα. Η χώρα αυτή αγαπάει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη. Φυσικά και έχουμε ειρωνική διάθεση. Και πώς να μην έχουμε όταν διαβάζουμε τον κ. Δρανδάκη της Βeat να δηλώνει: Με απειλούσαν και μου έλεγαν, «o Λυμπερόπουλος έκλεισε τον αείμνηστο Λαμπράκη, εσένα θα σε διαλύσει». Και θυμίζοντας πως στην πρόσφατη δίκη μάρτυρας υπεράσπισης των συνδικαλιστών ήταν ο υπουργός κ. Σπίρτζης.  Να δείτε πως το λέμε; Α, θυμηθήκαμε. «Δε σωζόμαστε με τίποτα».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....