Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 12/12/17

 

 

Εξαιρετικά σημαντικό

 

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και επειδή φυσικά σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να βαριόμαστε ποτέ, όλα δείχνουν ότι το 2018 θα είναι μια ακόμη εξαιρετικά κρίσιμη (αυτή η γνωστή λέξη κλισέ) χρονιά για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικά τα όσα αποκάλυψε η «Καθημερινή» και τα οποία σε μεγάλο βαθμό γνωρίζαμε και σε ένα βαθμό είχαμε γράψει ….. πως αποφασισμένοι να μην υπάρχει στη λήξη του προγράμματος καμία εκκρεμότητα σε οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι πιστωτές, όπως προκύπτει από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου με τους θεσμούς.

 

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) και στο τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει, καθορίζονται λεπτομερώς όχι μόνον όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και όσα –πολλά – δεσμεύεται να υλοποιήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση: από την περιώνυμη επενδυτική τράπεζα –που δεν είναι τελικά τράπεζα αφού δεν θα χορηγεί δάνεια– έως τη φορολογική πολιτική, από τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, από τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής έως τις νέες περικοπές των συντάξεων, από το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα αποφασίσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μέχρι το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, από τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ και τα διόδια της Εγνατίας έως την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το χρονοδιάγραμμα στο Ελληνικό έως την παραχώρηση του Θριασίου. Κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

 

Ουσιαστικά, το μνημόνιο περιγράφει ένα καυτό τετράμηνο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, προκειμένου να κηρύξει το... τέλος των μνημονίων.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ορίζεται ρητώς πως τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα επισπεύσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές «θεωρεί, στη βάση μιας διαφανούς εκτίμησης, ότι απαιτείται η εμπροσθοβαρής εφαρμογή της, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%...». Επιπροσθέτως, κι αν μετά την εφαρμογή των περικοπών, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετήσει τα «αντίμετρα» που είχαν συμφωνηθεί (μεταξύ άλλων μείωση συντελεστών φορολογίας φυσικών προσώπων και εισφοράς αλληλεγγύης, φορολογίας επιχειρήσεων και ΕΝΦΙΑ). Ωστόσο, σημειώνεται πως το ποσό των αντιμέτρων που θα εφαρμοστούν «θα είναι σύμφωνα με την εκτίμηση των θεσμών για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου».

 

Τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να αναθεωρηθεί «το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία, υπό το φως των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Τον Μάρτιο, επίσης, θα θεσμοθετηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναπροσαρμογή τους. Επίσης, δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ –αυξάνοντας τους συντελεστές ή επιβάλλοντας τον φόρο σε περισσότερα ακίνητα– προκειμένου να εισπράξει το ίδιο ποσό. Τον Μάιο οι αρχές θα θεσμοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ούτως ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2018.

 
 
 

 

Ανασχηματισμός

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τώρα και οι πληροφορίες ότι ο Α. Τσίπρας μετά το Eurogroup στις 22/01/2018 και εφόσον δεν υπάρξει το παραμικρό απρόοπτο στη συμφωνία με τους δανειστές, σκοπεύει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, κάτι το οποίο και εμείς δεν το αποκλείουμε. Μάλιστα όπως είχαμε γράψει το καλοκαίρι και όταν και πάλι είχαν φουντώσει τα σενάρια, ο Α. Τσίπρας δε θα προχωρούσε σε ανασχηματισμό αν πρώτα δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Και εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί στις 22 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Τώρα από τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα λέγαμε πως θα φανεί αν ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του και πρόωρες εκλογές, αν και η άποψη μας παραμένει πως είτε έτσι είτε αλλιώς εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2018.   

 
 
 

 

H πλήρης απογοήτευση των πολιτών

Και στα πλαίσια των όσων γράφουμε εδώ και πολλούς μήνες για τον κίνδυνο της μιζέριας στην ελληνική κοινωνία και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, ως απόδειξης της απογοήτευσης που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας θα χαρακτηρίζαμε έρευνα για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ειδικότερα, αποκαλυπτική για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι η έρευνα «European Consumer Payment Report 2017» σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις καθυστερούν να πληρώσουν εγκαίρως τις υποχρέωσεις τους λόγω έλλειψης χρημάτων.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συναντάται μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για τις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, από καταναλωτές, που διενήργησε φέτος η Intrum.

 

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, περισσότεροι από 1 στους 2 Έλληνες δε θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση βελτιώνεται, ενώ οι 4 στους 5 διαφωνούν με την άποψη ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται. Και τα 2 αυτά στατιστικά στοιχεία είναι τα υψηλότερα στη σχετική έρευνα που περιλαμβάνει 25 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Επίσης, οι 3 στους 4 αισθάνονται αβεβαιότητα για το αν θα μπορέσουν να κερδίσουν αρκετό εισόδημα ώστε να ζουν χωρίς πρόβλημα.

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρήθηκε για την Ελλάδα και στο κατά πόσο οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή στην οποία βρίσκονται τώρα, με το 43% να απαντά καταφατικά.

 

Αντίστοιχα, μόλις το 22% των παιδιών θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι καλύτερη από εκείνη των γονιών τους.  

Το 32% των καταναλωτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι είναι επιτρεπτό να προβαίνει κανείς σε αγορές αγαθών με πίστωση ή με δανεικά χρήματα, ενώ το 56% πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην πληρωθεί από πελάτες.

 

Το 31% δηλώνει ότι σκέφτεται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα λόγω της οικονομικής κατάστασης, με το 17% εξ αυτών να επιλέγει τη Γερμανία, το 11% την Αυστραλία, το 9% τη Μ. Βρετανία και επίσης 9% τις ΗΠΑ.

 
 
 

 

O Ερντογάν πάντως είναι ο Ερντογάν

 

Ξέρετε ποιό κατά την άποψη μας ήταν το πιο αστείο από το τελευταίο ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα; Η αναφορά του «Σουλτάνου» στην Τουρκική δικαιοσύνη και στο πόσο καλά λειτουργεί αυτή, με τον Ερντογάν να φθάνει στο σημείο να λέει ότι το σύστημα δικαιοσύνης της Τουρκίας είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο σύστημα πολλών χωρών της Ε.Ε. Είναι λοιπόν τόσο σωστό αυτό το σύστημα δικαιοσύνης, που στο σπίτι του γιού του Ερντογάν και των στενών του συνεργατών βρέθηκαν εκ. δολάρια από παράνομες συναλλαγές και -αντί να πέσει η κυβέρνηση και να μπουν φυλακή οι εμπλεκόμενοι, ο Ερντογάν αποφάσισε να μπουν στη φυλακή οι δικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση. Αλλά όπως γράφουμε και στον τίτλο του σχολίου, ο Ερντογάν είναι Ερντογάν και η Τουρκία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε μια άτυπη χούντα.

 
 
 

Λαγκάρντ... γιοκ

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Θυμάστε πόσος σάλος δημιουργήθηκε με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας. Μάλιστα ορισμένοι άρχισαν να αφήνουν να διαρρέουν και πιθανές ημερομηνίες επίσκεψης (από τον Σεπτέμβριο έως και την... 28η Οκτωβρίου). Στο μεταξύ η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ είχε συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη. Δεν τους είπε τίποτε περί επισκέψεως, ούτε βεβαίως αυτοί έθιξαν το θέμα. Οι μέρες περνούσαν και η Κριστίν δεν έδειχνε σημεία ανταπόκρισης της πρόσκλησης, έως ότου ανέλαβε να λύσει τον γρίφο ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Τηλεφώνησε στο γραφείο της και τη ρώτησε πότε θα επισκεφθεί επιτέλους τη χώρα μας. Η απάντηση που πήρε ήταν στην αρχή «έγινε μια... παρεξήγηση όσον αφορά την πρόθεσή της να έρθει στην Ελλάδα» και εν συνεχεία είπαν «δεν ξέρουμε ακόμα».

nnn

Αφού η Κριστίν δεν έρχεται στην Ελλάδα, πάει (ξανά) ο Τσακαλώτος στην Κριστίν. Τώρα μάλιστα που έκλεισε και η τρίτη αξιολόγηση, τα πράγματα νομίζει ότι θα είναι πολύ καλύτερα για τον υπουργό Οικονομικών. Λίγο προτού αναχωρήσει ενημέρωσε τον «φίλο» του Ι. Στουρνάρα. Και τι του είπε νομίζετε; Πάω για επενδύσεις και για την Κριστίν. Ο κεντρικός τραπεζίτης του ευχήθηκε... happy landing και «καλή επιτυχία» και έκλεισε το τηλέφωνο λέγοντάς του: «Κοίταξε να φέρεις καμιά επένδυση...».

nnn 

Βεβαίως μπορεί η τρίτη αξιολόγηση να έκλεισε σε χρόνο εξπρές αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και εκεί και το μαχαίρι και το πεπόνι το κρατά η Κριστίν, δηλαδή το ΔΝΤ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....