Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 13/03/19

 

Μυστικές δημοσκοπήσεις …..

Ασχέτως των πληροφοριών που υπάρχουνε, από διαφορετικές πηγές και σχεδόν σε καθημερινή βάση. Εμείς θα επαναλάβουμε πως ούτε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έχει αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών. Και πως η απόφαση θα ληφθεί μάλλον στο πρώτο μισό του Απριλίου, με γνώμονα κυρίως τις τάσεις των μυστικών δημοσκοπήσεων. Αυτές πιστεύουμε πως θα κρίνουνε την τελική απόφαση. Αν στον Σύριζα δούνε κάποιες τάσεις βελτίωσης, οι εκλογές θα καθυστερήσουνε για το φθινώπορο. Αν όχι, δεν αποκλείουμε να έχουμε εκλογές στα τέλη Μαΐου, στο καλύτερο σενάριο για τη χώρα και το ελληνικό χρηματιστήριο.  

 
 
 

Φυσικά αυτά κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη ….

….. Να επαναλάβουμε τώρα πως δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς απλώς θα παραπέμψουμε στα τελευταία σχόλια του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία. Με το μεγάλο πρόβλημα να είναι η ρηχή ανάπτυξη που φαίνεται πως θα στοιχειώνει τη χώρα από εδώ και πέρα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ επιβεβαιώνουν την ασθενή ανάπτυξη των επομένων ετών, ενώ η προεκλογική αβεβαιότητα κρατάει σε στάση αναμονής τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's κατά 2 βαθμίδες (σε Β1 από Β3) αποτελεί θετική εξέλιξη ενώ την ίδια ώρα, η άντληση από τις διεθνείς αγορές ποσού 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, αποτυπώνει την πεποίθηση των αγορών, όπως εκφράζεται από θεσμικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα δράσης, ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε καλή πορεία.

Αυτά επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2018 επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για αδύναμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ η προεκλογική αβεβαιότητα κρατάει σε στάση αναμονής τις επενδύσεις, την ώρα που οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξωτερική ζήτηση αυξάνονται, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, στο σύνολο του 2018, η ανάκαμψη βασίστηκε κυρίως στις εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση) και υπηρεσιών (τουρισμός, ναυτιλία), οι οποίες παρουσίασαν άνοδο κατά +8,4% και +9% αντίστοιχα, συμβάλλοντας κατά +1,5 π.μ. και +1,3 π.μ. αντίστοιχα στην αύξηση του ΑΕΠ, και στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε κατά +1,1%, συμβάλλοντας κατά +0,8 π.μ. στην αύξηση του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των αμοιβών ανά μισθωτό κατά +1,3%, την ώρα που η παραγωγικότητα ανά απασχολούμενο αυξήθηκε οριακά (+0,1%).

Αναφορικά με τις επενδύσεις, σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση μεγάλων έργων οδικών αξόνων το 2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επενδύσεων σε κατασκευές (-22,9%). Η υποχώρηση των συνολικών επενδύσεων σε πάγια (-12,2%), οφείλεται επίσης σε κάποιο βαθμό στη μείωση των εισαγωγών πλοίων κατά 58% (από 3 δισ. ευρώ το 2017 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2018), η οποία αποτυπώνεται στην πτώση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα κατά -43,5%, έναντι αύξησης +50,9% το 2017.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε κατοικίες κατέγραψαν άνοδο (+17,2%) για πρώτη φορά από το 2007, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) αυξήθηκαν κατά +16,8% και σε λοιπό μηχανολογικό εξοπλισμό (περιλαμβανομένων των οπλικών συστημάτων) κατά +15,9%.

 
 
 

Καλύτερα από ότι περιμέναμε

Τώρα επειδή γίνεται πολύ συζήτηση για την μη εκταμίευση του 1δις ευρώ, από την επιστροφή των κερδών των ομολόγων. Προσωπικά πιστεύουμε πως τα πράγματα στο τελευταίο Eurogroup πήγανε καλύτερα από ότι περιμέναμε. Προσωπικά περιμέναμε όχι μόνο αναβολή για τώρα. Αλλά δεν αποκλείαμε αναβολή, ακόμη και για αρκετούς μήνες. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Και με βάση τα όσα είπανε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup. Όλα δείχνουνε πως στο τέλος του Απριλίου θα έχουμε τελικά την εκταμίευση.

 
 
 

Ποιά Ελλάδα;

Και με γνωστή την άποψη μας για τη σοβαρότητα του προβλήματος. Με βάση τελευταία στοιχεία, σε μια από τις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τον δείκτη γονιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ οι Ελληνίδες τεκνοποιούν σε αρκετά μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, για το 2017.

Ειδικότερα, ο λεγόμενος δείκτης γονιμότητας ήταν το 2017 στην Ελλάδα 1,35 (με 42.267 γεννήσεις) έναντι 1,38 το 2016. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,59 σε σχέση με 1,60 το προηγούμενο έτος. 

Το 2017 οι υψηλότερος δείκτης καταγράφηκε στη Γαλλία (1,90) και έπειτα στη Σουηδία (1,78) ενώ ο χαμηλότερος ήταν στη Μάλτα (1,26), στην Ισπανία (1,31), στην Ιταλία και την Κύπρο (1,32), στην Ελλάδα (1,35), την Πορτογαλία (1,38) και το Λουξεμβούργο (1,39).

Σε ό,τι αφορά τη μέση ηλικία στην οποία μία γυναίκα αποκτά παιδί για πρώτη φορά, στην Ελλάδα είναι τα 30,4 χρόνια, ενώ πάνω από 30 είναι και στην Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία. Το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών καταγράφεται στη Ρουμανία με 13,9% και στη Βουλγαρία με 13,8%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 29,1 χρόνια.

Στην ΕΕ, το 81,5% των γεννήσεων αφορούσαν το πρώτο ή δεύτερο παιδί, ενώ οι γεννήσεις τρίτου παιδιού αντιπροσώπευαν το 12,5% του συνόλου. Τέταρτο ή περισσότερα παιδιά αντιστοιχούσαν στο 6,0%, το 2017. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μητέρων που γέννησαν τέταρτο ή περισσότερα παιδιά τους καταγράφηκε στη Φινλανδία (10,3%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (9,0%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8,8%), τη Σλοβακία (8,1%) και το Βέλγιο (8,0%).

 
 
 

Μάλιστα

Τώρα,  σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Τουλάχιστον έτσι την βρήκαμε εμείς. Αναφερόμαστε σε όλες αυτές οι συζήσεις για το ενδεχόμενο ο Πέτρος Κόκκαλης να βρεθεί στο ευρώ – ψηφοδέλτιο του Σύριζα. Μέχρι τη στιγμή που γράψαμε το σχόλιο δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις. Ωστόσο και μόνο η συζήτηση μας εντυπωσίασε. Πόσο μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....