Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 13/07/18

 

 

Ενδιαφέρουσα ανάλυση

 

Θα ξεκινήσουμε με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της HSBC, αφού τα όσα λένε οι αναλυτές της τράπεζας συνοψίζουν λίγο πολύ αυτά που πιστεύουμε και εμείς (στη λογική του πως ναι μεν έχουμε δει τα χειρότερα, ωστόσο χρειαζόμαστε καύσιμα για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης).  

 

Ειδικότερα η HSBC, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει:

 

H Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο ωστόσο χρειάζεται ανάπτυξη, επενδύσεις και απόλυτη τήρηση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί. 

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η HSBC στην ανάλυση της, η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει ήδη εκπλήξει θετικά στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,8% σε τριμηνιαία βάση (+ 2,3% ετησίως, η μεγαλύτερη αύξηση από πριν από την κρίση), σημειώνει η βρετανική τράπεζα.

 

Οι καθαρές εξαγωγές παραμένουν ο πρωταγωνιστής (κυρίως λόγω του τουρισμού), ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν μετά τη μεγάλη άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Υπήρξε επίσης μια αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016. Μέχρι στιγμής η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό (20,8% τον Απρίλιο) σε βάρος της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, σκηνικό παρόμοιο με αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, η οποία σημείωσε επίσης τεράστια αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

Μετά την ισχυρή απόδοση του α' τριμήνου και τη βελτίωση της δυναμικής της ανάπτυξης, η HSBC αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 2,1% (από 1,9%), αλλά άφησε την εκτίμηση για το 2019 αμετάβλητη στο 2,5%. Επίσης αναμένει μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη από τον κυβερνητικό τομέα, λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών. Ωστόσο, η ανοδική τάση περιορίζεται από την πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης σε άλ-λες περιοχές της ευρωζώνης και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

 
 
 

Ναι αλλά ….

Και τι συνήθως συμπληρώνουμε στο ότι η χώρα έχει δει τα χειρότερα. Ότι ναι μεν έχει δει τα χειρότερα, αλλά δυστυχώς θα υπάρχει μιζέρια για χρόνια, με τη χώρα να έχει βαλκανοποιηθεί. Ενδιαφέρον λοιπόν έχει και μια δεύτερη «ανάλυση». Αυτή του ΙΟΒΕ στην οποία σημειώνεται πως το βιοτικό επίπεδο της χώρας πριν την κρίση προσέγγιζε το βιοτικό επίπεδο των Σκανδιναβικών χωρών, σήμερα προσεγγίζει αυτό των υπολοίπων βαλκανικών χωρών». Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία. Και δυστυχώς δε μπορούμε να διαφωνήσουμε, αφού λίγο πολύ αυτό αναφέρουμε στην κάθε ευκαιρία. Και ότι πλέον οι πολίτες αυτής της χώρας θα ζούνε σε μια κατάσταση μεγάλης φτώχιας, με χαμηλά εισοδήματα, υψηλούς φόρους (αν και θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις τα επόμενα χρόνια) και ένα κατά μέσο όρο ακριβό κόστος ζωής. 

 
 
 

Αρχίζει πλέον να μην είναι αστείο αυτό που γίνεται..

Και τώρα δυστυχώς πρέπει να αναφερθούμε στον κ. Καμμένο και την κυβέρνηση, στην οποία θα πρέπει πλέον να καταλάβουνε πως μερικά πράγματα αρχίζουν πλέον να γίνονται εκνευριστικά. Για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν ….. Το ΝΑΤΟ να καλωσορίζει τα Σκόπια ….. Ο Ζάεφ να στήνει γιορτή σε πόλεις των Σκοπίων το ΣΚ. Όλοι επί της ουσίας να μιλάνε για την ένταξη της «Βορείου Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Και να υπάρχει ο Καμμένος, να πουλάει τρέλα και να μιλάει ότι τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ και άλλα τέτοια.

Πεπεισμένος ότι τα Σκόπια δεν θα μπουν ποτέ στο ΝΑΤΟ όσο χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» προσπάθησε να εμφανιστεί ο Π. Καμμένος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

 
 
 

Κάπως έτσι είναι η αλήθεια

Τώρα στα του σεναρίου τριπλών εκλογών το Μάιο του 2018 είχαμε αναφερθεί χθες, χαρακτηρίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, αυτό το σενάριο ως το απόλυτο «μπέρδεμα» το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση. Το παραπάνω λοιπόν σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στο Protagon θα λέγαμε πως μας εκφράζει απόλυτα.  

 
 
 

Ο Ιβάν, οι Ρώσοι και οι απελάσεις

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Τι ακριβώς συνέβη και οι ελληνορωσικές σχέσεις έφθασαν ξαφνικά (;) στο χειρότερό τους σημείο; Τη στιγμή μάλιστα που έως τώρα η ελληνική διπλωματία είχε αποφύγει να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και δεν είχε πάρει μέρος στην αλυσίδα απελάσεων και άλλων διπλωματικών αντιμέτρων στα οποία κατέφυγαν, ιδίως μετά το ξέσπασμα της μυστηριώδους υπόθεσης Σκριπάλ...

nnn

Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού (και παρακολουθούν τα πάντα στα δύο μέγαρα, αλλά και στα γύρω σπίτια) μου είπαν ότι η επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων δεν έγινε ξαφνικά, αλλά άρχισε πριν από δύο χρόνια και από τότε κλιμακώνεται σταδιακά λόγω της δράσης του Ιβάν Σαββίδη (φωτογραφία) στα ελληνικά δρώμενα και κυρίως στο ονοματολογικό της Μακεδονίας. Υπήρξαν βεβαίως και πιέσεις (διπλωματικά στο Μαξίμου τις ονομάζουν «συμβουλές») από αμερικανικής πλευράς για τη μείωση της επιρροής Σαββίδη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στα ΜΜΕ και βεβαίως στα εθνικά θέματα. Και ποιος θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος των Ρώσων στην Ελλάδα; Μα ο Ιβάν.

Και όμως η Μόσχα ενημερώθηκε, αλλά κώφευσε

Αν ο Ιβάν ήταν η αιτία, ποια ήταν η αφορμή; Ηταν, όπως με πληροφορούν, το ότι η δράση των τεσσάρων ρώσων διπλωματών (οι δύο θα απελαθούν και στους άλλους δύο θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα) είχε γίνει εδώ και δύο χρόνια γνωστή, και έγιναν μάλιστα και οι σχετικές συστάσεις, ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τη Μόσχα ζητώντας της να αποσύρει τους δύο διπλωμάτες, γιατί διαφορετικά θα αναγκαστεί να τους απελάσει. Η Μόσχα όμως δεν απάντησε ποτέ. Εκανε πως δεν κατάλαβε τίποτα. Τι είδους όμως ενέργειες έκαναν που ενόχλησαν την ελληνική πλευρά;

nnn 

Επεδίωκαν, όπως με ενημέρωσαν, συναντήσεις με μοναχούς και μητροπολίτες και με απόστρατους στρατιωτικούς για να προωθήσουν τις ρωσικές απόψεις και θέσεις σε ένα σωρό θέματα, ανάμεσα στα οποία και τα εθνικά, τη στιγμή μάλιστα που σε όλους ήταν γνωστή η αντίθεση της Ρωσίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θεωρήθηκε μάλιστα ως προπαγανδιστική η δράση της λεγόμενης Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ενωσης, η οποία, να σημειώσω, τα τελευταία χρόνια δρα έντονα στη χώρα μας. Η έδρα της είναι βεβαίως στα Ιεροσόλυμα, αλλά από πολλούς θεωρείται το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου στην περιοχή και του Πατριαρχείου της Μόσχας.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....